Ablak a végtelenre – Hangverseny az elhunytak emlékére
Ablak a végtelenre – Hangverseny az elhunytak emlékére
Papp András / 2022-10-24 súgó
A Pannon Filharmonikusok ebben az évben nem hagyományos gyászzenével emlékezik az elhunytakra. Egy világhírű, teljes terjedelmében mégis sokak számára ismeretlen mű csendül fel ezen az estén: Bach – A fúga művészete.

Az idősödő Bach élete utolsó évtizedében több művében is kísérletet tett egy-egy műfaj enciklopédikus összefoglalására. Így tett a már saját korában is nagyon magasrendűnek számító műfajjal, a fúgával is. A 14 fúga lényegében ugyanarra a témára épül, de ezek a témák addig formálódnak, míg önálló témává lesznek, és találkoznak saját maguk korábbi és későbbi alakjukkal. Ugyanaz a „lélek” él tovább újabb és újabb „testben”. Az utolsó tétel, mely a téma négyféle alakját szólaltatja meg egyszerre, befejezetlenül maradt, mint ahogyan arra sem találunk jelzést, hogy Bach milyen hangszereken képzelte el a művét. Ezek a hiányosságok viszont még inkább halhatatlanná tették az alkotást, hiszen azóta számos karmester és zeneszerző érzett magában vágyat arra, hogy meghangszerelje és befejezze ezt a rendkívüli szellemi termést. Ezen az estén Erich Bergel 1985-ös hangszerelésében hallhatjuk a darabot.

Az elhunytak emlékére adott hangverseny előtt hagyomány, hogy a koncertre érkező közönség tagjai a Kodály Központ főbejárata előtti lépcsősoron mécsest gyújthatnak szeretteik emlékére. Erre 18 órától lesz lehetőség. A teamécseseket a Pannon Filharmonikusok díjmentesen biztosítja.

Kodály Központ (Breuer Marcell sétány 4.) Október 28. 19:00. Jegyár: 1990-4990 Ft

lokál
A Himalájától az óceánokig
 
ételital
Teszteltük: Prézli
 
zene
Zuhatag