COOL LISTA - PÉCS 2016
COOL LISTA - PÉCS 2016
szerk / 2016-11-02 lokál
Órákon keresztül lehet vitatkozni azon, hogy ki a kúl, és ha kúl, akkor miért kúl? Meg, ha ő kúl, akkor a másik miért nem kúl? Meg különben is: cool vagy kúl? Ünnepélyesen jelentjük, ezen a vitán vastagon túl vagyunk, és konszenzusos alapon szeretnénk kihirdetni a Made in Pécs 2016-os kúl-listáját. A szereplők között sorrendet nem állítottunk fel, mert a kúlságot szerintünk lehetetlen rangsorolni. Örülni ér, vitatkozni ér!     

Marsalkó Dávid

Igazság szerint ide nem is kellene írnunk semmit, hiszen akinek 2016 októberében meg kell magyaráznunk Dávid kúlságát, az valószínűleg nem is tudja, mi a kúlság. És nem is tud olvasni. És nem is él. Inkább csak az érdekelne minket, hogy az a nyakigláb, vörös hajú, szeplős kissrác, aki elsős korában áhítozva nézte a folyosón az elérhetetlenül kúlnak tűnő nyolcadikosokat, mit gondolhat, amikor az ország egyik legkúlabb embereként kifut a Sziget nagyszínpadára félszázezer ember elé?Csak így tovább tesó, miattad minden pécsi kúl egy kicsit!

Magnus Maloy

Több összetevős kúlsággal állunk szemben Magnus esetében. Próbáljuk összeszedni mindegyiket, de lehet, hogy kihagyunk valamit, mert lassan követhetetlen a kúlsága, ezért előre is elnézést kérünk. Norvégiából Pécsre jönni tanulni már magában kúl, elvégezni az orvosit, nagyon kúl, közben egy kúl zenekarban (Mongooz and the Magnet) játszani, nagyonnagyon kúl, az együttessel sikereket elérni nagyonnagyonnagyon kúl, mindeközben jó fejnek lenni a hétköznapokban, vagányan kúl, majd összezavarni az összes pécsi lány fejét, hát, nem is tudjuk, talán fokozhatatlanul kúúúúúúl!

Eszteri Zsófia

Elképesztően tudjuk értékelni, ha valaki imádja a szakmáját és abban kimagaslót alkot! Eszteri Zsófi, a Dudás-Hajas Szalon egyik fodrásza – hogy azt ne mondjuk, hajszobrásza – pont ilyen. Sorra vesz részt nemzetközi és hazai versenyeken, ahol szép eredményeket ér el. Legutóbb például szeptemberben, a Hajas Cut & Color Competition-ön nyert két kategóriába első helyezést. De ezek csak a versenyek Zsófi életében, aki a hétköznapokban a Színház téri szalonban dolgozik professzionálisan, és elbűvölő kedvességgel. Minden tekintetben kúúúúúl! 

Péter-Domán Zita

Zita maga a pécsi városüzemeltetés kúlság-angyala, nála nagyobb kúlfész még nem lépett be állandó belépőkártyával a városházára. Nincs az a dögunalmas szekcióülés, vagy pogácsa nélküli sajtótájékoztató, amit ne lenne érdemes csak miatta behúzott hassal végigülni. Ő egyedül pozitívba billenti a rövidre kötött nyakkendős, fehér frottírzoknis politikusok gyalázatos kúlság-faktorát. De most komolyan: Zita mindig extracsinos, extrakedves, extranett, ráadásul úgy fogja a városi protokollrendezvényeken a rozés poharat, ahogy még soha senki! Kúl!

Molnár Ákos

Valódi, becsületes nevéről talán sokaknak nem ugrik be, ki is ő. De ha azt mondjuk, hogy arról a srácról van szó, aki nyáron a Széchenyi téren és a Király utcán óriási szappanbuborékokat eregetett saját készítésű cuccával, biztosan sokan tudják, kiről is van szó. A látványos, mindenki arcára mosolyt csaló attrakció szerintünk nagyon ötletes, a gyerekek szinte megőrültek érte, de a felnőttek is csodájára jártak a nagy, színes buborékoknak. Ákosnak ez az egyetlen pénzkeresete, ami alapból kúl, de ha azt is hozzávesszük, hogy az elmúlt két évben ezzel az attrakcióval körbeutazta Nyugat-Európát, akkor csak annyit tudunk mondani, hogy ez szuperkúúúl!   

