Pécsi cool válogatott
Pécsi cool válogatott
szerk / 2015-09-30 lokál
Cool-listát összeállítani egyáltalán nem könnyű mulatság. Hatalmas viták voltak szerkesztőségünkben arról, ki kerüljön fel a listára és ki ne, ki miért, és ki miért ne. Egyébként is, mit jelent az, hogy valaki cool? A kérdés megválaszolása helyett mi inkább összeállítottuk egy pécsi cool válogatottat, a szerintünk legkúlabb pécsi arcokkal. A listán szereplő személyeket nem rangsoroltuk. Vitatkozni ér!   

Felcser Máté

Ugye senki nem gondolta komolyan, hogy kimaradhat ebből a felsorolásból a Punnany Massif egyik frontembere, Felcser Máté? Szívünk szerint az egész bandát felpakoltuk volna erre a listára, mert úgy gondoljuk, mindegyiküket szétszedik a csajok – teljes joggal –, ám a Playboy Man of the Year kategóriagyőzelmével Máté egyértelműen a többiek fölé kerekedett. Mutassatok nekünk még egy olyan playboyt az országban, aki annyira hanyagul tud sörözni a Nappali vagy az Eozin teraszán, mint a Máté! Na ugye! Kérdés?  

Marsalkó Dávid

A Halott Pénz tagjaira – szerintünk – ugyanúgy vonatkozik a csajok általi széttépés veszélye, mint a Punnany tagjaira. De hát akkor miért emeltük ki a többiek közül Dávidot? A válasz roppant egyszerű: nála szebben senki nem tudja énekelni azt, hogy a „feneked a gyengém”, mindezt úgy, hogy lányok ezrei kapnak menten a szívükhöz örömükben. Ezen túl egy baj azért mégiscsak akad Dáviddal: keveset lehet vele sörözni a pécsi éjszakában, mert sok időt tölt a fővárosban. De ha itt van, akkor nagyon lehet vele sörözni, az is igaz, úgyhogy nem is mondtunk semmit ezzel kapcsolatban.

Ian O’Sullivan

Írországból Pécsre csöppenni, majd tartósan itt maradni alapból cool dolog akkor, amikor a legtöbben éppen az ellenkező irányt választják helyváltoztatásukkor. De Ian nemcsak itt maradt, hanem erősen rácsatlakozott a pécsi létre és elmondása szerint nem is nagyon kívánkozik el innen, annyira bejön neki a pécsi sör és a pécsi levegő. Pécs-Írország 1:0. A Mongooz and the Magnet már csak hab a tortán. Pécs-Írország 2:0. A summa cum laude orvosi diploma pedig mindennek a koronája. Ian-Egyetem 100-0.

Hegyi Maja – Sándor Ildu

Maját és Ildut együtt pakoltuk fel a listára, mert két emberből lehetetlen egyet kiemelni. Az igazság az, hogy ez esetben nem is akartunk választani kettejük közül. Együtt csinálják A Szobát, a Streat-et, most már a Büfit is, és az alapvető képlet az, hogy ha nincs egyikük, akkor semelyik hely nincsen. Ilyen egyszerű! A lestrapált kisteherautóból átalakított mozgó büféjük, a Büfi pedig az egyik legkúlabb dolog, ami hosszú idő után létrejött ebben a városban. 

Dudás Attila

Aki annyira rajong a szakmájáért, mint Dudás Attila, az nem lehet más, mint cool. Az még csak hagyján, hogy rajong a munkájáért, de mesteri szinten is műveli, ami manapság nem minden esetben jár együtt néhány szakembernél. Ám mindezeken túl az a legszebb, hogy rajongása nem áll meg a fodrászszalonnál: rajon a városért, rajong a PMFC-ért, rajong a Vespákért és még annyi minden másért, hogy ha mást nem, legalább ezt kéne megtanulni tőle. Már ezzel több cool arc mászkálna a városban.  

Pető Szabi

A Junkie Jack Flash, úgy ahogy van, cool! A rock’n roll pedig, ahogy ők azt minden egyes koncerten kíméletlenül lekenik, egyenesen übercool. A rock’n roll zenekarok egyik sajátossága, hogy a frontember nyúlja le a legjobb csajokat a többi tag elől, az pedig ez esetben nem más, mint Pető Szabi, ezért esett rá a választásunk. Ugyanis a többi junkie elől rajongó csajokat lenyúlni szerintünk cool. Ennyike.    

