Terepfutás a Mecsekben
Terepfutás a Mecsekben
szerk / 2015-06-23 lokál
Pécsiként terepfutni érdemes. Egyrész egyre menőbb, másrészt a Mecsek hatalmas ziccer, harmadrészt - állítólag - a mozgás és az erdei levegő is jót tesz.

Az amatőr aszfaltfutásnak szerencsére már Pécsett sem kell a reklám, esténként és hétvégén nehéz úgy három saroknál messzebbre menni, hogy ne találkoznánk futóval. A terepfutásról ezt még nem lehet elmondani, pedig a Mecsek miatt kéznyújtásnyira van a szuper lehetőség.

Az unalomig ismételt pozitív körülményeken túl (szép környezet, jó levegő, örök változatosság) persze más is vár arra, aki letér az aszfaltról. A szint, a terepfutás lelke, ami fenekestül forgatja fel az ember kilométerekhez fűződő viszonyát. A „Hány kilométert futottál?” kérdés értelmetlenné válik, és muszáj lesz oktatni a naiv ismerősöket, hogy az még hagyján, hogy hány kilométert, de hány vertikális métert! Plusz el lehet felejteni az aszfalton megszokott gyors kilométereket (még sík terepen is). Idővel aztán beüt a függőség, és fárasztóbb lesz hosszú síkokat letudni, mint ránk dőlő emelkedőket és bokatörő lejtőket. Viszont cserébe ér gyalogolni, a legjobbak is csinálják. És végül megértjük, miért szokták unalomig ismételni az unalomig ismételt pozitív körülményeket.

Útvonalak

Kezdő: Aki az aszfaltfázist kihagyva egyből az erdőben kezdené, vagy köszöni, de a szintekből mégsem kér, az két helyről vághat neki az erdőnek. A Mandulás játszótértől induló kis- és nagy tornakör 1,5 és 3,5 kilométer, minimális szintkülönbséggel. Ugyaninnen futható síkban a piros sáv, nyugatra tartva a Remete-rétig (8 km), keletre futva a Kis-rétig. A teljesen sík, 3 kilométeres – a medvehagyma és a hóvirág szezonjában zavarbaejtően szép látványt nyújtó – Rotary-kör a Misinatető alatti buszfordulótól közelíthető meg, fél kilométeres barátságos emelkedővel.

Álkezdő: Ha jöhetnek az emelkedők, akkor a két ismerős pontot összekötve, a nagy tornakör eddig megkönnyebbülést jelentő legmagasabb pontjáról, a piros háromszögön lehet tovább emelkedni a Rotary-körig, vagy akár a kört középen átszelő sárga sávon megmászni a két Tubest. Aztán be lehet célozni a megújult Éger-völgyet, ahol a Szuadó-gerincet megmászva a Remete-rétre, majd egy szuperélvezetes egysávos ösvényen indulva lehet visszagaloppozni a völgybe.

Haladó: Amikor ezek a menetek már a kisujjban vannak, neki lehet vágni a Mecseknek. Úgy rendesen. Például az Éger-völgyből indulva a mohaszőnyeggel igéző zöld sávon és tűlevélszőnyeggel kényeztető Panoráma-úton át egészen a Babás-szerkövekig, majd a sziklamászós Sasfészken át a Jakab-hegyre érve fülig érő szájjal visszadöcögni a völgybe a Mecsek egyik legélvezetesebb lejtőjén. Vagy meg lehet futni egy másik izgalmas lejtőt, a fatörzsekkel és patakkal nehezített Nagy-mély-völgyet, hozzácsapva a vízesésekkel tűzdelt Melegmányi patak kaptatóit.

Menő: Saját útvonalat tervezni (térkép, GPSies), majd pedig csak úgy nekivágni a már ismerős erdőnek.

Felszerelés

Terepfutócipő: Az ismerkedési fázisban lehet strapálni az aszfaltos cipőt, de aztán jobban megéri beruházni egy célfelszerelésbe. A sárban tapadást, sziklás talajon fogást és védelmet biztosító strapabíró, rücskös talp mellett érdemes arra is figyelni, hogy a felsőrész anyaga ne adja meg magát egyből az elsősorban új cipőkbe fúródni szerető ágaknak. A vízállóságra törekedni lehet ugyan, de csak mérsékelten érdemes: nincs az az anyag, ami ne ázna át egy kiadós havas vagy latyakos futás során, viszont megbízhatóan bent tartja a csapdába esett vizet. Nyáron meg ugye hűsítő élvezet patakon átfutni, minek ezt elrontani. A vizes cipővel kapcsolatban alapszabály: amíg meleg a lábvíz (a futástól az lesz), addig nincs miért aggódni.

