Az állatorvos válaszol
Az állatorvos válaszol
Happ Zsuzsa / 2020-09-15 lokál
A kutyák állatorvosi ellátásáról, szükséges oltásokról, beavatkozásokról és az őszi aktualitásokról dr. Gönczi Istvánt, a Mecsek Állategészségügyi Centrum állatorvosát kérdeztük.

Milyen problémákkal vagy igényekkel keresik fel a kutyások leggyakrabban a rendelőt?

Változatos problémákkal találkozunk. Kölyökkutyák esetében az általános egészségi állapot felmérése a kérés, ezen kívül a kötelező – veszettség elleni – és ajánlott – parvo és kombinált – védőoltások beadása, féregtelenítés, bolha és kullancs elleni védekezés miatt jönnek a gazdik hozzánk.

Javasolja-e a városi kutyák ivartalanítását?

A kutyák ivartalanítása mindkét nem esetén javasolt, egyrészt preventív, másrészt terápiás céllal. Nőstény kutyák esetében a nem kívánt vemhesség megelőzése mellett a fiatalkori ivartalanítással több hormonfüggő kórkép kialakulását előzhetjük meg a műtéttel, ezek közül a legfontosabbak az emlődaganatok, a gennyes méhgyulladás, a petefészek elváltozások és az álvemhesség. Kan kutyák esetében az állat kezelhetősége javul, közép- és időskori prosztata problémák és egyes hormonfüggő daganattípusok kialakulását előzhetjük meg. Az ivartalanítás mindkét nem esetén fiatal korban ideális, szukáknál az első ivarzást megelőzően, nagyobb testű kutyák esetén az első és a második ivarzási ciklus között optimális. Kan kutyáknál testmérettől függően 6 és 12 hónapos kor között már elvégezhető a beavatkozás.

Közeleg az ősz. Hogyan készüljenek fel a gazdik az ilyenkor jellemző kutyabajok időszakára?

Ősszel a legfontosabb a hidegebb időszakra való felkészülés, a szőrváltás segítése, esetleg vitaminok és nyomelemek adagolása. Fokozottan kell figyelni az őszi kullancsszezonban a külső élősködők elleni védekezésre.  

Mik azok az oltások, egyéb óvintézkedések, amikre minden kutyának szüksége van?

Jogszabály szerint a kutyák részére a veszettség elleni védőoltás és az egyedi mikrochipes megjelölés kötelező. A veszettség elleni első oltást a 3 hónapos kor betöltése után 1 hónapon belül kell az állatnak megkapnia, ezt fél éven belül kell ismételni, majd évente egyszer. Kölyökkutyák esetében egyéb oltások is ajánlottak, melyeket 6-8 hetes kor között célszerű elkezdeni parvovírusos hasmenés elleni oltással, majd 2-3 hetente két kombinált oltás javasolt: szopornyica, fertőző májgyulladás és leptospirosis ellen. Ezt a kombinált oltást is javasolt 1-2 évente ismételni, mivel a kutya élete során a fiatal korban kialakított immunválasz csökken. Ajánlott a kutyákat 3 havonta féregteleníteni, és szükség szerint megfelelő külső parazita-, kullancs-, bolhaellenes szerrel kezelni.

zene
Pixelplants
 
súgó
Mentortársas
 
lokál
Eximó Jégrém: A varázsló és a próféta