R2DK, a pécsi R2D2
R2DK, a pécsi R2D2
M / 2015-07-02 lokál
Dukovits Krisztián gyerekkora óta Star Wars őrületben él. 2008-ban, amikor Pécsről Gyódra költözött, lehetősége nyílt egy saját műhely kialakítására. Ekkor valósult meg gyerekkori álma, hogy saját rohamosztagos jelmezt készítsen, majd megcsinálta R2D2 élethű mását is.

Mielőtt Krisztián nekiláthatott a kedvenc karakterének, a rohamosztagos jelmezének elkészítéséhez, először meg kellett építenie a technológiát, amivel a páncélokat és sisakokat elkészíti. „Az internetet bújva nagyon sok információt találtam a jelmezekről” – avat be bennünket Krisztián a kezdetekbe. Azóta minden karakter sisakját legyártotta már, a páncélt pedig olyannyira jól sikerült összeraknia, hogy az országban ő az egyetlen, akinek a Lucas Film által elfogadott és regisztrált, saját készítésű páncélja van. „Tagja vagyok az 501-es Légió elnevezésű hivatalos világszervezetnek, aminek Magyarországon is van helyőrsége” – meséli Krisztián. Pécsett jelenleg ő az egyedüli 501-es Légió-jelmezes.

R2D2 élethű mása is, aki R2DK névre hallgat a készítője után, az eredeti tervrajzok alapján készült. „Méretei és funkciója alapján is pontosan megegyezik az eredetivel. Mozog, hangot ad, forgatja a fejét, rádió távirányítós, füstöt fúj ki, van benne projektor, amivel a falra vetíti az üzeneteket és periszkóp emelkedik ki a fejéből. Mindent ugyanúgy csinál, mint a filmben. Jelenleg Európában ő az egyetlen R2 droid, amit a Lucas Film elfogadott. Ez azt jelenti, hogy ha van Európában hivatalos, Disney vagy Lucas Film által szervezett rendezvény, ahova kell egy droid, akkor nekem szólnak” – mondja Krisztián, aki főállásban a Tettye Forrásháznál dolgozik műszerészként.

R2DK sok helyen járt már az országban. A Szent László Kórházban beteg gyerekeknél, a budapesti városligeti gyereknapon, sci-fi rendezvényeken, de volt már esküvőn gyűrűpárna vivő is. Nemrég egy transzplantációs műtéten átesett Star Wars rajongó fiúnál járt az 501-es Légióval Szikszón.

Magyarországon decemberben mutatják be a Csillagok Háborúja 7. epizódját. Krisztián a tervek szerint a film pécsi premierjén is bemutatja R2DK-t. A jövőbeli tervekre pedig azt válaszolja, hogy az új epizód megjelenése után elkészíti az új rohamosztagos jelmezeket is.

lokál
Portré: Kurucz Attila
 
súgó
A Bunkerrajzoló
 
zene
ZAJZAJZAJ podcast #5 // Kunics Olivér (IDEGEN)