Marcz Évi

Soha nem gondoltuk volna, hogy egy cukrászdát valaha az életben szeretni fogunk, de Marcz Évi a Jókai Cukrászdával bebizonyította, hogy semmi nem lehetetlen. Amikor valaki kőkemény munkával, alázattal és kreativitással bebizonyítja neked, hogy amit eddig cukrászdának hívtál, az valójában nem az, az nem lehet más, mint cool. A szemfelnyitásért örök hála és köszönet!

TG

Egy szanaszét varrt slammer alapból cool. Ha nem lenne szénné varrva, hanem csak slammelne, már az is cool listát érne manapság, annyira hasít ez a műfaj. Ahol feltűnik TG, rögtön szemek sokasága kezdi fürkészni különös fizimiskáját és végeláthatatlan számú tetkóit. Slamjei senkivel össze nem keverhető egyedi alkotások, melyeket egy egyedi figura ad elő a színpadon. Szerintünk ez megkérdőjelezhetetlenül cool.

Oláh Eni

Ha valakiről kiderül számunkra, hogy - többek között - organikus betonnal foglalkozik, egyből cool szintre emelkedik nálunk, méghozzá úgy, hogy gyakorlatilag fogalmunk sincs arról, hogy mi is az az organikus beton. A Concrete Crew legnagyszerűbb termékei pedig ebből készülnek, melyekért mi egyenesen rajongunk. Ennek a projektnek az egyik motorja Eni, ami vastagon cool listát ér. 

Tóth Barbara

Szétnéztünk kicsit egyetemi berkekben és nem is kellett messzire mennünk, hogy valami igazán cool megüsse a szemünket. A PTE BTK színeiben Tóth Barbara a legcoolabb HÖK elnök, aki valaha ezt a tisztséget betöltötte. Éjjel-nappal szorgosan dolgozik és képviseli a hallgatók érdekeit, mindemellett pedig közvetlenségével és lelkességével emeli új szintre a HÖK elnökösködést.

Hajdú Balázs

Basszeros, aki egyébként baromi jó barista? Vagy barista, aki egyébként két nagyon frankó pécsi banda basszusgitárosa? Akárhogy is csűrjük-csavarjuk, a végeredmény Hajdú Balázst igazolja. A Pécsi Kávé baristája, a Kubalibre és a Deer Fellaz basszusgitárosa egy személyben testesíti meg a színtiszta coolságot. Precíz kávémester, aki művészi magasságokba emeli az ital elkészítésének és szervírozásának módját, nem mellesleg pedig basszerosnak sem utolsó. Igyatok kávét és járjatok koncertre, ha nem hisztek nekünk!

Obradović Ena 

29 évesen Magyarország és Horvátország gazdasági kapcsolataiért felelni? Hát ennél coolabbat nem nagyon tudnánk mondani! Hacsak nem tesszük hozzá, hogy Obradović Ena azonkívül, hogy külgazdasági attasé, hat nyelven beszél, a második diplomáját szerzi a Közgazdaságtudományi Karon, rettentően elhivatott és vérprofi a szakmájában. Svjež!

Boros Misi

Azért az nem véletlen, hogy egy 11 éves szupertehetséges srác ezen a listán szerepel. Amit Boros Misi ilyen fiatalon véghez vitt, az maga a coolság legeslegmagasabb szintje. Komolyzenével ilyen ismertséget szerezni és ilyen magasságokba eljutni csak a zseniknek sikerül. Amúgy meg abban is biztosak vagyunk, hogy a suli folyosóján a kislányok már összesúgnak a háta mögött, amin egyáltalán nem csodálkozunk, hiszen ilyen cool srácot tényleg ritkán látni. Misi! Gratulálunk és további szép sikereket kívánunk!  

Scham

Scham szakértelménél csak a szerénysége nagyobb. Néha piros bringáján láthatjátok suhanni a város legcoolabb grafikusát, akinek lehet, hogy nem is tudjátok, de lépten-nyomon a rajzaiba botlotok. A Costa kávéházlánctól a Pumáig, az Ampertől az A38-ig, a Space Inhalerztől a legkülönbözőbb konferenciákig, éttermekig mindenhonnan visszaköszönnek a munkái, és akkor az El Fausto névre hallgató képregényéről még nem is beszéltünk!

