Helló, világ! – Pécs öt külföldi diák szemével
Helló, világ! – Pécs öt külföldi diák szemével
szerk / 2017-11-30 lokál
Mindig érdekes, és sokszor tanulságos az, hogy mások miként látnak minket. Ez lehet személyről alkotott vélemény, de lehet egy városról, országról kialakított kép, a lényeg, hogy kívülálló személy fejtse ki a véleményét mindenfajta részrehajlás nélkül. Mi most erre vállalkozunk. Pontosabban arra, hogy Pécsett tanuló külföldi diákok szemüvegén keresztül mutatjuk be a várost és Magyarországot. Öt földrész öt képviselője mesél rólunk.

A kürtőskalácsból soha nem elég!

Cem Thunstedt Bajorország fővárosából, Münchenből érkezett Pécsre négy évvel ezelőtt. Jelenleg a PTE Orvostudományi Karának hallgatója. Bajorként nem rajong a fociért, de a sört szereti, amiből Pécsett is talál kedvére valót. Amikor idekerült nem sokat tudott a városról, de ahogy megérkezett, rögtön otthonosan érezte magát.

Ajánló

„Aki orvosnak szeretne tanulni, annak mindenképpen a pécsi egyetemet ajánlom, hiszen a tanulmányok nagyon gyakorlatiasak. Emellett azért ajánlanám még a várost a barátaimnak, mert rengeteget nyújt, gondoljunk csak a kultúrára, múzeumokra, történelmi épületekre. Ráadásul az időjárás is nagyon jó, még az őszt is „második nyárnak” szoktuk hívni.”

Gasztro

„Magyarország konyhája nagyon különleges. Például nagyon finom a gulyásleves, főleg, ha pont el van találva a fűszerezése. Van viszont egy valami, amiből soha nem elég, ez pedig a kürtőskalács. Néhány helyen fagyit és különböző feltéteket is dobnak rá, amitől ha lehet, még jobb lesz! Amióta diétázom, sajnos kevesebbet tudok enni belőle, de ha tehetném… Ezen kívül a magyar borokkal azonnal szerelembe estem. A Széchenyi téren időszakosan megtalálható bódék borkínálatát meleg szívvel ajánlom mindenkinek, különösen a jó villányi vörösöket!

Németországból, München és környékéről hoznék Pécsre igazi bajor kaját, mert baromi jó! Szinte kötelező megkóstolni! A kedvencem a kacsasült lila káposztával és bajor knédlivel. Biztos vagyok benne, hogy az itteniek is nagyon bírnák.”

Kultúra

„Pécs kulturális élete sokszínű: sok múzeum és kulturális intézmény található itt. Személy szerint a Zsolnay Negyedet és a Csontváry Múzeumot kedvelem a legjobban. Fontosnak tartom még megemlíteni a színházat és a Kodály Központot.”

Németek Pécsen

„Sok német van itt, főleg az orvosi egyetem miatt. A nyelvünk összeköt minket, egymást ismerjük a legjobban. De azért elég nemzetközi a közösség a városban: irániak, spanyolok, norvégok és persze a helyiek, főleg, akik az egyetemen tanulnak és a városban buliznak.”

Sör

„Bajorként természetesen nagyon szeretem a sört. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen Pécsett sem szenvedek hiányt jó sörökben, a Pécsi Sörnek például kifejezetten intenzív íze van, csak ajánlani tudom.”

A pécsiekről

„Melegszívűek, befogadóak és nyitottak. Az emberek az éttermekben, a boltokban, a hétköznapi életben kedvesek és barátságosak. Mindig érdekli őket, hogy honnan jöttem és hogyan érzem magam Pécsen.”

Pécs TOP5

Made in Pécs Café

Főtér

Zsolnay Étterem

Eleven bor&tapas

N-Eozin Grillterasz


Csak az óceán hiányzik

Selah Carr nagymamája 1956-ban hagyta el az országot, és egy ausztriai kitérő után telepedett le Santa Barbarában, Kaliforniában. Selah másfél év főiskola után fél évet Madagaszkáron volt önkéntes, ahol eldöntötte, hogy földrajzot szeretne tanulni, lehetőleg Európában. Így talált rá a Pécsi Tudományegyetemre, ahol második évét kezdte most a Természettudományi Kar földrajz képzésén.

Import-export

Selah legszívesebben a nyugodtabb életritmust vinné haza Pécsről: nagyon élvezi, hogy sokkal több ideje van például főzni, és ha teheti, heti ötször megy a vásárcsarnokba. „Imádom, hogy itt lehet egész csirkét kapni, amit aztán úgy darabolok fel, ahogy szeretnék. Erre persze Kaliforniában is lenne lehetőségem, de mégsem tettem soha.” Kaliforniából pedig az óceánt hozná mindenképpen Pécsre, és az óceánparti karácsonyozást.