Vízhordók: Ha már erdő, akkor érdemes persze a forrásokra utazni, de fél liternyi víz nem árt a források közötti szakaszok áthidalására. Ha forrásozás helyett tempóra utazunk, akkor 1-1,5 literes ivóhátizsákokba érdemes fektetni. Utóbbinál és a derékon hordott kulacsoknál evidens, de kézi kulacsnál is opció az, hogy kulcs, telefon, zsebkendő szállítására is alkalmas legyen.

Sildes sapka, fejpánt: Nem is elsősorban a Nap, hanem a becsapódó ágak ellen jön jól. Érdemes olyat választani, ami elvezeti a szembe folyó izzadságot.

Fejlámpa: Ezzel lehet menni napfelkelte előtt, napnyugta után is az erdőbe. Nagy élmény. Érdemes legalább kétfokozatút (takarékos és kraftos) választani.

Terepismeret

Mecsek turistatérkép: Alap, ugye ne magyarázzuk?

GPSies.com: A turistautak Google Maps-e. A „Hike Bike Map” réteget használva még a jelzések is láthatók. Útvonalakat keresni, sajátot tervezni, távot, szintet kalkulálni is lehet vele - kell ennél több?

Források: Előre feltérképezni őket nem csak érdemes, hanem érdekes is, a mecseki forrásokról részletes és képes leírás található a neten.

Jelzések: Nem hülyeség a jelentésükkel tisztában lenni, de leginkább azt hasznos tudni, hogy a teli kör forráshoz vezető utat jelöl. Sávot főbb turistautak, keresztet a főbb turistautakat összekötő utak, háromszöget a csúcsra, négyzetet pedig szálláshelyre, lakott településre vezető utak kapnak.

Veszélyek

Kullancs: Lásd: agyhártyagyulladás és Lyme-kór. Előbbi ellen van védőoltás, érdemes élni vele (és a két, azonos hatóanyagú szérum közül az olcsóbbat íratni fel, 13 ezerből megvan a három felvonásos kúra). Utóbbi ellen csak fújni vagy kenni lehet, illetve a nyolclábút mielőbb eltávolítani.

Vadak: Alapvetően nem kell őket riogatni, félnek maguktól. A vaddisznó lehet necces, ha a koca és kismalacai közé kerülünk. Egyébként, ha állatba botlunk a Mecsekben, az tapasztalat szerint sokkal inkább őz lesz.

Mecseki futóversenyek

Mecsek Bike and Trail: Az augusztusi, Hosszúhetényből induló, a Zengőt is értintő körpályák 14/22/36 km hosszúak, és 500/800/1100 métert emelkednek. Forrásoknál bőséges frissítés (étel-ital). kézikulaccsal végigfutható.

Mecsek Trail: A novemberi, Pécsváradról induló, a Zengőt és az óbányai csodavölgyet is érintő útvonal 17/30 km, hosszú, 700/1000 méter szintemelkedés. Bőséges frissítés, kézikulacs elég. 2012 óta rendezik, legutóbb 150-en futották.

Teljesítménytúrák: Nem kimondottan futóknak találták ki, de sokan futják őket. Frissítésről mindenképpen, olykor térképről is magunknak kell gondoskodni.

App+web+közöség

Strava: Ami aszfalton a Runkeeper és az Endomondo, az terepen a Strava. Szegmensek és klubok – elsősorban ezek miatt érdemes.

Facebook: A pécsi terepfutóknak a Mecsek Maraton Team helyi, és a Terepfutás néven futó országos zárt, moderált csoportokba érdemes felvételt kérni.

(A szövegben szereplő útvonalak, hivatkozott weboldalak a bit.ly/made-in-pecs-terepfutas címen elérhetők!)

lokál
Hidat építeni az emberek között – Déli Fekvés Rádió
 
lokál
Portré: Vlasits Barbara
 
lokál
Együtt a Mecsekért