Support Your Local Artist!
Support Your Local Artist!
Árvai Péter / 2018-10-30 lokál
Szülinapos Pécs első és legmenőbb dizájner boltja, ennek örömére pedig útjára indítanak egy kezdeményezést, amivel mindenki támogathatja a helyi művészeket. Mayer Zsófival, a sHUTA brand tulajdonosával és a bolt társtulajdonosával beszélgettünk a részletekről.

A Monokrom Design Store előtt nem volt olyan bolt Pécsett, ahol kifejezetten helyi, fiatal alkotók termékeit lehetett volna megvásárolni, így amikor három éve megnyitotta kapuit az Ökográf Egyesület társadalmi vállalkozásaként, az alapítóknak, Pataki Erikának (Licorice/Polá.polá) és Bubreg Balázsnak (Great Minds..think alike) az egyik célja az volt, hogy felkutassa ezeket a képzőművészeket, megfelelő platformot biztosítson nekik és az alkotások eladásával támogassa őket.

Közben teltek az évek, és az igényeknek megfelelően országosra bővült a kezdeményezés. Több mint negyven alkotó termékeit lehet most megvásárolni, és már nem csak helyi művészek cuccai találhatók meg a boltban. „Az elmúlt években tudatosan kerestük azokat a művészeket, akiknek a munkája beleillik az elképzelésünkbe” – mondja Zsófi. Az ékszerektől a kiegészítőkön át a ruhákig és apróbb szuvenírekig nagyon széles már a paletta. Zsófi szerint nincsenek kimondott slágertermékek, mindig változó, hogy mi tetszik az embereknek. „A vásárlói körünk is sokszínű, természetes, hogy más iránt érdeklődik egy turista és egy helyi lakos, de az mindenkinek vonzó, hogy itt az összes terméknek van saját sztorija”. A keresés természetesen nem állt le, továbbra is várnak mindenkit, akinek van saját terméke és szeretné azt értékesíteni.

Bár a kínálat országossá vált, és nemrég a bolt méretét is megduplázták egy új terem megnyitásával, továbbra sem akartak eltávolodni az eredeti ötlettől, a helyi alkotók támogatásától. Így indult útjára a „Support Your Local Artist!” kampány, ami a Monokrom születésnapi buliján, október 31-én debütált. „A kezdeményezés első, nagyjából fél éves fázisának a lényege, hogy Pécs különböző találkozóhelyein (például a Nappaliban vagy a Made in Pécs Caféban) Support Your Local Artist feliratú kitűzőket lehet vásárolni, a befolyt összegből pedig tíz helyi művész termékfejlesztését támogatjuk, első körben tematikusan képeslapok tervezését. Ezeket szintén meg lehet majd venni, így újabb körben tudjuk támogatni ezeket az alkotókat.” A kitűzők alapára 300 forint lesz, de a dolog adományjellegéből fakadóan ennél nagyobb összeggel is lehet támogatni a helyi művészeket. A jövőben a kezdeményezés tovább bővül, a kitűzők mellé más termékek is kerülnek, illetve a támogatott művészek termékeiből aukciót is terveznek.

lokál
Az iránytű építése
 
lokál
A nagy pécsi albérletháború
 
súgó
Ezeket ajánlom - Sramó Gábor