Playback
Playback
Happ Zsuzsa / 2016-10-10 lokál
Képzeld el azt, hogy elmész egy színházba, ahol elmesélhetsz egy eseményt az életedből, a színpadon lévő előadók pedig eljátsszák azt. Vagy inkább menj el az idén 20 éves Pécsi Playback Színház egyik előadására, ahol pontosan ez történik. A társulat vezetőjével, Bognár Csabával beszélgettünk a műfajról, a pécsi alakulatról és a terveikről.

Az angol playback szó egyik jelentése a visszajátszás. A playback színházi előadások egy-egy kiválasztott téma köré szerveződnek. A játékmester tartja a kapcsolatot a közönséggel és a színpadon lévő színészekkel, zenészekkel. A program első felében kisebb eseményeket, hangulatokat, érzéseket jelenítenek meg, a második részben pedig komplett történeteket játszanak vissza a színészek a nézők elmondásai alapján. Végül az előadás során előkerült élményekből egy montázzsal, összegzéssel zárul a függöny.

„A playback színház közösségi műfaj. A nézők ugyanolyan teljes jogú alkotótársak, mint a színpadon lévők. Történeteikkel, hangulataiknak átélésével, azoknak az odaadásával aktív résztvevői az előadásnak. Mindenki egyéni története egyben mindannyiunk története is” – mondja Csaba. A színházi élmény teremt egy olyan közös nevezőt, ami által a néző azonosulhat a mesélővel vagy a történettel, másokon és a műfajon keresztül találkozhat saját magával. A jeleneteknek nem céljuk a szó szerinti visszajátszás, a művészi szabadsággal élve akár más nézőpontot is megmutathatnak az epizódok, de a szereplők mindig kérnek visszajelzést a történet gazdájától.

A Pécsi Playback Színház sokféle terepen tevékenykedik. Kisebbségek és hátrányos helyzetű csoportok segítésében vesznek részt aktívan, szervezetfejlesztési programokban és iskolákban közösségfejlesztés céljából lépnek fel, vagy tanítják meg a módszert a csoportoknak. Szenvedélybetegek rehabilitációjában és drogprevenciós programban is tartottak már előadást, a vörösiszap katasztrófa után pedig Devecserben csináltak emergency playback-et, hogy segítsenek feldolgozni a történteket az áldozatoknak.

Csaba szándékai szerint a társulatot a jövőben új tagokkal bővítik, hogy még sokszínűbbek legyenek – a toborzásról Facebook oldalukon várhatók hírek a közeljövőben.

Az idei évadban pályázatot hirdetnek hátrányos helyzetű általános iskolák számára, és a kiválasztott osztályoknak szerveznek előadást. És természetesen továbbra is minden hónapban a második szerda estéjük foglalt, olyankor a Művészetek és Irodalom Házában játsszák vissza a történeteinket, legközelebb október 12-én. A következő alkalom témája: Normális? – történetek egyediségünkről.

ételital
Bormaraton Vörösmarton     
 
súgó
Beyond 2000
 
lokál
Nézz a lábad alá! fotópályázat – Eredményhirdetés