Karakulit Árny-Játék Fesztivál – Kiállítások
Karakulit Árny-Játék Fesztivál – Kiállítások
Prim Péter / 2023-04-18 súgó
Az április 19-23. között jelentkező Karakulit Fesztivál keretében nagyszerű kiállítások is lesznek.

A fesztivál szerves részét képezi a négy nagy árnytradíciót bemutató tematikus kiállítás, melynek a Csontváry Múzeum ad otthont. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek az indiai tradicionális templomi árnyjáték, a Tholpavakoothu, a Világörökség részeként számontartott indonéz wayang kulit, a görög, színes árnyékú Karagiosis, és a bravúrosan mozgatott tajvani árnyjátékok világába. Ezen kívül a Nádor Galéria hatalmas üvegfelületein a lengyel művész, Tadeusz Wierzbiczki kísérletező elektrosztatikus fény-játék műhelye élvezhető, a Pécsi Horvát Színház galériájában pedig kortárs magyar árnyszínházi irányzatok lesznek láthatók.

Az árnyjáték az interpretáció sajátos eszköze, ami határoktól függetlenül, tradícióként van jelen Európában és Ázsiában is. A báb nem csupán képzőművészeti alkotás, hanem a köréje teremtett világ része. A szimbólumokat magán hordozó bábfigura mindaddig a „köztes lét állapotában” van, amíg egy történet életre nem kelti. A kiállítások installálása, térben való speciális elhelyezése lehetőséget ad a látogatók számára, hogy kapcsolatot teremtsenek a képző-, és iparművészeti alkotásokkal. Sőt, a szervezők teret adnak a mozdulatoknak is, amiben számítanak a látogatók kísérletező kedvére. Az interaktív kiállításokon a sziluettek ugyanis felélednek, a kiállított figurák és a díszletelemek pedig mozdíthatók lesznek.

Csontváry Múzeum (Janus Pannonius utca 11.), Nádor Galéria (Széchenyi tér 15.), Pécsi Horvát Színház (Anna utca 17.) – a kiállítások április 19-23. között tekinthetők meg.

Megnyitó: Április 19. 17:00, Csontváry Múzeum (Janus Pannonius utca 11.)

 

 

súgó
Energiaáramlás a Pannon Filharmonikusokkal
 
súgó
Párhuzamos avantgárd – A Pécsi Műhely csoport budapesti kiállítása
 
lokál
Légy a vendégünk!