Zöld Pécs: Az éltető víz és az erdők
Zöld Pécs: Az éltető víz és az erdők
promo / 2021-02-19 lokál
Új rovatunkban környezetünk megóvásának fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Olyan témákkal foglalkozunk hónapról-hónapra, melyek fókuszában a természet és a természetvédelem áll.

Az erdő a víz bölcsője, a Föld vízgazdálkodásának kiemelkedő szereplője. A folyamatos körforgásban a csapadék formájában képződő vizet a fák lombja felfogja, az erdőtalaj tárolja és visszatartja, amellett, hogy megszűri és tisztítja is. A talajban felgyülemlő víz egy részét a fák elpárologtatják, és így visszajuttatják a levegőbe. Ezzel javítják a levegő minőségét, csökkentik a hőmérsékletét, és fenntartják a globális vízkörforgás folyamatát.

Az emberi civilizáció által előidézett globális felmelegedés következményeinek túlnyomó része elválaszthatatlan a víztől. Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás és a felszíni és felszín alatti vizeinket érő környezetszennyezés következtében bolygónk vízkészlete egyre sérülékenyebbé válik. Pedig az édesvízkészlet a 21. század során nemcsak a legértékesebb, hanem a legfontosabb stratégiai erőforrásunk, nem kizárt, hogy a jövőben kirobbanó legtöbb konfliktust a tiszta víz hiánya okozza majd. Gondoljunk csak bele: a világon hozzáférhető víz 75 százalékát erdőkkel borított vízgyűjtő területek adják, a nagyvárosok egyharmadának ivóvízkészlete gyakorlatilag jelentős részben erdőterületekről származik. Már csak ezért is különleges bánásmódra és védelemre van szükségük az erdőknek.

(A rovat támogatója a Mecsekerdő Zrt.)

zene
Braindogs
 
súgó
Zsolnay Piknik
 
lokál
Ömlik a pénz a pécsi kultúrába