Gasztro

„Azt hiszem, hogy elég szép választék van Pécsett jó éttermekből, egyedül egy igazán jó mexikói hely hiányzik. Illetve nem tudom, hol lehetne egy jó gulyást enni a városban.” Selah örülne, ha nagyobb lenne a választék bio zöldségekből és organikus ételekből, de a Búza téri piacon sok mindent be tud szerezni, például igazán jó kenyeret is csak ott talált eddig. A vásárcsarnokban pedig a jó minőségű tejtermékeket szereti. „Itt nagyjából tizedannyiért kapok tejet, mint otthon, és az íze össze sem hasonlítható”.

Ajánló

„Pécs tökéletes. Kicsit hideg, ez az egyetlen baja. De ha igazán új élményeket akarsz, akkor ide kell jönnöd, mert rengeteg a külföldi diák, és a város is meseszép. A legtöbben csak az albérletük és az iskola között közlekednek, pedig rengeteget lehet kirándulni a Mecsekben, ahonnan gyönyörű a város.”

Kultúra

Selah szerint nagy kulturális különbségek nincsenek a két ország között, de az emberek mégis másképp gondolkodnak. „Néha azt érzem, hogy a mai napig működik a magyarokban egyfajta görcsös visszafogottság, amivel leszorítják a saját kreativitásukat, és ez még a szocialista időkből maradhatott itt. Az amerikai oktatás sem tökéletes, de itt az emberek jobban félnek hibázni, és nem annyira nyitottak az új gondolatokra.”

Nemzetközi közösség Pécsett

Selah legtöbb barátja szintén külföldi egyetemista, a közösséget nagyon erősnek tartja, és úgy érzi, hogy az egyetem sokat tesz ezekért a közösségekért, egy dolog mégis hiányzik neki. „Több esemény kellene azoknak az embereknek, akik nem akarnak bulizni. Mert én eléggé nagymamás vagyok, és este kilenc-tíz óra körül már ágyban vagyok, szóval több napközbeni esemény jó lenne”.

A legpozitívabb pécsi élmény

„Kaliforniában karácsonykor a családommal a tengerparton szoktunk röplabdázni, mert olyankor is jó az idő. Aztán karácsonyi dalokat énekelünk, és tábortűznél gesztenyét sütünk. Amikor a pécsi karácsonyi vásárban megláttam a sült gesztenyét, az a pécsi életem egyik legboldogabb pillanata volt.”

Pécs TOP5

A titkos túraútvonala a TV torony mögött.

A másik titkos túraútvonala a Szántó kollégiumtól indulva a Mecsekre.

A belvárosban sétálni és nézni az embereket.

A Király utca és a Papnövelde utca közötti szűk utcák, és az ottani épületek.

A vásárcsarnok.


Cape Town-i partikultúrát Pécsre!

Raiel Solomon 20 éves, Fokvárosból (Cape Town), a Dél-afrikai Köztársaságból igazolt a pécsi egyetemre, hogy ösztöndíjasként három évig itt mélyedjen el a földtudományokban. Szabadidejében experimentális hip-hopban utazik: zenéket készít, amikkel fellép és dj-zik is. Alig két hónapja érkezett a városba, de máris egészen otthonosan mozog benne. Az itt töltött idő alatt játszott már a Made in Pécs Caféban, A Szobában és novemberre már budapesti fellépése is van. Ami ennél is izgalmasabb: Raiel szeretne elindítani egy heti rendszerességű rendezvényt, ami neki is sokat segítene abban, hogy minél inkább megtanuljon magyarul, és ami akkor is működne tovább, amikor ő majd visszautazik Dél-Afrikába.

Import-export

Raielnak van ötlete, hogy mivel dobná fel még inkább a várost. „Szívesen elhoznám ide a Cape Town-i partikultúrát. Azt még nem tudom eldönteni, mi lenne az az egy pécsi dolog, amit cserébe meghonosítanék otthon, Afrika déli csücskében.”

Gasztro

Az ételek vonatkozásában két hónap kevés volt arra, hogy megtalálja azokat a helyeket, ahol vegetáriánusként is változatosan lakhat jól. Azt mondja, a két ország konyhája egyébként sem mutat sok közös pontot. „A Dél-afrikai Köztársaság gasztronómiája területenként változó, nálunk tipikusak a régiókra jellemző édességek vagy például egy különleges fűszerezésű sertésből készült húsétel. A megszokott fogásokat és ízeket nem igazán találom meg itt, ráadásul vegetáriánusként egyáltalán nincs könnyű dolgom az éttermek kínálatával. Viszont felfedeztem magamnak és megszerettem a sajtos-tejfölös lángost.”