Biacsics Renáta, Csató Csenge

Azok, akik meg tudnak őrjíteni egy egész várost, és lassan már egy egész országot rajzaikkal, nem maradhatnak le a kúlok listájáról. A Szent Kávé Rajzszakkör kitalálói és művészei rendületlenül ontják magukból a kúlabbnál kúlabb rajzokat, amit az tesz igazán közkedveltté és szerethetővé, hogy témáikat a való életből merítik. Elég nekik egy párbeszédből elcsípett érdekes mondat, máris kész egy ütős rajz, ami aztán önálló életre kel az internetet. Törzshelyünkön, a Nappaliban (ami ugye eleve kúl hely) gyűjtik témáikat és ott is rajzolják meg őket, ami szerintünk annyira kúl, hogy kicsit bele is borzongunk.

Ertl Dani

A város egyik legkúlabb rendezvénye a Pécs City Karnevál. Az idei pedig tényleg annyira kúlra sikerült, hogy néha még mi magunk is beleszédültünk, pedig mi aztán hozzá vagyunk szokva a tőről metszett kúlsághoz, ezt ti tudjátok a legjobban. A Karnevál egyik főszervezője, arca, szpíkere, apukája, vásott kölyke és szívcsakrája is egyben a mi Danink. Ráadásul mellette MC-zik a „ringadozó mocsok” szlogent magáénak tudó D.O.G. zenekarban, a város legeslegkúlabb sapkái neki vannak, 20 éve ott van minden jó buliban, és két tündérszép kislány apukája. Próbáljatok meg ennél kúlabbnak lenni, előre szólunk, hogy lehetetlen!

Kenderesi Tamás

A 19 éves pécsi úszó nevét az egész ország megjegyezte a riói olimpia után, az fix! Kenderesi Tamás 200 méteres pillangóúszásban olimpiai bronzérmet nyert, úgy, hogy az előfutamokban 12 óra alatt kétszer is legyőzte a világ legjobbját, Michael Phelpset! Ez elképesztő teljesítmény, ami ugye alapból kúl, de ezen is tudott emelni a pécsi srác! A bronzérmes úszása után, a medencéből kiszállva sajtbureszt emlegetett, ami bejárta a média legeldugottabb részeit is, kedvenccé, szerethetővé téve a tehetséges úszót. Ez igazán laza, kúl húzás volt, Tamás! Csak így tovább!

Lánczos Benkő Tímea

Utcán sétálgató kúl anyukák nélkül egy város nem is álmodhat valódi kúlságról. Szerencsére Pécs ebben is imponáló magabiztossággal ugorja át a lécet, hisz egy magunkfajta öregecskedő újságírócska alig bírja nyakkal napsütéses sétaidőben a Jókai téren. Közülük is az egyik legkúlabb Lánczos Benkő Tímea, aki azon túl, hogy két remekbeszabott gyerkőc szuperkúl édesanyja, mindig olyan, mintha egy milánói sztrítfotó blogból sétált volna be közénk. A város legismertebb stílustanácsadójaként másokba is igyekszik átültetni a kúlság-palántát.

BØC

Jelenleg a város jó szagú, szép hajú, trendinél is trendibb, kúlonkúl arcai a Betwixt bulikba járnak partizni, ez nem vitás. Ennek bizonyításához nem is kell több, minthogy mi magunk is oda járunk, pedig nem is kapunk kedvezményt a piából! Nem kell hozzá kúl-méter: ahonnan a kúlság szelet fújják, minden bizonnyal ott találjuk a legkúlabb kúlt. Márpedig a Betwixt partikat BØC szervezi, ráadásul nem is csak szervezi, de személyesen dj-zik is rajtuk. Mi ez, ha nem az űberelhetetlen kúlság maga?!

