A tulipános kenyértől az ördögkerékig
A tulipános kenyértől az ördögkerékig
Papp András / 2014-12-02 lokál
Roppant nehéz manapság tisztességes ételhez jutni. Tisztességes kenyérhez meg gyakorlatilag lehetetlen. De szerencsére Pécsen erre is van megoldás. A Kemencés a város egyetlen kézműves pékműhelye, ahol fantasztikus cipók készülnek.

Nyírő Tamás, aki nem mellesleg Kovácsszénája alpolgármestere, két társával nemrég nyitotta meg kis pékműhelyét az Ágoston téren. A Kemencés névre hallgató, hangulatosan berendezett kedves kis műhelyben tényleg igazi kemencében sülnek a cipók. „Ez egy kézműves pékműhely és fazekas bemutatóterem egyben, hiszen az egyik társam, Schulteisz Ákos fazekasmester” – mutatja be az üzletet Tamás. „Ez egy olyan pékség, ahol a kenyérsütés favágással kezdődik. A felaprított fával fűtöm fel a kemencét, és ameddig az melegszik, addig kézzel megdagasztom a mesterséges adalékanyagok nélküli tésztát, amiben kizárólag teljes kiőrlésű liszt van, majd kisütöm. Erre valóban azt lehet mondani, hogy a végeredmény kézműves kenyér, hiszen egyetlen munkafolyamat sincs gépesítve. Még a liszt készítése sem. Egy helyi kistermelőtől szerezzük be a jó minőségű kenyérgabonát, amit itt helyben őrlünk meg.” A Kemencés legismertebb terméke a tulipános kenyér, amivel piacokon, kézműves vásárokon és a vásárcsarnokban is lehet találkozni, kelendő portéka, sokan viszik. Ugyancsak ismert csemegéjük a "paraszt maffin", amiből például a Fishing on Orfűn nem lehetett annyit készíteni, hogy elég legyen. A nemrég nyílt Streat-be is ők szállítják a hamburger bucikat. „Most van egy ördögkerék nevű finomságunk is, ami egy töltött kenyérlepény” – avat be minket az újdonságokba Tamás. Arra a kérdésre, hogy miért vágott bele a házi kenyérsütésbe, olyan kézenfekvő választ ad, ami mindannyiunk tapasztalatából táplálkozik. „Meguntuk a bolti kenyeret. Amit manapság kenyérnek neveznek, az elfogadhatatlan. Amit az áruházláncok árulnak, az olyan silány, hogy az valami borzalom. Jó kenyeret akartunk enni, amihez csak úgy tudtunk hozzájutni, ha elkészítjük magunknak. Innen indult az egész.” A Kemencésben jelenleg napi 15-20 kenyér készül. „Ami megsül, az mind gazdára is talál, és szerencsére nagyon pozitívak a visszajelzések." Tamás elmondása szerint a mostani infrastruktúrájukkal este 8-tól reggel 8-ig kb. 100 cipót tudnának elkészíteni.

Update: A Kemencés 2015. január 23-tól rendszeres nyitva tartással várja a vásárlókat.

ételital
Rácz Lilla Brut Nature
 
lokál
Portré: Gilbert Varga
 
film
Előbb táncolj!