Úticél: Pécs
Úticél: Pécs
Papp András / 2022-07-12 lokál
Amíg a pécsiek nyáron elhagyják a várost és más élményeket keresnek országon belül és kívül, addig sokaknak éppen Pécs a nyári kikapcsolódásuk célpontja. De mennyien jönnek hozzánk nyaralni? Hány napot maradnak? És mi a legvonzóbb számukra a térségben? Kincses Márkkal, a város Turizmusfejlesztési Osztályának vezetőjével beszélgettünk.

Jellemzően belföldi vagy külföldi turisták választják úticélként Pécset? 

A belföldiek aránya a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján 2021-ben 88% volt, összesen közel 300.000 vendégéjszakát regisztráltak Pécsett, annak ellenére, hogy az év első pár hónapja gyakorlatilag kiesett. A belföldi turisták közül legtöbben Budapestről, Pest megyéből, továbbá Győr-Moson-Sopron, Baranya és Csongrád-Csanád megyéből érkeztek.

A vendégek mennyi időt töltenek itt és a környéken?

Nemzetközi trend, hogy inkább többször, rövidebb időre utazunk az egy hosszú fő nyaralás helyett, így a mi turisztikai térségünkben is csökkenő tendenciát mutat az átlagos tartózkodási idő. A belföldi utazók átlagosan 2 éjszakát töltenek Pécsett, míg a külföldiek ennél valamivel többet. Természetesen a térségi kommunikációval célunk is a tartózkodási idő növelésének ösztönzése, azaz, ha nem csak Pécset, hanem a környékét is ajánljuk, akkor biztosan tudunk akár egy hétre is tartalmas programot kínálni. Térségünkben átlag feletti tartózkodási idő elsősorban Harkányban, Orfűn, Óbányán és Pécsváradon volt jellemző.

Tapasztalatok szerint mi a legvonzóbb az idelátogatók számára a régióban?

A Pécs-Villány turisztikai térség profilját meghatározó két legfontosabb elem a kulturális és a borturizmus, amelyet kiegészít a környezetből adódó aktív- és ökoturisztikai kínálat, valamint elsősorban Harkány révén az egészségturizmus, illetve az olyan nagyrendezvények, mint például a Zsolnay Fényfesztivál vagy a Pécsi Advent. A leglátogatottabb pécsi attrakció egyébként a Zsolnay Kulturális Negyed, itt évente 250-300.000 látogató fordul meg.

A főszezonban milyen kiemelt feladatai vannak a Turizmusfejlesztési Osztálynak? 

A turizmus az a terület, ahol mi akkor is dolgozunk, amikor mások pihennek. Nekünk persze nem az a feladatunk, hogy konkrétan az ideérkező vendégeket kiszolgáljuk, hanem inkább az, hogy hatékony kommunikációval idecsábítsuk őket. Ilyen például a PécsNYITVA kampány, amely Pécsre irányítja a figyelmet. Mindeközben mi már készülünk az őszre, a télre és a jövő évre is.

Végezetül engedjen meg egy személyes kérdést. Hol tölti a nyári szabadságát? 

Idén úgy is nyaralunk, hogy jönnek hozzánk a barátaink és megmutatjuk nekik Pécset, valamint a környéket, így kicsit turistáskodunk a saját városunkban is. De fogunk bringázni Baján és környékén, illetve családlátogatás keretében az Adria partján is egy kicsit.  

lokál
Hogyan szeressünk bele újra a rég nem látott városunkba?
 
lokál
„Rossi nagyon közvetlen és nyitott ember"
 
lokál
Portré: Nagy Levente