Flamenco Pécs
Flamenco Pécs
Happ Zsuzsa / 2019-07-15 lokál
A flamenco nem egy táncot jelent, hanem egy egész műfajt, ami egyszerre közösségi és individuális  – ezt vallja a Pécsi Flamenco Egyesület vezetője, Nagy Eszter, akinek köszönhetően Pécsett már tizenkét éve bárki megtanulhatja és művelheti a flamencot.

Eszter személyes vágyával kezdődött minden. „Én magam – egy barátnőmmel közösen – szerettem volna flamencot tanulni, de erre Pécsett nem volt lehetőség, meg kellett teremtenünk, ezért kurzusokat szerveztünk egy budapesti tanárral. Később azért alakultunk egyesületté, hogy pályázhassunk különböző programok, kurzusok megszervezésére. A következő nagyobb célunk az önálló táncterem volt, ami 2012-ben teljesült” – így emlékszik vissza a kezdetekre, és mesél a folytatásról: „Rendszeresen tartunk intenzív kurzusokat, például legutóbb Keck Mária vezetésével, aki sokat segít a műfaj valódi arcának megismerésében. A flamencoban ugyanis a résztvevők kommunikációján múlik minden, ők irányítják azt, hogy épp az éneké, a gitáré vagy a táncé a főszerep. Ez az együttáramlás, egymásra hangolódás teszi olyan különlegessé. Ugyanakkor megköveteli az egyéni kibontakozást, melyre az egyesület keretei közt zajló órákon teret biztosítunk, és amikor megtörténik egy-egy ilyen „igazi” pillanat, az mindenki számra leírhatatlan öröm. Az órákon résztvevőkkel mindig rendezünk egy évzáró fellépést, ahová eljönnek az ismerősök, családtagok és megnézik, mivel is foglalkozunk egész évben.”

Év közben folyamatosak a flamenco órák, amiket Eszter vezet, és rendszeresen indul kezdő tanfolyam is, legközelebb szeptemberben. Eszter maga is folyamatosan tanulja a műfajt, évente többször utazik Madridba táncórákra. És tudását be is mutatja a Flamenco Sopianae együttessel, akikkel több külföldi turnéjuk volt az elmúlt években. „A kezdetektől az volt az álmom, hogy állandó tagokkal rendelkező együttesben élhessem meg a flamencot. Ez a Flamenco Sopianae, amelyben Yazhyan Terézia énekel, Markó Éva és én táncolunk, ütőhangszeresként pedig – Bánhalmi Zsolt külföldre költözése után – Pilári Áron csatlakozott hozzánk. Magyarország nem flamencogitár nagyhatalom, főleg olyanokból van kevés, akik ének- és tánckíséretre adnák a fejüket, ami nem kis kihívás, és főleg nem kevés gyakorlást követel. Ezért vendég gitárosokat hívunk, többnyire Spanyolországból, szerencsésebb esetben Budapestről” – mutat rá Eszter és hozzáteszi, hogy az együttes énekese fontos szerepet kap az órákon is: „Yazhyan Terézia segítségével van lehetőségünk az órákon a flamenco alapjának tekinthető, különböző énekek szerkezetével ismerkedni, illetve azt gyakorolni, hogy a táncunk hogyan illeszkedjen az énekhez. Rendszeresen szervezünk olyan alkalmi kurzusokat, amelyekre gitárosokat is hívunk.”

Így lesz egy személyes vágyból olyan közösségi élmény, amit mindenkinek szívből ajánlunk megnézni, kipróbálni, és megszeretni!

(Az érdeklődők további infót a Flamenco Pécs Facebook-oldalán találnak.) 

(Fotó: Mihály László)

súgó
Ezeket ajánlom - Sramó Gábor
 
lokál
Portré: Tóth Enikő
 
lokál
A test és a lélek tavaszi nagytakarítása