„Lengyel-magyar, két jó barát…”
„Lengyel-magyar, két jó barát…”
promo / 2022-04-20 súgó
Sokan ismerik a mondást és a folytatását: „…együtt harcol, s issza borát”. A korabeli „szlogent” a 16-18. századi lengyel középnemesek találták ki, utalva a két nemzet hasonló közjogi berendezkedésére. A Barátsággal című koncert, amely a Wrocławi Filharmonikusok vendégjátéka lesz, inkább egy ilyen befejezést inspirál: „… együtt muzsikál”. Egy izgalmas lengyel szimfonikus zenekarral és szólistákkal találkozhatunk április 28-án a Kodály Központban.

A pécsiek, ha nem is (csak a) borukat isszák a lengyel zenekarral, de együttműködésük keretében határokon átívelve életben tartják a magas minőségű klasszikus zenét. A Wrocławi Filharmonikus Zenekar Lengyelország egyik vezető zenekara, a zenei élet egyik motorja. Repertoárjában a klasszikus irodalom mellett helyet ad kortárs műveknek, sokat turnéznak Európa legrangosabb koncerttermeiben. Modern hangversenytermük otthona a zenei ismeretterjesztésnek is. Ismerős? A két zenekar hasonló utakat jár, régi barátságra, együttműködésre tekintenek vissza.

A vendégjáték karmestere Giancarlo Guerrero, közreműködik Justyna Stanek oboaművész és igazán ritka zenei élményt nyújt a szóló hárfa, amelyet Malwina Lipiec-Rozmysłowicz szólaltat meg. Optimista Brahms, lengyel Lutosławski, nagyszerű Rahmanyinov szimfónia csendül fel az estén.

Jegyvásárlás a Kodály Központ jegypénztárában és a www.pfz.hu oldalon online is lehetséges, 6-18 éveseknek díjmentes jeggyel látogatható.

lokál
Tánc és légtorna Pécs szívében
 
ételital
A város keksze
 
súgó
Géczi Lajos – Emlékezem