Gomba az óvóhelyen
Gomba az óvóhelyen
Happ Zsuzsa / 2020-10-26 lokál
Nem csak történelmi emlékekért érdemes Pécsett a föld alá menni, hanem ételért is. Egy egykori óvóhelyen, a föld alatt termeszt gombát Pécsbányán Németh Julianna és Sebestyén László. A házaspár két éve vágott bele a közös vállalkozásba, a hírük pedig gyorsan terjed. Ma már egymásnak ajánlják őket a vevők.

„16 éves lehettem, az egyik ismerősöm a Zöldértnél dolgozott, és egyik nap elvitt magával egy különös helyre. A mostani Kereskedők Háza közelében van egy hihetetlen nagy pincerendszer, ahova lifttel mentünk le, és amikor kiszálltunk, nem láttam mást, csak polcokat, ahol hófehér volt minden a gombától” – emlékszik vissza László az első élményeire. Saját termesztésbe viszont csak nemrégiben vágott bele, feleségével együtt: „Elmentünk az önkormányzathoz, hogy kiadó vagy eladó pincét keressünk. Csodálatos helyek vannak Pécs alatt a belvárosban is, végül mégis Pécsbányán találtuk meg a helyünket. Ahogy kiszálltunk az autóból, olyan csönd volt, hogy lehetett hallani a madarak csiripelését”. Az elhagyott egykori óvóhelyet húsz éve nem gondozták, Julianna és László az első két hétben azon dolgozott, hogy egyáltalán megközelíthetővé tegyék. Sok munkával saját maguk alakították a pincét termesztésre alkalmassá. Bár azt gondolhatnánk, hogy a gombatermesztés egyszerű folyamat, valójában nagyon is munkaigényes. „Megrendeljük a komposztot, amiben benne van a csíra, arra ráhordjuk a földet, majd fűteni kell 10 napon keresztül a komposzt alapanyagot. Megvan a gombatermesztés technológiája, mi is nagyon sokat tanultunk másoktól, akik már tapasztaltabbak voltak ebben a témában”– foglalja össze Julianna.

A házaspár HugiGomba néven megtalálható a Facebook-on, vállalnak házhozszállítást, rendszeresen árusítanak a Vásárcsarnokban és alkalmanként a vásárban is. Jelenleg barna és fehér csiperkét termesztenek és rövidesen feldolgozott formában is vásárolhatunk majd a termékeikből. „Szárított gombát, gombasalátát, savanyúságot is szeretnénk készíteni” – Julianna egyelőre ennyit árul el a terveikből és hozzáteszi, hogy lépésről lépésre haladnak, hiszen a termesztés sok idejüket igénybe veszi, ezért sok időt is töltenek kint a pincénél. Cserébe viszont olyan terméket kínálnak, ami nem csak különleges helyen termett, hanem ízében és minőségében is kiváló. A kézzel szedett friss gomba nem hasonlítható össze a nagyipari termékekkel.

 

lokál
Tettyei romok: Pécs apokalipszise
 
lokál
Portré: Vadon Judit
 
ételital
Teszteltük: Umami