Első benyomás

„Szeptember elején késő este érkeztem meg a városba, ezért elsőre nem érzékeltem belőle semmit. Másnap nem találtam még a tájékozódási pontokat, de aztán eljutottam a belvárosig és rácsodálkoztam az épületekre, a tágas terekre és az emberek kedvességére.”

Magyar nyelv

A legmeglepőbb Raiel számára minden magyarországi tapasztalata közül a magyar nyelv. „Egyelőre fogalmam sincs arról, mi a fene történik a magyarban és ezen sajnos a kézzel-lábbal magyarázás sem sokat segít. A „szia” és a „köszönöm” szavakat magabiztosan tudom már, egyelőre a többivel nem merek megpróbálkozni.”

Pécsi kedvencek

Gyorsan ráhangolódott Pécsre, az itteni szokásokra, és igyekszik élni a lehetőségekkel. „Szerintem viszonylag olcsó az itteni élet. Szeretem az italkultúrát is, ami lényegesen különbözik attól, amit megszoktam, a Dél-afrikai Köztársaságban ugyanis csak arra kijelölt helyeken engedélyezett alkoholt fogyasztani. Ahogy egyre több emberrel ismerkedem meg, egyre jobban megkedvelem az itteni partikultúrát. Nagyon tetszik az, hogy könnyen és megfizethető áron el lehet jutni Pécsről sok helyre vonattal, belföldi és nemzetközi célállomásokra is. És a kedvenceim közé beszavaznám a pálinkát is azzal a kiegészítéssel, hogy még nem volt alkalmam minden ízt végigkóstolni.”

Három hely, ahol a legjobb

„Kedvenc szórakozóhelyeim a városban a Csinos Presszó, a Made in Pécs Café és A Szoba. Még nem fedeztem fel az összes helyet, de szeretek csak úgy elindulni a városban, betérni különböző helyekre anélkül, hogy konkrét szórakozóhelyre tartanék.”


A magyar és a laoszi vicc hasonló

Phatxalin Phanouvong, becenevén Lynn, Laoszból érkezett Pécsre, ahol nemzetközi kapcsolatok szakon tanul. Az alapképzésben az első nemzetközi évfolyam egyik hallgatója, most harmadéves.

Első benyomás

Lynn rögtön az érkezésekor kipróbálta, mennyire számíthat a pécsiekre. „Az volt az első tapasztalatom, hogy milyen kedvesek és segítőkészek az emberek. Amikor leszálltam a vonatról két hatalmas bőrönddel, fogalmam sem volt, merre lehet a Szántó Kollégium. Jött egy busz, aminek az oldalán a Pécsi Tudományegyetem hirdetése volt, ezért azt gondoltam, talán egy iskolabusz, ami elvisz az egyetemhez és a kollégiumhoz, ezért felszálltam. A buszon kértem segítséget, végül aztán a buszsofőr és egy másik egyetemista útba igazított, hogyan találok oda. Elég kalandos érkezésem volt.”

Amihez hozzá kellett szokni

„Az időjárás egészen más. Ahonnan én jöttem, ott nyáron akár 40-42 fok is lehet a hőmérséklet, de télen sincs hidegebb 14 foknál.”

Pro és kontra

Lynn feltétlenül megtartaná a város hangulatát, ugyanakkor véleménye szerint szakmailag lenne még hova fejlődni. „Mindig jókedvem lesz attól, amilyennek az itteni családokat látom, például ahogy fagyizni mennek a gyerekekkel. Tetszik, hogy békés és lassú a városi élet. Nagyon sok arra is a lehetőség, hogy találkozzunk másokkal. Azt gondolom, hogy Pécs lehet az ideális egyetemi város, mert nagyon sok lehetőséget nyújt és pont annyira nyüzsgő csak, hogy marad energiánk koncentrálni a tanulmányokra. Viszont ennél sokkal több konferenciát és szakmai programot tudnék elképzelni, bízom benne, hogy Pécs ebben is fejlődni fog.”

Gasztro

Az otthon megszokott ízeket nélkülöznie kell, a magyar gasztronómiában azonban talált magának kedvenceket. „Mi szeretjük a fűszeres ételeket. Van egy speciális papaya salátánk, de sajnos itt nem tudom beszerezni hozzá a friss papayát, úgyhogy répát használok helyette. Nagyon szeretem a magyar ételeket is, nagy kedvencem a halászlé, a gulyás és a csirkepaprikás. Ezek nagyon ízletes, karakteres ételek.”

