Meghitt és mélyen emberi - Átlényegülés a PFZ zenéjével
Meghitt és mélyen emberi - Átlényegülés a PFZ zenéjével
promo / 2023-10-19 súgó
A Pannon Filharmonikusok zenéje pocaklakó kortól elkísér. A vigasztaló, örömforrást nyújtó klasszikus zene velünk van különböző életszakaszainkban, családunk örökké változó életében, az ünnepeink vendége. Ha karácsony, akkor A diótörő, a húsvéti hangversenyeken többnyire a székesegyházban gyűlünk össze, elhunyt szeretteinkre a Kodály Központ hangversenytermében és az épület előtt közös gyertyagyújtással emlékezünk hosszú évek óta. Idén is lesz koncert előtti beszélgetés, majd egy olyan különleges kamaraelőadás, amelyben errefelé ritkán van részünk. A kedvelt író, Tompa Andrea lesz a zenekar vendége, aki saját szövegei felolvasásával szövi át a muzsikát. A Musica Sacra sorozatra még lehet bérletet váltani.

A gyász művészetéről és a művészek gyászáról szóló beszélgetés előzi meg a Pannon Filharmonikusok kiváló művészeinek Átlényegülés című kamarakoncertjét, ami október 26-án lesz a Kodály Központban.

17:30-tól Tompa Andrea íróval és Bartha Noémi hegedűművésszel Graf Orsolya Gyászfeldolgozás Módszer Specialista beszélget a művészet és a gyász kapcsolatáról – ez már önmagában is igen figyelemreméltó téma! 

A zenekar közlése szerint az idei koncert különlegesen meghitt és bensőséges lesz. A 19:00 órakor kezdődő koncerten elhangzó kamaraművek a gyászban sajgó, megcsonkult életünkre nyújtanak gyógyírt és enyhülést. A közönségtől elmélyültebb odafigyelést kíván a kamarazene, ez a lelki munka azonban sokszorosan megtérül. Sok szerző a legmélyebb, legszemélyesebb érzéseit, gondolatait öntötte ebbe a formába.

A Sosztakovics-vonósnégyes igazi fénypont lesz. A színpadon a zenekar – a Művészbejáró sorozatából talán már jobban megismert – művészeivel találkozhatunk kiemelt szerepben. A vonós szólamvezetők, Deák Márta koncertmester, Morvay Ágnes hegedűművész, Murin Jaroszláv brácsaművész, valamint Janzsó Ildikó csellóművész a szerző c-moll vonósnégyesét adják elő.

Strauss Metamorfózisok című műve gyászolni segít, Mozart „Gran Partita” Adagio-ja vigasztal. Ezeket a muzsikákat szövik át Tompa Andrea író szövegei – a szerző saját előadásában. A gyász fájdalma a remény hangján szólal meg. Az est végén találkozhatunk is a sikeres szerzővel, aki szívesen dedikál és a kötetei is megvásárolhatók a helyszínen. A koncert dirigense Somodari Péter, a Bécsi Filharmonikusok vezető csellistája, karmester lesz.

A PFZ halottak napi koncertje előtt, 18:00-tól mécsesgyújtásra lesz lehetőség a hangversenyterem előtti lépcsősoron, melyhez a zenekar biztosít mécseseket.

További részletek a Musica Sacra sorozatról, és a Pannon Filharmonikusokról a  www.pfz.hu oldalon találhatók.

(X)

 

súgó
Egy Életem
 
lokál
Lemezbörze
 
ételital
Teszteltük: Művész Presszó