A Mecseki Láthatatlanok nyomában
A Mecseki Láthatatlanok nyomában
szerk / 2018-10-17 lokál
1956. november 4-re virradóra a 6. sz. főúton bevonuló szovjet csapatok komolyabb ellenállás nélkül foglalták el Pécset. A hír hallatán már délelőtt megszületett a jelszó az elszánt diákok, munkások, honvéd csapatok körében: Fel a Mecsekre!

„Gyülekező után katonai csapatszállítóval irány a Tripammer-fa. Onnan a zöld jelzésen indulunk lefelé Páfrányos irányába. A völgy alján, patakon átkelve délnek, a piros kereszten tovább. Melegmányi forrás, a vízesés mellett felkapaszkodunk, a kék kör jelzésen balra. A kiindulópont érintésével tovább a zöldön Rigó kútig, majd keleti irányba. Az István-aknai műutat északra elhagyva érünk Árpádtetőre.”

Ez a 7 kilométeres túra útvonala, mivel ősszel ismét a Mecseki Láthatatlanok nyomába eredhetünk. A különböző távokkal szervezett emléktúrákat az 56-os forradalom leverésekor ellenálló helyi szabadságharcosaink ihlették. Az akkori csapatok az erdő rejtekét kihasználva vándoroltak egészen a Mecsek keleti széléig, majd újra vissza Vágotpusztára. Sokszor veszélyes „vállalkozásaikat” azokon a területeken hajtották végre, ahol napjainkban kirándulni szoktunk.

Dömör-kapu, Tubes, Lapis, Remeterét, Keresztkunyhó, Kőlyuk, Zobákpuszta és számos zeg-zug a Mecsekben, amiket november 3-án térképes útvonalleírással és pecsétgyűjtő füzettel járhatunk be. Aki durva teljesítményre hajt, jelentkezhet a 100 km-es kihívásra is – ez a táv idén a Magyar Nemzeti Teljesítménytúra Bajnokág hosszú távú futamai között is szerepel!

Gyülekező: 2018.november 3. szombat
Koordináták: Pécs-Árpádtető, MEX Tepsifüles
Pontos rajt és további távok: mecsekerdo.hu | facebook.com/mecsekerdoteljesitmenyturazoktarsasaga.hu

 

lokál
Made in Pécs online jegyiroda
 
lokál
Portré: Molvay Norbert
 
súgó
Szamárfül Fesztivál