1. Pécsi Régizenei Hétvége
1. Pécsi Régizenei Hétvége
M / 2015-08-26 súgó
A Spiritum Historicum rendezvénysorozat a középkor, a reneszánsz és a barokk kor zenei világát hozza el a pécsieknek augusztus 29-30-án. A fellépő együttesek korabeli hangszereken és technikákkal játszva idézik meg a korok hangulatát. A koncertek a Középkori Egyetem helyszínein, a Zsolnay Negyedben és a Pécsi Bazilikában hallhatók.

Az ingyenes nyitókoncert szombaton 15 órakor kezdődik francia kamarazenével a Napkirály udvarából. Idén pont 300 éve hunyt el XIV. Lajos, aki korának legkiemelkedőbb művészeinek fő mecénása volt. A koncert Versailles pompáját és zenei divatját idézi meg.

Ezt követően 17 órától népszerű, 16. századi dallamok csendülnek fel Spanyolországból a Musica Profana és Horváth Kornél dzsesszvirtuóz ütős előadásában. Az együttes korhű hangszereken adja elő a továbbgondolt zenéket, melyből így reneszánsz „szórakoztató” muzsika születik.

A Fonó Együttes és a Musica Profana este 19:30-tól a barokk kamarazenekar játékának „megvadított”, folklorizált, népi változatait, a barokk zene élő kárpát-medencei hagyományait mutatja be. A koncertet 13 órától vadbarokk workshop előzi meg, ahol a hangszeresek eltérő zenei interpretációkat, technikákat és a barokkban gyökerező saját népi dallamokat osztanak meg a résztvevő zenészekkel.

Vasárnap 15 órától a Tercina együttes koncertezik. Az összművészeti előadáson a látogatók komplex élményhez jutnak, hiszen a historikus kamarazene mellett az irodalom és a képzőművészet is komoly szerephez jut.

A Savaria Barokk Zenekar (képünkön) válogatást ad elő a Pécsi Dóm zenei gyűjteményéből 17:30-tól. A művészeti vezető, Németh Pál fő célkitűzése a zeneirodalom remekműveinek előadása mellett a zenei múlt elfelejtett értékeinek felkutatása, közkinccsé tétele. Az általa irányított zenekar műsorán számos hangfelvétel, hangverseny, opera- és oratórium-előadás, több világpremier, illetve hazai bemutató található.

A rendezvény zárásaként Herczku Ágnes, Bodrogi Éva, Tokodi Gábor és Szászvárosi Sándor komolyzenét és népzenét ötvöző koncertjét hallgathatjuk. Henry Purcell és John Dowland énekes kamaraműveit Herczku Ágnes népi reflexiói követik. Szerves egységgé válik így a régi barokk, és a régi népi vokális magyar zene, mely többször közös énekléssé és improvizációkká fejlődik a program során.

Több helyszínen, augusztus 29-30. A nem ingyenes koncertekre a belépő: napijegy: 2000/3000 Ft, kétnapos bérlet: 3800 Ft.

zene
ZAJZAJZAJ podcast #7 // Egyedi Peti (Mmamt, Óriás)
 
lokál
Mérföldkő a szennyvíztelep fejlesztésében: elindult a próbaüzem
 
lokál
Gördülő könyvek