Nézz a lábad alá! – Aknafedlap fotópályázat
Nézz a lábad alá! – Aknafedlap fotópályázat
promo / 2023-05-31 lokál
A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. aknafedlap fotópályázatot hirdet.

Kerek? Szögletes? Festett? Várjuk a Pécsen és környékén, belföldi vagy külföldi séták, utazások során észrevett különleges, látványos vagy éppenséggel vicces fedlapokról készült fotókat a kommunikacio@tettyeforrashaz.hu címre június 11-ig, és írd meg azt is, hogy a lefotózott fedlappal melyik városban találkoztál. A játékban résztvevők között 10 darab csatornaszörny emblémás pólót és ajándékcsomagot sorsolunk ki, a legszebb fedlapmintákból pedig póló készül!

A beküldött fotókból készült összeállítást honlapunkon és Facebook-oldalunkon is közzétesszük. 

Mutatunk néhány inspiráló ötletet a világ különböző tájairól, keress hasonlókat te is!

Fedlapok: betekintés a városok lelkébe

Minden nap elsétálunk mellettük az utcán, de a legtöbbször észre sem vesszük őket. Pedig a csatornafedlapok létfontosságú részei annak a rendszernek, ami elhozza az ivóvizet otthonainkba, és elvezeti a használt vizet: a lábunk alatt, a föld mélyén futó szerelvény- és vezetékhálózat ablakai.

A fedlapok elsődleges szerepe, hogy meghibásodás vagy karbantartás esetén hozzáférést biztosítsanak a föld alatti közműhálózathoz. Az aknákra helyezett takarók hosszú évtizedekig helytállnak, védik az alattuk futó vezetékek épségét és a járókelőket is megóvják a balesetektől.

A fedlapokon látható ábrák, feliratok elárulják a borítók pontos szerepét, az alattuk futó hálózat nevét, jellegét. A minták elsődleges szerepe a tájékoztatás, ennél azonban több lehetőséget rejt magában egy fémtakaró: díszítheti az utcaképet, ahogy ezt a világon számos helyén elterjedt, egyedi kialakítású, sajátos mintákkal, művészi igénnyel megfestett fedlapok példája bizonyítja. Párizs vagy Prága utcáin történelmi jelenetek és ismert tájképek köszönnek vissza az aknatetőkről, Japánban 95 százalékban egyedi festésű fedlapok borítják az utcákat, páratlanul gazdag mintákkal színesítve a városlakók környezetét.

A város nevével, egyedi mintával ellátott míves csatornafedőkkel Pécsen is találkozhatnak a járókelők. (Lásd nyitóképünket - a szerk.) A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szolgáltatási területén összesen 17 ezer szennyvizes fedlap őrzi a közműveket.

(Az aknafedlap fotópályázat a KEHOP-2.1.7-19-2019-00003 azonosítószámú „Vizes Város – Tudatos víz- és csatornahasználat” pályázat keretében valósul meg.)

 

(X)

 

lokál
MagMa Műhely
 
lokál
Mindenki karácsonyfája
 
lokál
KoBeKo –Kulturális élet Vasason és Somogyban