Made in Pécs-díj 2019 – Az év művészeti eseménye
Made in Pécs-díj 2019 – Az év művészeti eseménye
szerk / 2019-12-11 lokál
Decemberi lapszámunkban bemutattuk a 2019-es év Made in Pécs-díjainak jelöltjeit, most pedig sorra vesszük őket itt is.

Bauhaus Ünnep

A Bauhaus vastagon pécsi ügy. Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Weininger Andor és Molnár Farkas munkásságára minden pécsi rendkívül büszke. A Bauhaus 100 éves évfordulója alkalmából a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány kiállítás-sorozatot rendezett Bauhaus Ünnep címmel, ami Pécsen kívül látható volt Budapesten és Párizsban, lapzártánk idején pedig éppen Brüsszelben installálják, és a tervek szerint Rómába is elutaztatják majd.

Zsolnay Light Art Fényfestőverseny

Az eddig is szemkápráztató Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, a Zsolnay Fényfesztivál legnépszerűbb programja idén szintet lépett. A pécsi verseny győztese ugyanis bejutott a világ legnagyobb nemzetközi fényfestő verseny döntőjébe, ahol „világbajnok” lett. A fényfestés művészi kivitelezése elképesztő kreativitást és munkát igényel, amiből a pécsiek idén a világ legjobbját is láthatták. Ez pedig igazi kuriózum.    

Arczok és láthatárok

A Modern Magyar Képtárban bemutatott Arczok és láthatárok című kiállítás azon túl, hogy összességében egyedülálló volt, pécsi kuriózumokkal is tele volt tűzdelve. A 19. századi magyar festészetet bemutató anyag még soha nem volt így együtt látható egyetlen tárlaton sem, de egy külön teremben a pécsi 19. századot is bemutatták, többek között Johann Varoni nagyméretű pécsi látképével, pécsi polgárok arcképeivel, valamint pécsi művészek eddig soha nem látott alkotásaival.  

(A közönségszavazás december 13-án 12:00-kor indul!)

lokál
Portré: Bodó Marci
 
lokál
Made in Pécs-díj: Nívódíj
 
zene
Overmorrow