Menekülés a vízbe
Menekülés a vízbe
Papp András / 2022-06-28 lokál
A nyár velejárója a már-már kibírhatatlan kánikula. Ennek elviseléséhez pedig vízpart, de legalábbis egy strand elengedhetetlen kellék. Pécsett és a környéken szerencsére több lehetőség közül választhatunk, ha csobbanni szeretnénk. Mi most ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, az ismertebb helyek mellett néhány extra tippel is megspékelve a felsorolást.   

Orfű

Rengetegszer leírtuk már, hogy nekünk Orfű a Riviéra, nyáron legszívesebben oda költöznénk. Fizetős és szabad strandok közül választhatunk (az aquapark idén is zárva van sajnos), bármelyiket is választjuk, nem fogunk csalódni. Sőt, kutyával is érkezhetünk, hiszen az Árnyas Part Büfé alatti strand kutyabarát, azaz szabadon szaladgálhatnak az ebek, és a vízbe is bemehetnek.

Pécs

Nem vagyunk eleresztve strandokkal – sajnos így kell kezdenünk lassan 10 éve minden mondatot, ami a pécsi fürdőzési lehetőségeket veszi számba. De van egy Pollackunk (az online is megjelent Portré cikkünkben a strand lelke, Tóvári Sándor mesél a fürdőről) és van egy Hullámunk, ami egyre színvonalasabban szolgálja ki az egyre nagyobb számú pécsi strandolót.  

A pécsi plázs viszonylag új attrakció, tavaly adták át a pihenni vágyóknak. Ezt a Malomvölgyi-tónál alakították ki, ahol a homokos parton napozóágyakon lehet pihenni, a közelben pedig egy kis játszótér várja a kicsiket. Fájó, hogy a Malomvölgyi-tóban továbbra sem lehet fürdeni, de azért a lábat be lehet lógatni a vízbe egy röpke hűsölés idejére.

A wakeboardozás is egy opció a csobbanásra. Ez esetben össze van kötve a sportolás a strandolással, ennél jobb párosítás pedig nem nagyon létezik. Vasason a Berek Wakeboard, a Tüskésréti-tónál pedig a Central Wakeboard várja a sportoló fürdőzőket.

Duna, Dráva

A természetes folyókkal kapcsolatban azzal kell kezdenünk, hogy ezekben nagyon kell vigyázni, körültekintően, óvatosan kell fürdeni. Elsősorban jó úszók menjenek a folyóvizekbe, a nagy sodrás veszélyt jelenthet a kevésbé magabiztos úszókra. És még egy fontos dolgot meg kell említenünk a folyóban való fürdőzéssel kapcsolatban, hiszen nem dughatjuk homokba a fejünket: csak józanul merészkedjünk folyóvízbe, az alkohol ugyanis könnyelművé tesz, és a legtöbb baleset sajnos ennek a könnyelműségnek köszönhető. Fontos még, hogy ezeknek a strandoknak a vízminőségét a hivatalos szervek nem ellenőrzik, ezért saját felelősségre tudunk csak fürödni.

A Dráva magyarországi szakaszán a barcsi az egyetlen kijelölt szabadvízi fürdőhely. A drávai szabadstrand sportolásra, főzésre, sátorozásra alkalmas ligetes területével kellemes kikapcsolódást kínál a folyami vizet kedvelőknek. Viszont csak nyár közepétől ajánljuk, előtte ugyanis elég hideg a víz. A placc a hídtól keletre található, a partszakasz kialakításának köszönhetően a víz fokozatosan mélyül.

Mohácsnál át kell kelnünk kompon, ha a Dunában szeretnénk fürdeni, hiszen a szabadstrand a kisváros szigeti oldalán található. Gyönyörű a környezet, ám inkább vadkemping jellege van a strandolásnak, de aki szereti az ilyesmit, annak szuper élményben lehet része.  

Magyarhertelend

Ez egyszerűen csoda, ide mindenképpen érdemes elmenni! Ez egy erdei strand, ahol nyáron 12 medence szolgálja ki a vendégeket, a kicsiket babapancsoló, vízivár és gyerekmedence várja. A termálkertben pihenőágyak biztosítják a zavartalan pihenést, tehát aki nem szereti a vizet, az is tökéletes nyugalomra talál itt.

Beremend

Bevalljuk őszintén, az Ördögkatlan Fesztiválon fedeztük fel magunknak a Beremendi Strandfürdőt. Nem azt mondjuk, hogy a világ legjobb strandja, de hogy hangulata van, az elvitathatatlan, ráadásul gyönyörű környezetben fekszik. Egy gyerekmedence, egy 25 m-es és egy 33 m-es medence áll a vendégek rendelkezésére, plusz büfé és nyugalom.

Szigetvár

A szigetvári strand nagyon nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban, nem kétséges, hogy a legjobbak közé küzdötte fel magát. Rendszeresen tartanak éjszakai fürdőzéseket, melynek keretében éjjel 24 óráig lehet lubickolni – a részletekért érdemes figyelni a fürdő honlapját.

 

 

súgó
80 nap alatt a Föld körül
 
súgó
Nem ismersz engem – Bek Balla Mónika kiállítása
 
lokál
Portré: Markó Viktória