Keleti oldal vs. Nyugati oldal
Keleti oldal vs. Nyugati oldal
szerk / 2015-10-30 lokál
Eljátszottunk egy borzalmas gondolattal, méghozzá azzal, hogy mi lenne akkor, ha láthatatlan kezek holnap egy fallal kettéválasztanák Pécset. Egyenesen, észak dél irányban úgy, hogy a Dzsámit kettészelve kialakuljon egy keleti és egy nyugati városrész. Mi marad keleten, mi marad nyugaton? Melyik oldalon lenne jobb az élet? Összeállításunk csupán játék – hiszen sem fal, sem pedig gyorstelepítésű NATO-drótakadály nem veszélyezteti a várost –, de talán nem tanulságok nélküli.  

Gasztró

Kelet

A Király utca elsősorban kávézók, bárok tekintetében verhetetlen (Nappali, Blöff, A Szoba, Cooltour, Eozin, Lezser, Trafik, stb…), de az éttermek miatt sem kell szerénykednie ennek az oldalnak: a Susogó és a Zsolnay Étterem egy kellemes vacsorához a lehető legjobb választás. No és ne feledkezzünk meg egyik abszolút kedvencünkről, az István Pincéről sem, ami mind kaja, mind pedig pia tekintetében rendben van. Burgerekben mindent visz kelet: a Streat és a Bohemia hamburgerei kétségkívül a legjobbak a városban. Szorosan a gasztronómiához tartozik, hogy a Búza téren működik a legeslegjobb termelői piac a városban, ahol a legjobb alapanyagokat lehet beszerezni egy hétvégi főzéshez.   

Nyugat

A Jókai tér felvirágzása nagyot dobott nyugaton. Blöff Bisztró, Elefántos, Jókai Bisztró, Eleven, Jókai Cukrászda – ez az ötös olyan magas színvonalat képvisel, ami az egész városban egyedülálló. Ételfronton még – szintén kiemelkedő minőségben – a Balkán Bisztró játszik ezen az oldalon, nyáron pedig a N-Eozin. Viszont kézműves sörök tekintetében verhetetlen a nyugati oldal, hiszen az Egyletnek és a Művész Presszónak az egész városban nincsen párja. Kocsmaügyileg Uránváros rázza gatyába nyugatot: a Jóózska kocsmába, a Gardenbe és a Kismiskába mindig szívesen járunk. És majdnem elfelejtettük, de ezen az oldalon ragadt (épphogy) a Pécsi Kávé, a város legjobb kávéival.  

A kategória győztese: döntetlen

Szórakozás, koncert

Kelet

Ezt a kategóriát behúzza kelet. Koncertfronton a Nappali, a Szabadkikötő, a Tititá, az E78 és néhanapján az Eozin a választék, ezeken a helyeken a legkülönbözőbb stílusú koncerteket lehet meghallgatni. Bulifronton toronymagasan az Amper Klub kelet zászlóshajója, de pénteken és szombaton a Trafik is megállja a helyét.  

Nyugat

Sajnáljuk, de a nyugati oldal stabilan csak a Pécsi Est Cafét tudja felmutatni ebben a kategóriában. Ezt a szomorú tényt azonban a keletiek szívják meg rettenetesen, mert a képzeletbeli fal miatt lemaradnak a legnagyobb koncertekről és a legjobb bulikról. Hétfőnként a Szenes nyújt még menedéket a bulizni vágyóknak, ahol mostanában elég jó kis koncertek vannak.

A kategória győztese: Kelet

Sport

Kelet

Ebben a kategóriában bizony nagyon sovány kelet teljesítménye. Amit fel tud mutatni, az egy nagyszerű tollaslabdacentrum a Basamalom utcában, ami a Multi Alarm SE bázisa. Focipályából a Várkői stadion és – épphogy – a PVSK-pálya marad ezen az oldalon. Viszont, akik teremben szeretik rúgni a bőrt, jól teszik, ha elzarándokolnak a város legszínvonalasabb műfüves futballtermébe, a Sportoldába. Kosarazni jó körülmények között a Zsolnay Negyedben lehet, és nagyjából ennyi. A mecseki kirándulási és futási lehetőségeket nem említjük, mert az mindkét oldalon adott.  

Nyugat

Gyakorlatilag minden jelentősebb sportlétesítmény, ezzel együtt pedig minden jelentősebb sportesemény nyugaton van. A PMFC pályán a megyei első osztályban küzdenek a fiúk a feljutásért, a sportcsarnokban pedig női, férfi kosár és kézilabda a választék. A pécsi vízilabdaélet központja is nyugaton van, a Hullámban, ahol a meccsnézésen kívül természetesen úszni is lehet. Nyugaton található a koripálya, de teniszben is egyeduralkodó ez az oldal: a Makárban és a Pécsi Városi Tenisz Club-ban van a legjobb lehetőség arra, hogy valaki ezt a sportágat kipróbálja, vagy profi szinten gyakorolja.

