Portré: Konkoly-Thege Júlia
Portré: Konkoly-Thege Júlia
Happ Zsuzsa / 2023-04-25 lokál
ZöFi, azaz Zöld Fiatalok Egyesülete, A Város Mindenkié Pécs, Energiaklub, Mindenki Pécsért Egyesület – mind olyan csoportok és közösségek, melyek Konkoly-Thege Júlia számára fontos ügyeket képviselnek. Sőt, mindenki számára fontosakat!

Julit egészen sajátos motiváció indította el a mostani tevékenységei irányába. „Akkor kezdtem a közösségszervezői munkát és az aktivizmust, amikor az ikerlányaim 14 évesek lettek és igazából a példamutatás volt a fő célom. Mindig is nagyon érdekelt a politika és a társadalmi kérdések. Egy barátom barátnője szervezett akkoriban egy tüntetést a Széchenyi térre, amire elmentem és ott találtam először olyan közösségre, ahol lehetett beszélgetni politikáról és arról, merre tart a világ és hogyan lehetne jobb.” Nem sokkal ezután alapító tagként részt vett A Város Mindenkié Pécs (AVM Pécs) csoport létrehozásában. „Korábban dolgoztam a Máltai Szeretetszolgálatnál egy településrehabilitációs programban a pécsbányai területen, akkor találkoztam a mélyszegénységgel és a lakhatási problémákkal egészen közelről. Ezt követően a lányaimmal és egy barátjukkal közösen voltunk az AVM Pécs induló csapata és toboroztuk az aktivistákat. 2016 tavaszán és nyarán hat család kilakoltatását akadályoztuk meg a Zsolnay Vilmos úton. Két évig voltam az AVM Pécsben közösségszervező, utána a lányom vette át, én pedig a zöld szerveződések irányába indultam.”

Az Energiaklub színeiben Juli az atomhulladékok elhelyezésének kérdését képviselte, amit a ZöFi is visz tovább. „Az az álláspontunk, hogy újra kell gondolni az egész kérdéskört, mert az Euratom szerződés előírja, hogy csak a saját területünkön áshatjuk el a szemetet, ami etikailag kifogástalan elképzelés, de nincs olyan területünk, ahol megbízhatóan el lehetne helyezni. Nagyon sűrűn lakott az ország, a bodai agyagkő pedig jól zárja a vizet, de mondjuk egy földrengés esetén már egyáltalán nem biztonságos, márpedig több százezer évről beszélünk. Számomra hátborzongató, hogy az atom most már zöldenergiaként van számon tartva, miközben az atomenergiának két piszkos vége van: az uránbányászat az elején és a magas radioaktivitású hulladékok tárolása a végén, ezek pedig kicsit sem környezetbarát dolgok.”

Juli a bázisdemokrácia elvéhez ragaszkodik, a hierarchia nélküli működést segíti elő és ezt adja tovább. „A ZöFi egy olyan teljesen független szervezet, ami az aktivista szemléletet valósítja meg. Ha bármi olyannal találkozunk, ami szerintünk nem oké, akkor felszólalunk. Ezen az elven szerveztük meg a középiskolás csoportunkat is, ami sokáig nagyon aktívan működött. Minden héten találkoztunk és ők találták ki, hogy milyen akciók kellenek, mit szeretnének tanulni, mi pedig képzéseket tartottunk nekik. Annyira jól ment, hogy a végén Magyarországról egyedül a pécsi csoport utazott ki Brüsszelbe 2020 márciusában egy nagy konferenciára, ahol találkozhattak Greta Thurnberggel is. Sajnos utána jött a covid időszaka, ami sok mindent visszavetett, de már újra aktívak vagyunk, és készülünk egy komolyabb klímasztrájkra. Már a 2019-es klímasztrájkot is arra fűztük fel, hogy Pécsett nagy a légszennyezettség. Szeretnénk elérni, hogy a belvárosban ne legyen autóforgalom. A legjobb persze az lenne, ha alapvetően kevesebbet járnának autóval az emberek. Nem az a megoldás, hogy fákat vágunk ki és parkolókat bővítünk. Persze ehhez jó lenne, ha a buszközlekedés kiszolgálná a város lakóit. Azzal, hogy beépítették a Nyugat-Mecseket, nincsenek szélcsatornák, egy teknőben vagyunk, ahonnan nem fújja ki a szél a szennyező gázokat. A Mindenki Pécsért Egyesülettel négy mérőállomást helyeztünk ki a városban, hogy lássunk valós értékeket, jelenleg ugyanis ezeken kívül egyetlen olyan van, ami a belvárosban méri a levegő szennyezettségét. Az eredmény: decemberben összesen csak négy nap volt, amikor a mérés nem haladta meg az egészségügyi határértéket. Sürgősen cselekednünk kellene a város és a városlakók védelmében. A Mecsek turisztikai célú, rendkívül kártékony fejlesztése helyett például lakossági programokat indíthatna a város a hegyről lezúduló esővíz gyűjtésére és hasznosítására.”

Felmerülhet a kérdés, hogy mi ad erőt Julinak beleállni ezekbe a kihívásos témákba, erre pedig meg is van a válasz. „Azt gondolom, hogy az étel, az ital és a levegő mellett a közösség az, ami erőt ad, összetart és egészségben tart bennünket. Ha egy közösségnek van túlélési- és önvédelmi képessége, akkor fenn tud maradni.”

 

 

 súgó
Pécsi Nyári Színház
 
lokál
„A magyar drukkerek mindig tophangulatot csinálnak”
 
lokál
Magyarok a Selyemúton