„A BAT egyszerre egy biztos hátteret adó multi, és egy családias közösség”
„A BAT egyszerre egy biztos hátteret adó multi, és egy családias közösség”
/ 2018-10-01 lokál
A British American Tobacco a világ egyik legnagyobb dohányipari vállalata, amelynek pécsi üzeme rendelkezik a cégcsoporton belül a legszélesebb gyártási palettával. Négy fiatal mérnökkel, gépésszel beszélgettünk arról, hogy milyen a cégnél dolgozni.

Sándor területi vezető, a feladata, hogy a termelési részleg három cellájából egyet irányítson. Ide tartozik az emberállomány, a tervezet és a gépészeti rész koordinációja. Eredetileg gépészmérnök, előbb Budapesten, majd Grazban dolgozott, és a barátnője miatt költözött Pécsre. Gépészeti területen keresett állást, és eleinte ódzkodott attól, hogy egy multinál dolgozzon. „Az én szaktudásom elég specifikus, hiszen belsőégésű motorokat fejlesztettünk korábban, azok pedig itt nincsenek. De vezetőként a gépészeti tudásom előny, mert könnyebben szót értek a munkatársakkal. Ez nem egy tipikus multicég, hanem egy családiasabb közösség. Itt angolul is folyik a kommunikáció, és angol nyelvi képzés is elérhető a dolgozók számára, ami nekem kifejezetten fontos volt, hogy a megszerzett nyelvtudásomat ne felejtsem el, tudjak gyakorolni.”

Ferenc gépészeti irányító, a gépek karbantartásáért, irányításáért felel, és a karbantartókat koordinálja. Pécsről származik, de Dunaújvárosban tanult. Még egyetem alatt, gyakornokként kezdett el itt dolgozni, mert a családjából többen is dolgoztak a vállaltnál korábban. Számára inkább előny volt, hogy multinál dolgozhat, mert így gépészetileg sokszínűbb feladatokkal találkozik, folyamatosak a szakmai kihívások.

Gergő is mindenképpen nagy céghez szeretett volna kerülni, ő technikai és tréning támogatóként dolgozik, fő feladata az újonnan belépők oktatása, ezen felül több fejlesztési-, termékfejlesztési projektben is részt vesz. A pécsi műszaki karon végzett, 2014-ben kezdett el a BAT-nál dolgozni, ahol gépmesterből lett oktató. „Van rálátásom a gépekre, de nagyon szeretek emberekkel dolgozni és kommunikálni, azt hiszem, ezért tudtam előre lépni” – teszi hozzá.

Máté is Pécsett diplomázott, de ő környezetmérnökként. Friss diplomásként már a gyár energiagazdálkodását felügyeli, a bejövő energiákat, az üzem fogyasztását menedzseli. Bár az egyetemi tanulmányai nem kapcsolódtak szorosan ehhez a témához, a szakmai gyakorlata alatt tanultakat viszont jól tudja itt alkalmazni. Ettől függetlenül a jövőben szeretne energetikai területen tovább tanulni.

Bár mind a négy fiatal más területen dolgozik, és eltérő háttérrel érkeztek a céghez, biztos és családias munkahelyként jellemzik a BAT-ot, ahova nem gyomorgörccsel jár be az ember. Ferenc számára fontos, hogy a tanulás és fejlődés nem csak lehetőség, de elvárás is. Amikor az új dolgozók kiválasztására terelődik a szó, a fiúk szerint a legfontosabb a motiváltság, a jó hozzáállás és a nyitottság. Minden hiányzó tudás és szakmai ismeret pótoltható a gyárban, de ha valakiből a motiváció hiányzik, akkor ő nehézségekbe fog ütközni.

Amennyiben valaki megtalálja a helyét, akkor a munkahely mellett közösséget is kap, mert a cég erre is komoly figyelmet fordít, tudjuk meg Maljusin Anettől, a cég toborzási tanácsadójától. A dolgozókat rendszeresen bevonják tervezési, fejlesztési feladatokba, szakmai kérdésekben a gyárvezetés kíváncsi a véleményükre, ezzel is elősegítve, hogy mindenki magáénak érezze a projekteket, amiken dolgozik.

Ahogy a srácok történeteiből is látszik, a céghez sokféleképp lehet bejutni. Hallgatóként megcsinálhatod náluk a kötelező szakmai gyakorlatot, de jöhetsz gyakornoknak ettől függetlenül is, ha szeretnél a tanulmányaid mellett dolgozni, és van egy Global Graduate nevű program is a leendő menedzsereknek, sorolja a lehetőségeket Anett. Az első két esetben a gépészeti, szakmai tudáson van a hangsúly, a harmadik programba inkább azokat várják, akik erős angol tudással rendelkeznek, és vezetői ambícióik is vannak a mérnöki tudás mellett.

(X)

lokál
Pécsi Eb-helyszínek
 
lokál
Szerkesztőségi kutyusok
 
súgó
1 link