Vizek a városban
Vizek a városban
Happ Zsuzsa / 2021-08-31 lokál
Talán nem gondolnánk, hogy Pécs a vizek városa, pedig 24 szökőkút üzemel a nyári időszakban Pécsett. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat, amik ismertek, híresek, izgalmas a történetük vagy éppenséggel alig tudunk róluk.

A legismertebb

A Széchenyi tér déli részén, az irgalmasrendi templom előtti Zsolnay-kutat Zsolnay Miklós adományozta a városnak apja, Zsolnay Vilmos emlékére. Az ikonikus Zsolnay bikafejekkel díszített kút már az első világháború előtt elkészült, azonban a háborús körülmények miatt elrejtették, méghozzá olyan jól, hogy győzték megtalálni, évekkel később került elő az Ágoston téri vincellériskola pincéjéből. A viszontagságok elmúltával, 1930 óta áll a mostani helyén.

A legendás

Mindenki tudja, hogy a szökőkutakban fürdeni tilos. A pécsiek közötti hallgatólagos megállapodás alapján azonban kivételt képez a Szent István téri szökőkút, amely átlagos napjain kellemes háttérzajt szolgáltat a park közönségének, érettségiket és államvizsgákat követő estéken, éjszakákon viszont a frissen vizsgázottak mintegy kötelező beavatási szertartásának helyszíne.

Tragédia és Komédia a Színház téren

A Pécsi Nemzeti Színház előtti két medencés mészkő szökőkút sajátossága, hogy folyamatosan túlcsordul a peremén a víz, rendszerint kisgyerekek és négylábúak ámulatától övezve. A két medence szélén a színház világára reflektáló bronzszobrok személyesítik meg Tragédia és Komédia alakját. A szobrok a nemrégiben elhunyt Munkácsy-díjas szobrászművész, Rétfalvi Sándor munkái, és közel harminc éve tartják arcuk elé maszkjaikat. Egy sajnálatos malőr során Tragédia alakjáról a szorgalmas munkások 2019-ben „letisztították” a patinát, de szerencsére a fizika és az időjárás már dolgozik a korrekción.

A Tüke-kút

Fürtös György alkotását a Tüke Alapítvány helyezte el a Citrom utcában Zsolnay Vilmos születésének 170., és a Zsolnay-gyár alapításának 145. évfordulójára. A szőlőtőkét és szőlőfürtöket ábrázoló szobor anyaga nem is lehetne más, mint eozin díszítésű mázas pirogránit. Nagyon pécsi, ugye?

A kaszkád

A Széchenyi téren kisebb lépcsőfokokon követi a tér síkjait a mesterséges vízesés, ami a nagy felületen való párolgás által frissíti és hűsíti a levegőt a forró napokon. A pécsiek egyik kedvenc nyári pihenőhelye lett a kaszkád.

A Breuer Marcellt idéző

A Városháza előtti téren 24 ponton lövell ki a víz a kövezetből, ez a kisgyerekek állandó kedvenc partihelyszíne, mindig nyomul néhány nyakig vizes kisebb-nagyobb poronty a placcon. Azt viszont kevesen veszik észre, hogy a burkolatkiosztás ezen része Breuer Marcell egyik híres homlokzattervét idézi meg, ahogyan a szökőkúttól délre a virágok is egy Breuer-rácsban kerültek elrendezésre. Véleményünk szerint igazán megérne egy tájékoztató táblát ez az építész-szakmai körökben is elismert kialakítás.

Táncoló és játszó gyerekek

Személyes kedvenceink a Jókai utcai iskola előtti és a Kőrösi Csoma Sándor utcai szökőkút, amelyeket betontalpakon álló szobrok díszítenek. A Jókai utcában a Táncoló gyerekek, a Kőrösiben pedig a Játszó gyerekek emelkednek ki a medencékből. Az uránvárosi szobor Laborcz Ferenc munkája és nagy örömünkre a szökőkutat nemrégiben felújították, így sok év után újra működik.

A rejtőzködők

Vannak olyan szökőkutak a városban, amiket bizony keresnünk kell, mert nem botlunk beléjük menet közben. Ilyen például az egykori Vasváry-villa, jelenlegi PAB székház díszes szökőkútja, amelynek elemei a Zsolnay-gyárban készültek. A Király utca 36. udvarában szintén pirogránit anyagú delfines szökőkút bújik meg.

 

 

 

 

 

lokál
Eximó Jégrém: Fabula Rasa
 
ételital
Teszteltük: Nana
 
lokál
Sarlós Endre és a mecseki láthatatlanok