Nemzetközi Tavasz
Nemzetközi Tavasz
Árvai Péter / 2020-03-02 súgó
Negyedik alkalommal indul útjára márciusban a Nemzetközi Tavasz. Dr. Tarrósy Istvánnal, a rendezvénysorozat főszervezőjével beszélgettünk.

2017 óta szervezi a PTE a Nemzetközi Tavaszt. Honnan származik az ötlet?

A 650 éves jubileumhoz kapcsolódott az eredeti ötlet, amely az ünneplésbe hatványozottan igyekezte bekötni a Pécsett tanuló külföldi diákokat, megmutatni a sokszínű kulturális örökségüket, jellegzetességeiket, közelebb hozni hozzájuk a várost, illetve a pécsiekhez ezeket a fiatalokat. Akkor egy rövidebb időszakkal indultunk, mára egy három hónapon át tartó interkulturális fesztiválról beszélhetünk.

Korábban a vezetéseddel számos multikulturális program valósult meg a városban, mint az ICWiP Nemzetközi Kultúrhét vagy akár az egész EKF projekt. Hogyan kapcsolódik mindezekhez a Nemzetközi Tavasz?

Merítkezik mindezekből, filozófiájában, karakterjegyeiben, programelemeiben elsősorban az ICWiP szellemiségét hozza vissza, illetve viszi tovább. A lényeg, hogy a kultúrák békés találkozását, eszmecseréjét szorgalmazza, hidakat építve köztünk és „mások” között, olyan kapcsolatokat kiépítve, amelyekből mindannyian profitálhatunk, többek lehetünk.

A Nemzetközi Tavasz nyári meghosszabbodásaként számíthatunk esetleg az ICWIP visszatérésére?

Hiszen itt van velünk, amióta 1997-ben elindítottuk! De az jogos felvetés, hogy legyen ismét egy nyári esemény is, kapcsolódva az általunk szervezett tucatnyi nyári egyetemhez. Különösen amiatt, hogy azt látjuk, hogy mind a Nemzetközi Tavasz, mind a hozzá kapcsolható események komoly érdeklődést váltanak ki a középiskolás fiatalok körében is. Mi pedig szeretnénk őket bevonzani a jobbnál jobb egyetemi képzéseinkre. A Nemzetközi Tavasszal azt tudja egyetemünk demonstrálni, hogy abszolút piacvezető az interkulturalitás, a kultúra-közi tapasztalatok tekintetében, amely egyre fontosabbá válik a munkaerőpiacon.

Az idei évben a 10 hét során több mint 50 program valósul meg. Melyeket emelnéd ki ezek közül?

Nagyon sok kedvencem van. Igazán unikális program lesz a Bhutáni Boldogság Napja március 23-án, továbbá az amerikai Carlos Fresques festőművész kiállítása a Nádor Galériában, melyet április 22-én nyitunk meg. Afrika-kutatóként pedig nagy szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe az idei Afrika Napokat április 20-24. között, mindenféle izgalmas kulturális programmal, valamint az immáron 6. pécsi nemzetközi Afrika-konferenciával. 

A Nemzetközi Tavasz részletes programja ITT. A rendezvénysorozat hivatalos műsorfüzete a márciusi Made in Pécsben is megtalálható egy szép melléklet formájában!

(Fotó: NNFoto)

ételital
Teszteltük: Bazár
 
ételital
Enni borral 6. – grill és bor
 
lokál
ÁTJÁRÓ 10. rész