Portré: Lukácsi Bernadett
Portré: Lukácsi Bernadett
Happ Zsuzsa / 2020-06-22 lokál
Lukácsi Bernadett 20 éve edzősködik, 17 éve működteti saját fitnesz stúdióját és jó ideje oktatja is a szakmát. Mondhatjuk, hogy ő maga folyamatosan mozgásban van. A #maradjotthon időszaka alatt készített edzésvideókat, de igazán a személyes találkozásban hisz.

Van olyan, hogy nem kérdéses a pályaválasztás. „Hároméves koromtól sportolok. Apukám válogatott dzsúdós volt, anyukám kézilabdázott, így nem volt kérdéses, hogy a sport fontos szerepet játszik majd az életemben. Háromévesen levittek Jimi bához a tornaterembe, és azóta ott maradtam. Szertornával kezdtem a pályafutásomat, később sportiskolásként számtalan sportot kipróbáltam, de az atlétika lett a szerelem.  Még mindig atlétának tartom magam, ha időm engedi, Masters versenyeken néha még elindulok. Kedves emlék volt a 2014-ben Budapesten rendezett senior világbajnokság, ahol váltóban nyolcadikak lettünk, illetve a 2016-os magyar bajnokság, ahol első lettem 100 méteren. 22 éves koromban hagytam abba az élsportot, és hirtelen nem tudtam magammal mit kezdeni. Eljártam aerobic órákra és rájöttem, hogy ez az, amivel foglalkozni szeretnék: táncolhattam, súlyzózhattam, boxolhattam, mindent csinálhattam, amit külön-külön is szerettem. 2000-ben végeztem aerobic edzőként, utána pedig már adta magát, hogy elvégezzem az egyetem testnevelőtanári szakát, jó pár éve pedig a tanárképző és a rekreáció mesterszakát is. Emellett számtalan továbbképzésem van, amit a húsz év alatt meg lehetett csinálni, azt szinte mindet megcsináltam. A Balance Fitness mellett hétvégenként Budapesten a Fitness Company edzőképző iskolában 9 éve vezetek tanfolyamokat és továbbképzéseket a leendő fitnesz edzőknek.”

Akinek ennyire fontos a sport, annak az is fontos, hogy azt hol űzheti. „Azért szerettem volna saját termet, hogy családias légkört alakítsak ki, ahol én is jól érzem magam és a vendégeimnek is otthonos, baráti a hangulat. A Balance nevet választottam, azzal a gondolattal, hogy az élet minden területén az egyensúlyra kell törekedni. A Balance az a hely, ahol a test és a lélek egyensúlyban van.”

Betti napi 3-7 órát tart, csoportos és személyi edzéseket, sokféle műfajban van otthon, beleértve az aktuális újdonságokat is. „A legfrissebb trendek viszonylag hamar bekerülnek hozzánk. Ilyen a Gymstick illetve a M.A.X. tréning, amit szintén én vezettem be elsőként Pécsett, ahogy annak idején a Tae-bot, a pilatest, és 2010-ben a TRX-et is.”

Tizenévesen Betti a profi tánc felé is kacsintgatott, jelentkezett is a művészeti szakközépiskolába tánc szakra, de nem vették fel. Bár kicsit sem bánja, az fontos visszaigazolás és megtiszteltetés volt számára később, amikor Uhrik Teodóra táncművész részt vett egy pilates óráján és annyira tetszett neki Betti módszertana és odafigyelése, hogy felkérte, vezessen egy kurzust a tanítványainak. A tánc ma is fontos az életében, hobbiként kubai salsázik.

A #maradjotthon időszakában videókat készített vendégeinek, a M.A.X tréninget heti kétszer online közvetítette. A Pannon TV-től felkérték edzésvideók készítésére. „A félórás videók hétfőtől péntekig úgy vannak felépítve, hogy mindenki számára élvezetesek és követhetők legyenek. A videók utólag visszanézhetők a Balance Fitness Youtube-csatornáján is.”

Betti mégis a személyes kapcsolatban hisz leginkább, hiszen akkor tud figyelni a vendégekre és visszajelzést adni nekik. „Egy komoly edzői munka nagyon fontos része az ellenőrzés és a hibajavítás, az online edzések ezt nem tudják megadni, illetve a csoportdinamikát, a hangulatot sem tudják pótolni. Fontosnak tartom a mindennapi mozgást, célom és feladatom azt a tudást és tapasztalatot, amit a sportmúltam adott nekem, másoknak is átadni. Szeretném megismertetni a mozgás élményét és azt a pluszt, amit az életmódváltozás pozitív hatása okoz a mindennapi életünkben. A sport önbizalmat, magabiztosságot ad és kitartásra tanít, amit az élet más területein is bőven kamatoztathatunk. A vendégeim pozitív visszajelzései tesznek igazán boldoggá. Azt gondolom, egy edző akkor lesz sikeres, ha tudja, hogy mindig van hová fejlődnie és ezt tanulással, szorgalommal, nagy szakmai alázattal teszi.”

 

lokál
Az autós világmárkák odavannak a komlói ötletekért
 
zene
The Carbonfools
 
súgó
Pécsiek a Bauhausban