Új hely: Szabadkikötő
Új hely: Szabadkikötő
Papp András / 2015-03-06 lokál
Egy nagysikerű farsangi hétvégével nyitotta meg kapuit a Szabadkikötő a Király utca 64-ben, a volt Borostyán Étterem helyén.

A sokak által nagy érdeklődéssel várt új hely üzemeltetője a Kulturális Labor Szociális Szövetkezet. „A Szabadkikötővel egy olyan alternatív kulturális centrumot szeretnénk létrehozni, amilyen még nincs a belvárosban” – mondja Mata Csaba, a Labor elnöke. „A Király utca ezen szakaszán nincs semmilyen kulturális élet. A belvárosban van itt egy érezhető nagy szünet, hiszen a Széchenyi tértől elindulva a Nappali ­- esetleg a Streat - vonalában véget ér az élet, és jön egy nagy kitartott kiállás a Zsolnay Negyedig. Ebben a nagy fehér foltban szeretnénk mi egy biztos pont lenni a jövőben.”

Természetesen igyekeznek jó programokkal is megtölteni a helyet, hiszen a Szabadkikötőnek mégiscsak ez a legfontosabb küldetése. „Havi rendszerességgel lesz egy filmklubunk, ahol feltörekvő, fiatal dokumentumfilm rendezők fogják bemutatni a filmjeiket” – kezdi a programterv bemutatását Csaba. „Március 21-én lesz egy nagyon jó kis „Kukkants be!” nevű programunk, ahol a Nevelők Háza Egyesület - Önkéntes Centrumával együttműködve az esélyegyenlőség témakörét járjuk körbe. Valószínűleg újraélesztjük a SZERdaTARTÁS nevű programsorozatunkat, melyben képzőművészeti-performanszos események lesznek. Havi rendszerességgel táncházakat is tervezünk. Szeretnénk jammelős-jellegű, izgalmas zenei akciókat szervezni, de kiállításokból és gyerekprogramokból sem lesz hiány. Ezeken kívül pedig várunk bárkit, aki behozná ide a programjait, hiszen a Szabadkikötő egy nyitott helyszín bárki számára.”  

Az elképzelések és a tervek nagyszerűek. Rövid beszélgetésünk alatt pedig világossá vált, hogy hosszú távú terv és koncepció áll az ügy mögött. „December óta csináljuk, nagyon sok energiát és pénzt öltünk a helybe, ezért nem szeretnénk, ha fél vagy egy év múlva bedőlne. Az elvárásunk az, hogy a Szabadkikötő vendéglátás része olyan szintre fejlődjön, hogy eltartsa a helyet. Nem várunk el profitot, nem akarunk nyaralni a Bahamákon sem, csak azt szeretnénk, hogy a Szabadkikötő azzal a koncepcióval működjön, amit megálmodtunk neki” – mondja végszóként Csaba.

lokál
Eximó Jégrém: Csak ő beszél
 
lokál
Portré: Németh Zozó
 
zene
A Made in Pécs Fesztivál Budapesten is bemutatkozott