Helló, Pécs! Tetszel. Járunk? - 2. rész
Helló, Pécs! Tetszel. Járunk? - 2. rész
Gellai Gergő / 2020-08-27 lokál
Elfogult városfelfedező séták a Made in Péccsel, amikben szenvedélyesen keressük a város különböző részein a szépet és a jót. Szigorúan gyalog.

Állítólag a középkori épületszobrászok az alkotásaik hátulját is gondosan megmintázták, mert azt ugyan rajtuk kívül más ember fia soha nem látja, de az Isten igen.

Ezzel kapcsolatban két dolog is eszünkbe jut:

- A melót szerintünk is meg kell csinálni rendesen, szóval egyetértünk, jogos.

- Ha ilyen régi vágású, igényes kúlság már nem is elvárható manapság, az indokoltnál jóval figyelmesebb megoldásokért betegesen rajongunk, ezért imádjuk, hogy szerencsére jó pár ilyen dolog a szerkesztőségünk környékén is elcsíphető.

Ezzel el is érkeztünk sétánk aktuális vonalához: utunk ebben a számban bázisunk közvetlen környezetében, a belváros utcácskáiban kanyarog.

 

Ennek a lusta macskának ugyan nem lestünk be a háta mögé, de simán elhisszük, hogy van mögötte egy pamutgombolyag, abban pedig egészen biztosak vagyunk, hogy egy ilyen házszám alá remek dolog lehet hazérni. Ez tényleg ötös. Csillagos.

És ha már itt tartunk, lehet gyerekként menőbb dolog, mint világítós számozású házban lakni?

Szerkesztőségünk teljes jogú tagja a pécsi belváros is: gyakran előfordul, hogy ha lemerül bennünk a kraft, töltőre rakjuk a lelkünket azzal, hogy egy félórácskát a környékbeli utcákon tekeregünk.

Ezek a séták valami miatt soha nem a Széchenyi téren, vagy a Király utcán történnek, az túl könnyű megfejtés lenne. Mi ennél közvetlenebb, haveribb viszonyban vagyunk a várossal, ezért utunk során Anna, Mária, József, János és Kisflórián a társaságunk.

Gondolkozós sétáinkon szinte félig öntudattalan állapotban, befelé figyelve léptedünk, de egy-egy erős inger sokszor felkapcsolja a villanyt egy pillanatra.

…Például, ha a városfal a háztetők fölött göndör szempillákkal a szemedbe néz…

 

…vagy, ha rádöbbensz, hogy hol laknál Pécsett, ha nem közepes újságíró, hanem vámpír lennél…

…vagy történetesen v. vászon és cipőkéreg kereskedő…

 

…megtalálod, hogy hol forgott volna a klasszikus jelenet, ha Joker pécsi lakos lenne…

…azon kapod magad, hogy megrögzött városlakóként is a természetnek drukkolsz...

…boldogan felismered, hogy olyan városban élsz, ahol a kutyáknak lS készül street art alkotás…

 

A szerző a Made in Pécs felelős kiadója.

(A kiadó szó itt nem azt jelenti, hogy bérlőt keresünk, hanem azt az illetőt, aki az újság miatt a főszerkesztőn kívül a legtöbbet idegeskedik.)

 

lokál
Made in Pécs-díj 2017 – Az év művészeti eseménye
 
lokál
Lassú felépülés
 
ételital
Baranyai körkóstolás