A tudományok évezredei
A tudományok évezredei
Papp András / 2016-04-06 lokál
Ötletes, vicces, szórakoztató animációs reklámfilmekkel népszerűsíti magát a PTE Műszaki és Informatikai Kara, melyek a karon tanulható kilenc szakmát hivatottak bemutatni. A kisfilmeket Gróf Balázs készítette, vele beszélgettünk A tudományok évezredei című sorozat születésének körülményeiről.

„Tavaly ősszel kaptam a felkérést Pinczehelyi Sándortól” – vág bele a közös munka kialakulásának történetébe Balázs. „Annak idején a Művészeti Karon az ő osztályának voltam a diákja, pontosabban az évfolyamunknak abba a csoportjába jártam, melyet ő vezetett. Közvetlenül a most készülő sorozatunk előtt csináltam egy klipet egy olyan amerikai zenekarnak, amelyiknek régi rajongója vagyok (az Obituary Violence című videójáról van szó – szerk.), de a felkérés Pinczehelyitől még ennél is nagyobb megtiszteltetés nekem. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd együtt dolgozhatok egykori mesteremmel.”

A kilenc részesre tervezett sorozatból eddig nyolc látott napvilágot, ezek a Youtube-on könnyen elérhetők. Az elkészült kisfilmeket tényleg nagy szeretettel ajánljuk mindenkinek, hiszen kivétel nélkül nagyon szórakoztató mindegyik, ami az alkotó egyik fontos törekvése is volt. „Az egyetemi reklámfilmek általában nagyon tárgyilagos módon mutatják be az adott intézmény működését. Az én műfajom, az animáció szerencsére megköveteli az alkotóitól azt, hogy rugaszkodjanak el a valóság talajától, így aztán egy olyan sorozatot találtam ki, amelyikben vicces és bizonyos értelemben elvont helyzeteken keresztül utalunk azokra a szakmákra, amelyeket ezen a karon tanulni lehet. A sorozatnak mind a kilenc epizódja egy-egy történelmi korban játszódik, és ha valaki végignézi az egész szériát, akkor az őskorból az elmúlt évezredeken át végül egy elképzelt jövőig jut el – ezért is lett a sorozat címe az, hogy A tudományok évezredei.”

Íme a nyolc elkészült kisfilm:

1. rész

2. rész

3. rész

4. rész

5.rész

6. rész

7. rész

8. rész

lokál
Portré: Vastagh Gyula
 
súgó
Utazás a harmonika körül
 
zene
Badgirls + Collective Machine