A kategória győztese: Nyugat

Kultúra

Kelet

A keleti oldalon csupán egy mozi van, az Apolló, ami elegendőnek is bizonyulna – legalábbis nekünk –, hiszen a legtöbbet ebbe a moziba járunk filmeket nézni. A pécsi színházi élet központja is ezen az oldalon található a Pécsi Nemzeti Színház képben, ahol tömegek találják meg szórakozásukat. Ezektől függetlenül azonban három verhetetlen ász várja a kultúrára éhes tömegeket keleten. Az egyik a Kodály Központ, a másik a Zsolnay Kulturális Negyed, a harmadik pedig a Tudásközpont. Részleteznünk nem kell ennek a három intézménynek a fontosságát és dominanciáját a város kulturális életében, úgyhogy ha más nem is lenne ezen az oldalon, csak ez a három kulcsintézmény, akkor is megnyerné ezt a kategóriát ez a városrész. Kérdés csupán annyi: mi lenne itt EKF nélkül?

Nyugat

Azon túl, hogy a három kulturális gigaintézmény keleten van, nyugat egyáltalán nem szégyenkezhet kultúra terén. Mozik közül itt van az Uránia és a tíztermes Cinema City, úgyhogy filmválaszték van bőven. Színház is akad nyugaton, mégpedig a Pécsi Harmadik Színház, ami ugyan nem termeli akkora számban az előadásokat, mint a PNSZ, de a minőségére nem lehet panasz. A Művészetek Háza is nyugaton maradt a képzeletbeli falunk mellett, ugyanúgy, mint a Pécsi Galéria, a Kulturális Központ vagy éppen a Civil Közösségek Háza, azaz a kultúrára fogékony közönség egyáltalán nem lenne elveszve, ha éppenséggel nyugaton ragadna. És akkor még a Múzeumok utcájáról nem is beszéltünk, beleértve a Csontváry-kiállítást is, ami reméljük, minél előbb maradéktalanul visszakerül a helyére.

A kategória győztese: Kelet

Vásárlás/Divat

Kelet

Ugye, mondanunk sem kell, hogy miért nyeri meg ezt a kategóriát toronymagasan ez az oldal? Hát persze, hogy az Árkád miatt. Lehet utálni, meg siránkozni miatta, de tény, hogy gyakorlatilag az egész város itt vásárol. Ezen túl még a Király utca kínálata is kelet felé billenti a mérleg nyelvét, úgyhogy nagyon nem lehet vitatkozni a kategóriagyőzelmen.    

Nyugat

Próbáljuk meg összeszedni, hogy a nyugati oldal mit tud felmutatni vásárlás/divat fronton. Előre szólunk, hogy nem sok mindent. Néhány butik árválkodik a Citrom utcában, néhány a Jókai utcában és a Jókai téren. Áruházakból a Centrum, a Szliven és a Mecsek áll a tisztelt divatkedvelő vásárlók rendelkezésére, ami valljuk be, elég sovány teljesítmény ettől az oldaltól.   

A kategória győztese: Kelet

Tanulás

Kelet

Középiskolákból a nagyobbak közül itt található a Pécsi Református Általános Iskola és Gimnázium, a Gandhi Gimnázium, a Kodály és a Széchenyi is. A jövő szakijait is keleten képzik, hiszen a Zipernovszky Szakközépiskola adja a legjobb opciót a szakmák elsajátítására. A PTE karai közül három maradt ezen az oldalon, a jog, a közgáz és a művészeti kar, ami elég combos, de sajnos a másik oldalon többen tanulhatnak egyetemen. Ettől függetlenül semmi szégyenkeznivalója nincs keletnek.

Nyugat

Ez az oldal mind középiskolában, mind pedig egyetemben nagyon domináns. A Nagy Lajos, a Babits és a Leőwey a legerősebb pécsi középiskoláknak számítanak (országos szinten is ott vannak a topon), és valami szerencse folytán mind a nyugati oldalon vannak. A BTK, a TTK és az Orvosi Kar is itt található, ezek pedig a legtöbb hallgatót foglalkoztató karok. Ráadásul a Műszaki és Informatikai Kar is erre az oldalra került, ami szintén nem elhanyagolható mennyiségű diákot tudhat soraiban. Egy biztos: lehet tanulni rendesen a város ezen részén, lehetőség bőven akad minden korosztálynak.  

A kategória győztese: Nyugat

Gyerekkel

Kelet

A kisgyerekes családok egyik oldalon sincsenek elkényeztetve lehetőségekkel, de talán egy kicsit a keleti rész jobban áll a nyugatinál. Ennek egyetlenegy oka van, mégpedig a Zsolnay Kulturális Negyed, ami azon kívül, hogy egy remek játszóteret is magában foglal, de még a Bóbita Bábszínház is itt található, ami a kedvence a gyerekeknek. És ne feledkezzünk meg a Mecsextrém Parkról sem, ahol a legkisebbektől a nagyobb gyerekekig bárki el tud tölteni egy tartalmas napot. Ezen kívül sajnos a kisebb játszótereken kívül nincs sok lehetőség keleten gyerekezni, de sokkal jobb itt a helyzet, mint a város nyugati felén.  

Nyugat

A teljes csődtől a 2010-ben átadott Szilárd Leó park menti meg ezt az oldalt. Oly annyira, hogy a város minden részéről járnak ide kisgyerekes szülők (még jó, hogy tényleg nincs fal kelet és nyugat között), annyira jó lett ez a játszótér. Hasonló a helyzet a Köztársaság térrel, hiszen ez a felújított játszótér is nagyon klassz lett, szeretik a gyerekek. És további felsorolásra sajnos nincs lehetőségünk.  

A kategória győztese: Kelet

súgó
Szamárfül Fesztivál
 
lokál
„A magyar drukkerek mindig tophangulatot csinálnak”
 
film
Mozinet Filmnapok