Színháztól az alpesi kötélpályáig
Színháztól az alpesi kötélpályáig
Papp András / 2022-05-16 lokál
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk Pécsett, hogy jobbnál-jobb gyerekprogramok közül válogathatunk. Most az általunk legjobbnak vélt elfoglaltságokat mutatjuk be abban a reményben, hogy tudunk jó tippeket adni a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltéséhez.

Színház

Valahol Európában

A Pécsi Nemzeti Színház sikerdarabját kiemelten ajánljuk! A kétfelvonásos musical minden korosztálynál betalál és garantáltan minden korosztály szemébe könnyeket csal. Mivel táblás teltházzal megy a darab, érdemes időben gondoskodni a jegyekről. A gyerekszereplőknek innen is sok-sok puszit és pacsit küldünk, fantasztikus alakításaik szívet melengetőek.

Ö.K.Ö.R.

Az Escargo Hajója és a Pécsi Nemzeti Színház közös előadása két témán keresztül, a 7.-8. osztályos kötelező olvasmányokból válogatva (Móricz Zsigmond: Pillangó és Légy jó mindhalálig; Szabó Magda: Abigél; Shakespeare: Szentivánéji álom és Rómeó és Júlia) részleteket ad vissza szöveghűen, mindeközben feldolgozza a felnőtté válás (1. rész) és a szerelem (2. rész) problémáit is. Hogy még vonzóbb legyen a fiatalok számára az előadás, elmondjuk, hogy a 30Y-ból Beck Zoli és a Kaukázusból Kardos-Horváth János is szerepel bene. 

A helység kalapácsa

A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház (hivatalos nevén a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház) társulatának nagy része a most dúló háború elől Magyarországra menekült. A Nemzeti Színház fogadta be őket, ahol egyből munkába fogtak és Petőfi klasszikusát állították színpadra, amivel bejárják az egész országot. Pécsett a Pécsi Harmadik Színházban lesz látható a produkciójuk május 23-án és 24-én, három alkalommal.

Konnektor Fesztivál

Egy új családi fesztivál a Pécsi Harmadik Színházban május 28-29-ig. Fantasztikus gyerekelődások is vannak a programban, mindegyiket érdemes megnézni, de e helyütt csak azt emeljük ki, hogy a kortárs magyar gyerekirodalom legnagyobb alakja, Varró Dani is itt lesz!

Bóbita

A Bóbita Bábszínházat senkinek nem kell bemutatni, de ha már színházról beszélünk, természetesen nem maradhat ki a felsorolásból. A legkisebbektől a nagyobbacskákig nyújt élvezetes, elgondolkodtató darabokat a bábszínház, úgyhogy csak tessék, csak tessék! Májusban egy nagyszabású produkció bemutatója várja az 5 éven felülieket: a Bóbita és a Pannon Filharmonikusok együttműködésében valósul meg Kodály klasszikusa, a Háry János, amit mi speciel nagyon várunk már.

Komolyzene

Babzsák és Csigaház

A Pannon Filharmonikusok elkötelezett amellett, hogy a komolyzenét már kicsi kortól megismertesse a gyerekekkel, ezzel együtt pedig akár a szüleikkel is. Ezért indították útjára bölcsiseknek a Babzsák, ovisoknak pedig a Csigaház sorozatukat.

A bölcsisek és tipegők számára a Babzsák nyújt olyan zenei élményt, amely a közös daléneklésen, mondókázáson keresztül juttatja el a piciket a vonós kamaraegyüttes játékának hol ritmusban gazdag, hol pedig elandalító élményéhez. Picikékre hangolt meghitt, ugyanakkor színvonalas komolyzenei élményt nyújt a program.

A Csigaházba az ovisokat várják, ahol a Kodály Központ kedves hangulatúvá varázsolt termében vezetik be a kicsiket a muzsika világába. Az interaktív, izgalmas zenés foglalkozáson szabad mozogni, táncolni és persze kérdezni is. A műsor hullámzását átvéve a sajtkukac ovisok hol megtanulnak picit csendben lenni, mesére figyelni, zenét hallgatni, de a vállalkozó kedvűek még a hangszereket is kipróbálhatják!

Kaland

Mecsextrém

A Mecsextrém Parkból egész egyszerűen nem lehet hazarángatni a gyerekeket! Ez általános szülői vélemény. Nem is csoda, hiszen egy teljes napot (vagy még többet) simán el lehet tölteni nagyon aktívan az Árpádtetőn. A rengeteg lehetőségből csak két szuper dolgot emelünk ki, azt a kettőt, amiért megőrülnek a gyerekek. Az egyik az alpesi kötélpark, ami minden korosztálynak izgalmas kalandokat tartogat, a pályák teljesítése után pedig igazi szuperhősnek érezheti magát mindenki. A másik játék az erdei bob, amivel nem lehet annyiszor lecsúszni, hogy az elég legyen, minden egyes suhanás újat és újat követel.

ZOO

Az Állatkert egy tuti tipp a gyerekes családoknak. Azon túl, hogy gyönyörű környezetben ismerkedhetünk meg a legkülönfélébb állatokkal, igazi kalandokban is lehet részünk hétvégenként, ugyanis szerintünk igazi kaland lehet megetetni egy oroszlánt, egy bölényt vagy akár egy vízilovat. A látványetetéseket érdemes keresni, hiszen nem csak a gyerekeknek izgalmas program ez, hanem a szüleiknek is.  

Ringató, Játéktár

László Virág Ringató című, harmincperces gyerekfoglalkozásán alsó korhatár nincs, sőt, a várandós kismamákat is szeretettel várják. A Ringató nem valamiféle előadás, közösen – a résztvevő felnőttekkel – hozzák létre a foglalkozás élményét azzal a reménnyel, hogy a szülők otthon énekelni, játszani fognak a maguk és gyermekeik örömére. Bővebb információ: ringatoviraggal.hu

Tamás Éva (és zenekara) hosszú-hosszú évek óta a gyerekek kedvence. Zenés-verses gyerekműsorok, koncertmesék, babakoncertek – és még annyi minden más érdekesség – fűződik a nevéhez, hogy nem csoda, ha a picik szívesen járnak a foglalkozásaikra. Májusban a Herkules Műhelyben (Zsolnay Negyed) Down-szindrómás gyerekeknek tart foglalkozásokat, ahová mindenkit várnak kitüntetett szeretettel. További infók: tamasevajatektara.hu

súgó
A nagy erdő, mely tele van homállyal
 
zene
Rokokó Rosé
 
lokál
Indul az EUROPA CANTAT!