Kulturális különbségek

Lynn szerint valóban érezni a különbséget a két társadalom működésében. „Mi otthon sokkal inkább csinálunk mindent csoportosan, másokkal együtt, és nagyon sokat törődünk azzal, mit gondolnak rólunk a többiek. Ez utóbbi nem feltétlenül jó dolog. De sok előnye is van ennek az összetartásnak. Például a bécsi Laoszi Nagykövetségen – ami egyben a magyarországi ügyeket is ellátja – rendszeresen összegyűlünk események vagy ünnepek alkalmával. A nagykövet és a felesége kicsit olyanok, mintha szülőkként tartanának össze bennünket, mint egy családot, ott is szoktunk aludni a nagykövetség épületében. Itt Magyarországon az emberek sokkal függetlenebbek, önállóbb a gondolkodásuk, van egyféle lazaság is bennük.”

A magyarokról

„Bizonyos szempontból a magyarok nagyon hasonlítanak a laosziakra. Nem kapkodnak, lazák. És nagyon hasonlóan mesélünk vicceket: nagyon sok olyan magyar vicc van, ami lefordítva nem vicces, és ugyanez igaz a laosziakra.”

Pécs TOP5

„A Blöff Bisztróban szeretem az ételeket és a hangulatot. Egyik kedvenc helyem a Nappali. Rajongok a süteményekért a Magda Cukrászdában és szívesen térek be a Pécsi Kávéba. A Tettyére szoktunk kirándulni, akár sziklát is mászni.”


Sok a nulla a bankjegyeken

Gabriella Monteiro Brazíliából érkezett Pécsre építészetet tanulni. Mindig is vonzotta Európa, a pécsi képzésben pedig az tetszett meg neki, hogy kevésbé matek-fókuszú, mint az ország többi építész szakja. Szereti Pécsben, hogy van négy évszak, és hogy a város emberi léptékű.

Magyarországról

Történelemórákon tanult Magyarországról, elsősorban az államalapításról és a kereszténység megszilárdulásáról, majd az első világháborút lezáró békéről és az ország felosztásáról. „Mivel a földrajz is érdekelt, ezért pontosan tudtam, hogy hol van az ország, de Pécsről nem hallottam korábban. A családom említette a gulyást, de ennyi.”

Import – export

„Építészként lenyűgöznek a közösségi terek, nagyon tetszik, ahogy a pécsiek kapcsolatba lépnek ezekkel a terekkel, és ahogy használják őket. Pécsnek nagyon színvonalas közösségi terei vannak szökőkutakkal, parkokkal, köztéri padokkal, ez Brazíliából hiányzik. A másik dolog, amit biztosan hazavinnék, az a szabadság és a biztonság, ami itt van. Otthon nem nagyon van éjszakai élet az utcákon a bűnözés miatt, de ilyesminek itt nyoma sincs. Ami viszont Brazíliában jobb, az a valuta. Nem tudom megszokni, hogy itt ennyi nulla van a bankjegyeken!”

Brazil-magyar különbség

„Az emberek között egy nagy különbséget tapasztalok, és az az angol nyelvhez való hozzáállás: a brazilok folyamatosan próbálnak beszélni hozzád angolul, pedig nem nagyon tudnak. Ezzel szemben a magyarok jól tudnak angolul, de mégsem szólalnak meg. Azt hiszem, túlságosan félnek attól, hogy valamit rosszul mondanának.”

Gasztro

„Rendszeresen főzök magamra, eddig mindent meg tudtam venni, ami kellett. Mondjuk, ez összefügghet azzal, hogy szinte csak tésztát eszem. Van viszont egy indiai teafajta, ami a kedvencem, na, azt nem találtam még meg Pécsett.”

Az első benyomás Pécsről

„Sokkoló volt, de szerintem ez normális. A Pécsre vezető úton lenyűgözött a vidéki Magyarország, de Pécsen belül kicsit más volt az élmény. Mellékutakon jutottunk el a kollégiumig, és ott azért elveszettnek éreztem magam. De másnap bementem a belvárosba, és teljesen megváltozott a véleményem.”

Szamba és foci

„Ilyen szempontból nem vagyok túl brazil: én nem táncolok, de a brazilok folyamatosan táncolnak és imádják a partikat. A focit szeretem, de ez Brazíliában egy nagyon mély kulturális dolog. A meccseket mindenki nézi, a fiúk éjjel-nappal fociznak. Én is fociztam gyerekkoromban, de a lányokra ez nem annyira jellemző.”

Pécsi TOP5

Székesegyház

Közterek és parkok

Az időjárás

Lángos

A Műszaki és Informatikai Kar kampusza

 

 

lokál
Portré: Karnics Zoli
 
ételital
Pécsi és baranyai szakácskönyvek
 
súgó
Húsvét a Zsolnay Negyedben