Lássuk a medvehagymát!
Lássuk a medvehagymát!
szerk / 2019-03-20 súgó
A tavaszi napsugarak nem csak bennünket csalogatnak ki az erdőbe, egyre több növény tör utat magának a fáradt avar alól, és a Mecsekben lassan harapni lehet a jellegzetes fokhagyma illatot. De vigyázat, a közkedvelt gyógynövényből nem zsákmányolhatunk akárhol és akármennyit! Ebben a hónapban hasznos medvehagyma-tippekkel szolgálunk.

Játékszabályok

Nem védett állami erdőkben nyugodtan szedhetünk pár csokor friss levelet, csak ne essünk túlzásba – 2 kg/fő a napi limit. Ennél nagyobb mennyiséget csak erdőgazdálkodói engedéllyel lehet gyűjteni (ami az erdészeteknél vásárolható meg), ám védett területeken a Természetvédelmi Hatóság engedélyét is be kell szerezni. A fokozottan védett, és az ún. kíméleti területeken azonban egyáltalán nincs lehetőség a gyűjtésre. Részletes térkép a mecsekerdo.hu oldalon található.

Lelőhely tippek

A Mecsekpölöske és Kisvaszar közötti erdőtömb a 66-os úton Magyarszék felől, vagy Zobákpuszta irányából közelíthető meg, a gyűjtögetést kiegészíthetjük egy kirándulással a Máré-várhoz.

A sikondai horgásztavak körüli erdőtömbök is gazdag szőnyeget kínálnak, séta közben szabadon megszedhetjük a poginak valót.

Vezetett túraajánló

Medvehagyma túra Sasréten| március 30. | Kisvonatozással egybekötött 2 km-es medvehagyma-gyűjtő túra receptcserével. | Jelentkezés márc.27-ig: kikerics@mecsekerdo.hu | Részletek és további programok: facebook.com/mecsekerdo

súgó
X. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztivál
 
ételital
Külvárosi gasztró: Kismiska Vendéglő
 
film
Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot