Titkos alagút – földalatti egyház
Titkos alagút – földalatti egyház
Papp András / 2020-10-28 lokál
Egy nagyon különleges, történelemmel vastagon átitatott helyszínre ereszkedünk le. Utunk a Püspöki Palotába vezet, onnan le egy titkos alagútba, ahol kézzelfogható közelségbe kerül közelmúltunk történelme.

A Püspöki Palota kertjéből közelíthető meg a titkos alagút, ami több emelet mélységben van a föld alatt. Különleges, egyben kicsit hátborzongató a helyszín, pláne, ha tisztában vagyunk történelmi kontextusával. Ezzel pedig tisztában kell lennünk, mielőtt ide indulnánk.

A magyar katolikus egyház a II. világháború előtti évtizedekben virágkorát élte. A katolikus egyesületek tagjainak száma meghaladta az 1 milliót, 6505 katolikus iskola működött, közel 12.000 fő volt a szerzetesek száma, akik oktatással neveléssel, betegápolással, szegények, családok segítésével foglalkoztak. A háború után, a kommunista hatalomátvétellel megkezdődött az egyház üldözése. Először koncepciós pereket indítottak katolikus egyesületeket ellen, és ezekre alapozva betiltották azokat. Majd a szerzetesrendeket oszlatták fel, végül bezárták az egyházi iskolákat. A papok, főpapok, egyházi személyek szisztematikus üldözése, meghurcolása, meggyilkolása kezdődött, elég csak Mindszenty József koncepciós perét említenünk. Ebben a borzalmas helyzetben az egyház a „föld alá” kényszerült. A papság, a szerzetesek és a világiak egy része a fenyegetések és ismételt börtönbüntetések ellenére is foglalkozott a fiatalokkal, a vallási közösségekkel. Titkos körülmények között (erdőkben, lakásokban) tartott tábor vagy lelkigyakorlat alkalmával vállalták a résztvevők a kockázatot, hogy kitiltják őket iskolájukból vagy munkahelyükről, illetve börtönbe is kerülhetnek.

Erről a korszakról mesél ez a titkos alagút Pécs mélyén. A pinceszakasz keletkezése valószínűleg a középkorra nyúlik vissza, ám történelmi jelentőségét a kommunista egyházüldözések idején kapta. A püspök ugyanis itt fogadta azokat a vendégeit, akikkel bizalmasan kívánt szót váltani – a Texas bár néven emlegetett alagút blokkolta a lehallgató készülékek frekvenciáit, ennek folytán az Államvédelmi Hatóság, amely a püspökséget folyamatos megfigyelés alatt tartotta, nem tudta nyomon követni az itt zajló találkozókat. 

Amint leérünk ide, és tisztában vagyunk azzal, hogy hova is érkeztünk, átérezhetővé válik a közelmúlt. A súlyos falak, a nyomasztó sötétség történelmi idők nagy tanúi, hálásak lehetünk azért, hogy ezt megnézhetjük, és ezzel együtt átérezhetjük a kor borzalmait. A titkos alagút mellett egy nagyszerű kiállítás emlékeztet az egyház nehéz korszakára. 

 

 

 

ételital
Hús
 
lokál
Portré: Kecskés Péter
 
ételital
Pécsi strandok vs. strandkaják