Pausz Péter

Az még hagyján, hogy a bringájával a városon keresztül-kasul száguldozó partyarc egy nagyon jó DJ, de azt már kevesebben tudják róla, hogy nagyszerű asztalos is. Tök komolyan mondjuk, hogy egy jó mesterember a szemünkben sokkal többet ér, mint a legmagasabb doktori fokozat. Úgyhogy nem is tehetünk mást, minthogy kijelentjük ország-világ előtt, hogy Pausz Petya, bringás-dj-asztalos nagyon cool arc.   

Kászonyi Nemes Márió

Fiatal kreatívokból nincs hiány Pécsett, közülük azonban egyes egyedül Márió az, aki a mindenhol ott levés képességét tökélyre fejlesztette. Szerintünk igazából klónozza magát. Legyen szó az Amperben bármelyik techno partiról, hajléktalanoknak étel osztásról, galéria nyitásról vagy kávézó avatásról, Márió ott lesz és ugyanolyan könnyedséggel beszél a biciklid monoblokkjának karbantartásáról - mert a Karma Bikeworkshopot is ő csinálja nyilván -, mint a mobil applikációk felhasználói élményének fejlesztéséről. De ezt úgyis tudod, mert biztosak vagyunk benne, hogy találkoztál már vele te is!

Juhász Dorka

Pécsett kevés coolabb dolgot tudunk elképzelni, minthogy egy fiatal csaj elképesztően kosárlabdázik. Juhász Dorka márpedig ilyen csaj, a Rátgéber Akadémia 15 éves kosarasa egy hajszállal maradt le a gólkirálynői címről az idei U16-os Európa-bajnokságon. Akárcsak anyukája, Balázs Hajnalka, aki a PVSK nagyszerű játékosa volt, ő is felnőtt válogatott kosaras szeretne lenni. A tehetsége pedig egyértelműen megvan hozzá, hogy pár év kemény meló után Európa legjobbjai között láthassuk Dorkát. A cool-lista mellett a jó tanuló-jó sportoló érdemkereszttel is kitüntetjük!

Priskin-Fabinyi Annamária

Nem sok kúlabb dolog van a teremtett világon, mint egy kúl édesanya. Szerencsére Pécsett ebből is világszínvonalú a mezőny, de Priskin-Fabinyi Annamária – becenevén Lufi – közülük is kiemelkedik. Úgy képzeljük, hogy mikor reggelente bringával leugrik tejért és vajas kifliért, valami hasonló történhet az utcákon, mit a Maléna című színes, magyarul beszélő, olasz-amerikai romantikus dráma elején. Az egykori sikeres modell ma sminkesként, stylistként és két tündérszép kislány édesanyjaként ténykedik, és a tesójával ők csinálják a város legmenőbb divatfotó stúdióját is. Ilyen tőről metszett kúlságot még akkor is észrevennénk, ha nem értenénk ennyire hozzá. De értünk.

Papp Zsófia

A dobosok még a pasik közül is ultramenők, hát még a csajok. (Például e sorok írója is dobos akart lenni kiskorában, vagy távolugró.) Papp Zsófi, a Rokokó Rosé dobosa meg aztán tényleg nagyon ott van. Kezdjük azzal, hogy ha rólunk valaha egyszer az életben üveges bort neveznek el, ott ahol vagyunk, azonnal leteszünk mindent és visszavonulunk. De Zsófi mindnyájunk szerencséjére tovább püföli a bőröket, ráadásul olyan bájosan tud beszélgetni a Nappali teraszán, ahogy senki. Aki nem látja, hogy Zsófi egyértelműen a legkúlabb arcok egyike, az nem tud semmit.

Pécsi Barbara

Nem semmi dolog Pécsről eljutni New York, Hongkong vagy éppen Párizs kifutóira, és modellként dolgozni a világ legnagyobb divatbemutatóin. Pedig Pécsi Barbarával pontosan ez történt. Már ez önmagában leírhatatlanul cool, de Barbi karrierje itt nem állt meg. Dolgozott a Chanelnek, a Givenchy-nek, sőt vezető divatmagazinok címlapján is megfordult néhányszor. Soroljuk még? Szerintünk nem kell. Barbi maga a megtestesül cool csaj, akire nagyon büszkék vagyunk.   

súgó
Nézz pécsi filmeket! 2. rész
 
súgó
Design Pécs 2022
 
súgó
Tánctalálkozó