Ingyenes karriertanácsadás a PTE-n 
Ingyenes karriertanácsadás a PTE-n 
promo / 2020-05-07 lokál
Hozzuk ki a digitális oktatásból a maximumot!

A nehézségei mellett rengeteg lehetőséget is jelent az osztálytermekből az online kapcsolattartásra áthelyezett oktatás. Új szemléletet sajátíthatunk el, kísérletezhetünk és felkészíthetjük magunkat az egyre inkább digitálissá váló világra.

A nehézségekről és lehetőségekről kérdeztük Schauermann Tamást, a Pécsi Tudományegyetem karriertanácsadóját, tanulásmódszertani szakértőt, aki középiskolai tanárként és felnőttképzésben is szerzett tapasztalatokat, érettségire készülő illetve egyetemista gyerekei révén pedig szülőként is érintett.

– A legnagyobb kihívás, hogy egyszerre sok fronton kellett váltani az új technikák, programok megismerésétől a napok megszervezésén át a tananyaggal való előrehaladásig. Az oktatók például  hozzá voltak szokva egy munkamenethez, a diákokkal való kommunikációhoz, visszajelzésekhez – ez most felborult. De persze a diákoknak és a szülőknek is felbolydult az élete azzal, hogy az online oktatásban a munka nagyobb része az osztályteremből átkerült otthonra.

– Mi lehet a legkeményebb kihívás a diákoknak?

– Az, hogy ez a rendszer az önmotivációra épül. Nem véletlen, hogy a digitális oktatás eddig a tanfolyamokra, felnőttoktatásra volt jellemző, ahol a résztvevőkben már eleve megvolt a kellő elhatározás. A hagyományos iskolában pedig a tanárnak kell megnyernie a gyerekeket a tanulásnak. A jelenlegi helyzet azonban a motivációt is megnehezíti. Ha a tanár képes extra erőket mozgósítani, hogy életben tartsa a kapcsolatot, például rendszeresen posztoljon, üzeneteket küldjön, akár egészen apró dolgokkal újra és újra megragadja a gyerekek figyelmét, akkor a rengeteg elterelés közt is visszatérítheti a diákjait a témához.

– A felfordult világban nem csoda, ha valaki elbizonytalanodik, elakad. Az erre választ adó tanácsokat, szakértő segítséget elérhetőbbé teszi a digitális váltás?

– Karriertanácsadóként dolgozom a Pécsi Tudományegyetemen csapatában, ahol ingyenes tanácsadást, pályaorientációs konzultációt és műhelyfoglalkozásokat is kínálunk ilyen problémákkal szembesülőknek. A Karrier Iroda eddig személyes beszélgetéseken segítette a diákokat, vagy akár a diplomásokat dilemmáikban. A jelentkezőkkel összeülünk és megbeszéljük, hol akadtak el, mi lehet a megoldás. Most ez a szolgáltatás nem személyesen zajlik, helyette kibővítve, online tettük elérhetővé, így az ország másik végéből is kaphat valaki segítséget. Több egyetemi hallgatóval is erősödött a csapat, hogy korban is közelebb legyünk a jelentkezőkhöz. Akár az otthoni tanulással kapcsolatban, vagy a napi munkaszervezéstől az önismereten át a karriertervezésig tudunk megoldásokat kínálni.

Jelentkezz te is a Pécsi Tudományegyetem életpálya és karrier tanácsadására!

(X)

(Májusi kiadásunkban a gyereknap apropóján kizárólag gyerekrajzok jelentek meg. Ezt a képet Kovács Luca készítette.)

lokál
Túra a Zengő új kilátójába
 
film
Megfojtott virágok
 
zene
Klubok közönség nélkül