Kirschner Petra

Kirschnernek lenni eleve baromi menő dolog, hiszen ha valakinek az édesapja a magyar underground egyik legnagyobb zenekarának űberkúl szólógitárosa, az azért nem hátrány, valljuk be. De Petra kizárólag saját jogán elért kúlsága miatt került fel a listánkra. Ott kezdődik, hogy pesti lányként Pécsre jött tanulni, amiért azonnal rajzoljuk befelé a nagy kúl piros pontot. Itt pedig kezébe vette a Szenes Klubot és rövid idő alatt visszahelyezte a város kúltérképére, ahová való. A Szenes jelenleg újra legszebb napjait idézi és ezért mi, akiket annyi barna üveges meleg Szalon és/vagy aránylag sikeres csajozás köt oda, nem győzünk elég hálásak lenni neki ezért!

Awofeso Luqman

Szerintünk őt is csak kevesen ismerik névről, de természetesen eláruljuk, ki ő. Arról a nigériai srácról van szó, aki egy nagyon kúl fodrászüzletet visz a Ferencesek utcájában. 1993 óta él Pécsett, elvégezte a közgázt és a jogot, tökéletesen beszél magyarul, ami már bőven elég lenne a kúlsághoz, de mindezt az üzletével még fokozni is tudja. Imádjuk, amikor még késő este is nyitva van, és egészen kúlnak tartjuk, amikor Ákost bömböltet a boltjában! Mondjuk, kíváncsiak lennénk rá, hogy hogyan tetszik a zene a külföldi vendégeinek, de biztos ők is érzik, hogy valami nagyon kúúúúl helyen vannak éppen.    

Hanzli Fanni

Pécsett szerencsére rengeteg jó és egyben kúl zenekar van. Ezek közül az egyik a Lékkör. Tudjuk, hogy baromi nehéz jó zenekarnevet kitalálni, de nekik – mint ahogy a mellékelt ábra mutatja – sikerült, ez nálunk a kúlság egyik fokmérője együttesek esetében. Azt pedig kifejezetten kúlnak tartjuk, ha egy bandának női énekese van, de ha valaki annyira kúl énekesnő, mint Fanni, attól egész egyszerűen lefagyunk. A Lékkör zenéjéhez zseniálisan passzol Fanni énekhangja, színpadi jelenléte, vele – és csak vele – kerek a Lékkör, úgyhogy csak így tovább a kúlság útján!

Kosári Aurél

A kúlságnak semmi, de semmi köze nincs az életkorhoz! Kosári Aurél ezt minden nap be is bizonyítja! Az már eléggé kúl, hogy bringával közlekedik a belvárosban, az pedig hiperkúl, hogy a Búza téren évtizedek óta a legmagasabb művészi színvonalon vezeti az Antikart és Modernart Galériáját, ami az igényes műgyűjtők szentélyévé vált a hosszú évek alatt. A város összes kiállításmegnyitóján tiszteletét teszi, de ha a 80-as évek underground zenekarai közül valamelyik a városban koncertezik, azon is mindig ott van. Ez utóbbi nem véletlen. A 70-es, 80-as években népművelőként dolgozott, és az akkori legkúlabb underground együtteseket hívta Pécsre koncertezni, ami már akkor is kúl volt, ma pedig szavakba önthetetlenül kúl.

Vida Áron

Szinte napra pontosan 25 éve történt, hogy a tupír-púder-csíkoscicanadrág-válltömés tengelyen mozgó hajrokker világ közepébe talpast ugrott a Nirvana. Nyúlott pulóverben, egyetlen trehány mozdulattal kapcsolták fel a villanyt, és nyitottak vadiúj kúlság-fejezetet a Föld nevű bolygón.

Valami ilyesmi küszöbén áll szerintünk Áron – és zenekra, a The Beans – is a pécsi zenei világgal. Csapjál bele haver, csak csináld, amit jónak látsz, 25 év múlva se fogják érteni a baranyai kúlság-kutatók, mi a titkod!!!

(Sajnos Áron jelenleg félig meddig Pestre költözött, de bízunk benne, hogy kúl szíve úgyis hazahúzza! Gyere haza Áron, kellesz ide nagyon!)

lokál
Portré: Kiss Tibor Noé
 
lokál
Pécs-Somogyi Általános Iskola
 
súgó
Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék