Hidat építeni az emberek között – Déli Fekvés Rádió
Hidat építeni az emberek között – Déli Fekvés Rádió
Czeczon Enikő / 2021-11-09 lokál
A közösségi rádió nem más, mint egy híd, egy lépés a másik felé, melynek célja nem az önmagunk képére való formálás, hanem hogy elfogadjuk egymást és felismerjük a közösséget bennünk. A pécsi Déli Fekvés Rádió is erre vállalkozik.

Oláh Enikő egyetemi tanulmányai révén került Pécsre abban az időszakban, amikor a pezsgő klubélet és a hozzá köthető egyetemi rádiók szerves részei voltak a város kulturális életének. Régi álma, hogy a városnak legyen egy közösségi rádiója, ami a kétezres évek elején közösség-, és szemléletformáló erővel bírt számára. „Miután eldöntöttem, hogy belevágok, mindenkinek erről beszéltem hónapokon keresztül. Főleg olyan embereknek, akik Pécs kulturális életének meghatározó alakjai. Így találtam rá Berényi Csabára, aki életének több mint felét rádiózással töltötte, és úgy érzi, kell egy olyan médium, ami a mindennapi életünk színes és szórakoztató oldaláról szól. Csaba aktív segítségével ment a toborzás, aminek köszönhetően egy hónappal ezelőtt jó pár régi rádiós arccal és számos lelkes újonccal megalakult az első stáb”. A rádió a 2021-es Fényfesztivál idején debütált, melynek külön csatornát is szenteltek weboldalukon. „A fesztivál egyfajta előzetes volt a rádió életében. Az volt a cél, hogy az emberek megismerjék a nevét és belehallgassanak az adásokba, hiszen kísérleti szinten már elérhető a www.dfr.hu címen”. A még tesztüzemben létező rádiót ismerősök és hallgatók véleményei alapján finomítgatják, hogy a decemberi – tényleges – indulásra minden a helyére kerüljön. 

A DFR egy életmód rádió. Széles skálán mozgó témákat emelnek be a rádió műsoraiba. A rádiózást tanulni vágyó önkéntesek sokszor kész ötletekkel érkeznek, hogy olyan topikokban hallattassák hangjukat, ami informálja, segíti az emberek életét. Enikő és Csabi szabadabb teret adnak az önkifejezésnek, ám nem csak szöveges műsorokat szeretnének közvetíteni, hanem zeneit is. „A hiphop, lounge vagy a garage zenétől a tatár népzenéig terjedő zenei kínálattal készülünk, amellett, hogy két önálló, szövegmentes, non-stop, 51%-ban magyar zenei tartalmakat sugárzó csatornát is létrehozunk a rádió oldalán. Az online rádióhoz szükséges applikációt Berta Márton fejleszti nekünk, Etlinger Misi, a FILC zenekar alapító tagja pedig a technikai főfelelős, akiknek kitartó társadalmi munkájukért nagyon hálásak vagyunk”.

Próbálják elérni azokat, akik a pécsi értékeket szem előtt tartva támogatnák a rádiót, hogy az „mindannyiunk öröme lehessen”, emiatt adománygyűjtő kampányokra is jelentkeznek. És természetesen várják a rádiózni vágyókat a hello@dfr.hu címre.

 

 

súgó
A szent család
 
súgó
Honeybeast X Ráskó Eszter: Mindenkiderül
 
ételital
Kimozdulásmentes gasztronómiai utazás