Energiatakarékossági tippek távfűtéshez
Energiatakarékossági tippek távfűtéshez
promo / 2022-09-27 lokál
Már nemcsak a környezettudatossági szempontok, hanem az emelkedő árak is arra kényszerítenek bennünket, hogy takarékosan bánjunk az energiával. A PÉTÁV szakemberei összegyűjtöttek néhány tanácsot a pazarlás megelőzésére – nem csak távfűtést használóknak.

A távfűtött lakásban élő pécsiek alapvetően szerencsés helyzetben vannak. A hőerőmű ugyanis évekkel ezelőtt biomassza-tüzelésre váltott, így ma közel 100%-ban a régióból származó megújuló energiaforrás adja a meleget az otthonokban. Ez a földgázszállítások körüli politikai viharok közepette nagyon komoly ellátásbiztonsági garanciátjelent a városban: a távfűtött lakásokban biztosan nem kell fázni ezen a télen sem.

A takarékosság ennek ellenére fontosabb, mint valaha. Pécsett szerencsére nagyon sok épület hőszigetelt és fűtéskorszerűsített. Ezek tulajdonosai eleve kedvezőbb helyzetből indulnak, az energiafelhasználásuk akár 50%-kal is alacsonyabb lehet. A korszerűtlen fűtési rendszerű, szigeteletlen ingatlanokban érdemes mielőbb napirendre venni a szükséges felújításokat.

Természetesen mi magunk is nagyon sokat tehetünk a pazarlás ellen. A legfontosabb, hogy ott és annyit fűtsünk, ahol és amennyire tényleg szükség van. A nem használt helyiségekben (folyosók, tárolók) felesleges olyan meleget tartani, mint a nappaliban. Mivel a szakértők szerint az egészséges alváshoz 18-19 fok a legideálisabb, ezért a hálószobákat sem kell túlfűteni.

Ha csak egy fokkal alacsonyabb hőmérsékletet állítunk be, azzal 6%-kal csökkentjük az energiaigényt.

A legtöbb radiátoron van termosztatikus szelep. Ez automatikusan szabályozza a fűtést: ha a beállított hőmérsékletre melegszik a szoba, akkor kikapcsol, ha elkezd lehűlni, akkor pedig újraindul. Fontos, hogy ne ablaknyitogatással, hanem a radiátorszelepekkel állítsuk be a hőmérsékletet! Rövid ideig, az ablakot teljesen kitárva szellőztessünk, majd csukjuk be teljesen. A bukóra nyitva hagyott nyílászárókon folyamatosan szökik el a felfelé áramló meleg, teljesen feleslegesen. Lehetőleg ne akadályozzuk a meleg levegő áramlását a helyiségekben. Ne takarjuk el függönnyel, bútorokkal a fűtőtesteket, mert ez csökkenti a hatékonyságukat. Napos időben húzzuk el a függönyöket, húzzuk fel a redőnyt, hogy a napsugárzás hatása érvényesülhessen. Sötétedéskor pedig húzzuk be a függönyöket, engedjük le a redőnyöket, hogy csökkentsük a meleg kiáramlását.

 

súgó
Kötöttség nélkül
 
ételital
Szóda mindörökké – A Dobszay szikvíz rövid története
 
súgó
Dumajam