A nagy pécsi albérletháború
A nagy pécsi albérletháború
Papp András / 2018-08-14 lokál
A nyakunkon lévő iskolakezdés előtt felpörög az albérletpiac. Az előre gondolkodók rögtön a pontszámok kihirdetése után elrendezték pécsi lakhatásukat, ám sokan az utolsó pillanatra hagyták ennek megoldását. Emiatt a pécsi albérlethelyzetet járjuk körbe ebben a hónapban úgy, hogy azoknak is érdekes legyen, akiket egyáltalán nem érint a téma.

Belváros

Mind a külföldiek, mind a belföldiek szeretnek a belvárosban lakni. Elsősorban fiatalok veszik ki ezeket a lakásokat, vélhetően azért, mert a szórakozási lehetőségek tárháza itt kimeríthetetlen, ráadásul nagyon gyorsan haza lehet érni gyalog a legfelkapottabb helyekről az éjszaka közepén is.

Jellemző albérletárak: 100.000-180.000 Ft.

Háziállatot szívesen látnak? Általában igen.

Előnyök: A legmenőbb szórakozóhelyek, éttermek, kávézók, kocsmák jellemzően a belvárosban vannak. A partiállatok ennél jobb lakóhelyet nem is választhatnak maguknak. A ruházkodás kérdése is megoldott, az Árkád közelsége ugyanis kényelmessé teszi a vásárlást. A közlekedés roppant olcsó, hiszen a belvároson belül szinte mindenhova el lehet érni gyalogszerrel.  

Hátrányok: A belváros központja kétségkívül zajos, főként hétvégenként. Aki a nyugalmat keresi, könyörgünk, ne akarjon a Király utca, Széchenyi tér, Ferencesek utcája közvetlen közelében lakni, mert az senkinek nem jó. A mi álláspontunk szerint egy város belvárosa akkor jó, ha pezsgő élet jellemzi, ez pedig időnként erősebb hanghatásokkal jár. Ha pihentető nyugalomra vágysz, de mégis szeretnél a belvárosban maradni, keress lakást kicsivel a fősodortól távolabb. 

Mecsekoldal

Elsősorban külföldiek keresik a Mecseken és a Mecsekoldalban lévő albérleteket. A viszonylag magas árat ők tudják megfizetni, de körükben is jellemző, hogy egy nagyobb lakást többen vesznek ki.  

Jellemző albérletárak: 100.000-250.000 Ft. 

Háziállatot szívesen látnak? Általában igen.

Előnyök: Nyugalom, nyugalom és nyugalom – ez a legjellemzőbb a Mecsekoldalra és a Mecsekre. Aki erre vágyik, mindenképpen keresse az itt fekvő lakásokat. A panorámára nem nagyon lesz panasz, a legtöbb lakásból csodás a kilátás a városra, főleg, ha az a lakás mondjuk a Tettyénél is magasabban fekszik. Sportolási szempontból kiváló a környék, sokan sokat autóznak azért, hogy a Mecseken futhassanak vagy bringázhassanak. 

Hátrányok: Itt bizony nincs nagyon szórakozási lehetőség. A Tettye ilyen szempontból még valamennyire ellátott, ám a Mecsek többi részéről mindez nem mondható el. A heti bevásárlásnak sem kedvez a környék, néhány kisbolton kívül nincs itt semmi. Ha valaki nem szeretné a cekkerét buszon hazacipelni, bizony nem árt egy autó. Az autóval viszont télen vigyázni kell, mert a hegyi utak nem arról híresek, hogy elsőként takarítják őket. Van olyan része a Mecseknek, amikor az utak télen jó ideig járhatatlanok.  

Uránváros-Egyetemváros

Egyetemista egyetemista hátán – nagyjából így néz ki ez a környék. Tudják ezt jól a lakástulajdonosok, és jól fel is srófolják az árakat. Itt is jellemző, hogy egy nagyobb panelt többen bérelnek. Fel-felbukkannak külföldiek, de elsősorban magyarok veszik ki az uránvárosi lakásokat.

Jellemző albérletárak: 100.000-190.000

Háziállatot szívesen látnak? Általában nem.

Előnyök: A legtöbb egyetem Uránban van, ezért a városrészben rengeteg egyetemista lakik. A sportszerető albérlőknek igazi Kánaán a környék, hiszen itt van a sportcsarnok és a PMFC pálya is – egy kosár- vagy labdarúgó mérkőzés igazán jó délutáni/esti program. A városrész boltok tekintetében nagyon jó ellátott, és ha az ígéretek szerint az év végére elkészül a piac is, minden a helyére kerül Uránvárosban.

Hátrányok: Elsősorban panellakások találhatók itt (csakúgy, mint Kertvárosban), úgyhogy az válassza ezt a kerületet, aki ehhez hozzá van szokva. A buszközlekedés egész jó, sűrűn járnak a járatok, viszont elég zsúfoltak. Sok nyugdíjas lakik errefelé, akik szeretik a nyugalmat, ezért még egy lazább házibulit is érdemes leegyeztetned a lakókkal, nehogy bepippanjanak.  

Kertváros

Családok keresik a kertvárosi lakásokat. Fel-felbukkannak egyetemisták is, de nekik Kertváros mindentől messze van. Az iskolától is és a szórakozástól is. A lakásárak igen kedvezőek, ennél olcsóbban csak a keleti városrészben lehet bérleményt találni.  

Jellemző albérletárak: 60.000-90.000 Ft.

Háziállatot szívesen látnak? Általában nem.

Előnyök: Az ellátottságban teljes komfort tapasztalható, pár lépésen belül szinte mindenféle kis üzlet megtalálható. Gyerekes családoknak jó hír, hogy sok a játszótér, melyek közül több szépen karban tartott, tiszta. A Malomvölgyi tó közelsége abszolút pozitívum, gyönyörű hely, érdemes néha kiruccanni oda, csakúgy, mint Tüskésrétre, ahol szintén el lehet tölteni egy tartalmas napot. A vásártér is itt van, amiért sokan sokat utaznak, de az itt élők akár papucsban is kisétálhatnak.  

Hátrányok: Messze van a belvárostól. Neki lehet indulni gyalog, de abban nem lesz köszönet! Éjszakai járatok ugyan vannak, de általában nem túl jó azokon a hangulat, és akkor még finoman fogalmaztunk. Kertváros egyes részeiről sok panasz érkezik a közbiztonságra. Általánosságban nem para a helyzet, de egyes részeken érdemes éberebbnek lenni.

súgó
Színe-Java
 
lokál
Pécs Cabrio
 
film
Citizenfour