Frida - A benned rejlő ikon
Frida - A benned rejlő ikon
Happ Zsuzsa / 2018-09-04 lokál
Frida - A benned rejlő ikon címmel volt egy kiállítás az Ördögkatlan Fesztiválon. A fotókat Szepesvári Petra készítette arra az ötletre felfűzve, hogy vajon milyen lenne Frida Kahlo 21. századi nagyvárosi nőként?

Petra embereket, elkapott pillanatokat fényképez a legszívesebben. „Már egyetemista koromban fotóztam. Fotóriporter szerettem volna lenni, a Magyar Narancsnál voltam gyakornok egy ideig. Aztán rájöttem, hogy a fotóriporterkedés nem nekem való, de azért az egyetem befejezése után elvégeztem a szakirányú fényképész képzést. A három gyerekmekem nevelése mellett is sokat foglalkoztam a szakmával. Néhány éve a Létrában van az állandó műtermem, ahol szintén az emberábrázolás a fő témám, azon belül is a spontán helyzetek érdekelnek legjobban” – mondja magáról. A Frida fotósorozat ötlete is egy váratlan pillanatban született meg, időben megelőzve az idén berobbant Frida Kahlo-lázat. „Bárdi Évivel, aki a képek modellje, barátok vagyunk. Egyszer a mediterrán kis kertjükben üldögélve ránéztem Évire, és a dús fekete hajával a babérlombok között hirtelen Frida Kahlot pillantottam meg benne. Rögtön ötletelni kezdtünk és tudtam, hogy csinálok róla egy sorozatot ebben a témában. A fotók egy része már tavaly el is készült. Amikor hallottam, hogy jön Budapestre a kiállítás, akkor arra gondoltam, hogy klassz lenne az én anyagomat is megmutatni. Az Ördögkatlan mind kulturális fesztivál jellegében és időzítésében is éppen alkalmas volt erre, a szervezők pedig sokat segítettek, hogy a kiállítás létrejöjjön.”

Frida Kahlo szinte mindenkinek jelent valamit, Petra többféle szempontból értelmezi. „Ő egy igazi ikon, ami adódik az életútjából is, az európai ember számára pedig már a megjelenése is egzotikum. A koncepcióm az volt, hogy párhuzamba állítsam az autentikus Fridát a 21. századi másával. Vajon milyen lenne a mai Frida? A modern orvostudomány megkönnyítette volna a fizikai fájdalmait? A jelenkori Frida mennyire lenne kiszolgáltatott egy Diego Rivera karakterű férfinak? Talán igazi üzletasszony válna belőle, önálló, erős nőként? Úgy döntöttem, az én, modernkori Fridám egy belevaló, nagyívű díva lesz, aki boldog, önálló és szabad.”

A kiállítás anyaga hamarosan útra kel, Pécsett és Budapesten is látható lesz, Petra pedig további ötleteken dolgozik. „Lesz a közeljövőben két olyan felkérésem, melyek a fantázia és a megvalósítás szempontjából is nagyon izgalmasak és mindkettő társadalmi üzenettel bír. Nagyon sok további téma van még a fejemben, amit szeretnék megvalósítani és kiállítani. Bár a Frida anyagban is van olyan rész, ami még nincs kidolgozva, van benne tartalék, de vannak más karakterek is a fejemben.” Olyannyira, hogy hasonló jellegű portréfotózást is szívesen vállal, ha valaki kipróbálná magát más bőrében. Ahogy ő fogalmaz: „bárkiben megkeresem az ikont, ha szeretné”.

(A kiállításhoz kapcsolódóan egy nagyszerű játék is van a szeptemberi Made in Pécsben. Kapj fel egyet valamelyik terjesztési pontunkon, és játssz az értékes nyereményekért!) 

súgó
Erdei legendák nyomában
 
ételital
Tízgombócos turné
 
súgó
Szamárfül Fesztivál