A Made in Pécs-díj 2023 jelöltjei: Az év legeredetibb ötlete
A Made in Pécs-díj 2023 jelöltjei: Az év legeredetibb ötlete
szerk / 2023-12-14 lokál
Íme Az év legeredetibb ötlete kategória jelöltjei.

Møbee

A Møbee egy új, izgalmas kártyajáték, amit Ruff János pécsi matematikus alkotott. Egyesek már a Rubik-kocka, a Bűvös kígyó és a Bábel torony hagyományába illő találmányként aposztrofálják. „Csapj fel három lapot a pakliból, és keresd meg azt a figurát, ami mindhárom lapon szerepel! Ugyanis bármely három lapot vesszük, mindig pontosan egy ilyen figura lesz. A leggyorsabb játkos nyeri a kört” – foglalja össze a feltaláló a játék lényegét, mi meg epekedve várjuk már, hogy kipróbálhassuk.

Lakni Kell – Közösségi építkezés

Nagyon szép, példamutató kezdeményezésről számolt be az országos sajtó november közepén. Pécsi egyetemisták Facebookon gyűjtött, használt építőanyagokból építettek házat egy rozoga kalyibában élő párnak. Az akciót a pécsi egyetem oktatója, Dányi Tibor Zoltán szervezte építészek és szociálpszichológusok bevonásával. Csaknem száz magyar és külföldi diák két héten át dolgozott önkéntesként az építkezésen. Az épület elkészült, a pár már be is költözött új otthonába, a szervezők pedig szeretnék a projektet rendszeressé tenni. Tiszteletet érdemlő cselekedet, köszönjük!

REkreáció

Révai Krisztina ékszertervező-dizájner számítógépek alaplapjait, alkatrészeit használja újra, hogy azokból gyönyörű ékszereket készítsen. Elképesztő ötlet, ami idén elnyerte a „Magyar Kézműves Innovatív Remek” kitüntető címet is. De nem csak a kész termékek remekek, hanem a készítésük mikéntje is. Az ékszerek a Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft. pécsi üzemében készülnek, ahol 22 embertársunk kap lehetőséget arra, hogy értékes munkát végezve megújítsa életét.

(A közönségszavazás december 15-én indul. Szavazzatok sokan, döntsetek egy fontos díj sorsáról, nagyon számítunk rátok, fontos a véleményetek!)

 

 

lokál
Székelyudvarhelyről Pécsre
 
súgó
Orgonák Éjszakája
 
zene
BARÁZDAZAJ – zenei és kreatív piac a Király utcában