Bemérve a mérhetetlent
Bemérve a mérhetetlent
Maljusin Mih / 2015-11-26 súgó
Gyarmathy Tihamér idén lenne száz éves. A Pécshez több szállal kötődő Kossuth-díjas festő az avantgárd törekvések egyik legfontosabb képviselője Magyarországon.

Pécsett született, majd a nyolcvanas években 130 művét adományozta a Janus Pannonius Múzeumnak. Ez adja a gerincét annak az anyagnak, amely most a Múzeum Galériában látható. A kerek évfordulóra ezt a gyűjteményt dúsították további képekkel. A ráadás-műveket a Modern Magyar Képtár Papnövelde utcai épületében láthatjuk, egy belépővel tehát két kiállítást nézhetünk meg.

Gyarmathy geometriai formákat - köröket, négyzeteket - használ műveiben, ezt mégsem ridegen, mérnökien teszi. A mechanika nála kiegészül a szerves valóság megfigyelésével. Rádöbbenhetünk, a napraforgót ugyanazok a szabályok teszik széppé, mint egy magasház-tervrajzot. A titok nála szabályokkal megalapozott, felületei többsíkúak, átfedésekkel teljes káoszban fénylenek. A halmozásban elvesző struktúra mélyén azonban mindig felviláglik a rend. A képekhez közelebb lépve tér nyílik a síkon, és felbukkan a rejtett perspektíva.

Múzeum Galéria (Káptalan utca 4.), Modern Magyar Képtár (Papnövelde utca 5.) December 30-ig.  

 

zene
Midori
 
súgó
Szárnyas Malac Nap
 
súgó
Zene, szüret, Angster