20 dolog, amit a legjobban várunk 2020-ban
20 dolog, amit a legjobban várunk 2020-ban
Papp András / 2020-02-26 lokál
Új év, új kezdet. Sőt, új évtized! 2020. Húszhúsz. Úgy gondoljuk, ez az év a 20-as bűvöletében telik majd. Ebből pedig a világért sem szeretnénk kimaradni. A Made in Pécs februári fő témája is a 20-as körül forgott: ezt a 20 dolgot várjuk a legjobban 2020-ban. Írhatnánk 30 dolgot is, de 2020 van. Húszhúsz.

Nem lesz szilveszterkor tűzijáték

Nagyon reméljük, hogy idén szilveszterkor Pécs is csatlakozik azokhoz a városokhoz, ahol beszüntetik az éjféli tűzijátékot. A környezetkárosító, állatriogató látványosság helyett szívesebben néznénk jól megkomponált, látványos fényjátékot, ami sok esetben sokkal klasszabb, mint egy tűzijáték. Arról nem is beszélve, hogy nem kellene lezárni már kora délután az egész Széchenyi teret, és talán másnap sem lenne kormos-mocskos a tér burkolata.  

Lesz pécsi előadás a POSzT-on

Jelenleg semmi nem jelenthető ki biztosan az idei POSzT-ról. Vannak hírek, melyek arról szólnak, hogy elviszik a városból a színházi seregszemlét, de az igazat megvallva mi nem nagyon tudjuk elképzelni, hogy a POSzT ne Pécsett legyen a jövőben is, úgyhogy legyünk ez ügyben pozitívak. És legyünk az ügyben is azok, hogy végre kerül pécsi előadás a versenyprogramba. Az utóbbi években ilyen élményben sajnos nem nagyon volt részünk, pedig igazán plusz ízt ad a versengésnek, ha szoríthatunk itthoni előadásnak.   

Osztályt lép a PMFC

Negyedik éve szenved az NB III-ban a PMFC. Messze még az idény vége – és nem is akarjuk elkiabálni –, de nagyon úgy néz ki, hogy jövőre már a másodosztályban folytathatja a város legnépszerűbb klubja a bajnoki küzdelmeit. Ez a mostani csapat és a szakmai stáb nagyon megérdemelné a hőn áhított sikert, hiszen ennyire egyben lévő, küzdeni tudó, alázatos csapatot nagyon régen látott már a pécsi közönség. Mi pedig fanatikus PMFC-szurkolók vagyunk, úgyhogy drukkolunk a fiúknak!

Élettel telik meg a Magasház helyén kialakított park

A Magasház eltűnt, a hűlt helyén pedig – közvetlenül az önkormányzati választások előtt – elkezdték kialakítani azt a játszóteret / közösségi teret / parkot, amiről már korábban szó volt. Átadása hamarosan megtörténik, mi pedig nagyon szeretnénk, ha az emberek birtokba vennék a területet, és élettel töltenék meg Pécs ikonikus épületének helyét. Annyi bizonyos, hogy a MozaIQ közelsége miatt mi is sokat leszünk ott.

Az első fejes az orfűi tóba

Kicsit csalunk, hiszen nem csak idén várjuk az első fejesünket Orfűn, hanem minden évben, konstans módon, pláne ilyenkor, a hideg télben. Az első csobbanás ugyanis azt jelenti, hogy végérvényesen megérkezett a nyár, és mivel nekünk Orfű a Riviéra, a nyarunk nagy részét (de a hétvégéket mindenképpen) itt töltjük. Kolléganőnk ehhez annyit tett hozzá, hogy a fejesen kívül még azt a pillanatot várja, amikor kikéri magának az idény első hekkjét a Horgász Büfében. Mellé persze egy jéghideg rozé hosszút is.

Eltűnik a városi rendezvényekről az egyszer használatos műanyagpohár

Valamikor lépni kell ez ügyben. Jó lenne minél előbb jó példával előállni, és végleg elűzni a városi rendezvényekről az egyszer használatos műanyagpoharakat, műanyagtányérokat és műanyag evőeszközöket. Annyi lehetőség van már arra, hogy környezetbarát anyagokkal váltsuk ki a műanyagot, hogy felsorolni is lehetetlenség. Éppen ezért reménykedünk, hogy ebben az évben már környezettudatos vendéglátást tapasztalunk a város által rendezett eseményeken. A jó példa – mint tudjuk – ragadós…

A 30Y 20 éves jubileumi koncertje a Szabadtéri Színpadon

Ezt nem csak mi várjuk, hanem a közönség is. Abból sejtjük ezt, hogy a 2019-es Made in Pécs-díjak közül a 30Y Szabadtéri Színpados koncertje nyerte el a közönségdíjat, azaz a tisztelt publikum igencsak jól érezte magát a legendás zenekar legendás helyen adott koncertjén. És mivel a banda kerek évfordulót – konkrétan a 20. életévét – ünnepli, biztosak vagyunk abban, hogy nagyon oda fogják tenni magukat. 

Koszits Attila könyve

Koszits Attila a pécsi underground legnagyobb ismerője, nem mellesleg ő volt város legelső dj-je a 70-es években. Tudása, tapasztalata, ismerete a régi korok pécsi művészeti világáról megkérdőjelezhetetlen. Mindezt a tudást több évnyi kemény munkával egy könyvbe gyúrta, ami remélhetőleg ebben az évben megjelenik. Alaposságát ismerve biztosak vagyunk abban, hogy az elkészült mű Bibliaként fogja szolgálni azokat, akik érdeklődnek a város művészeti élete iránt.

Pécsi sportolók jó szereplése az olimpián

Július 24-től augusztus 9-ig lesz Tokióban a XXXII. nyári olimpia. A világ legnagyobb sporteseményét mi is nagyon várjuk, szorítunk a magyar sportolóknak, ám legjobban a pécsi versenyzők szereplése érdekel bennünket. A triatlonos Bicsák Bence, az úszó Kenderesi Tamás gyakorlatilag már olimpikonoknak tekinthetők, de a lövész Csonka Zsófia is kijuthat, ám ő még küzd a kvótáért. Minden magyar sportolónak sérülésmentes felkészülést és versenyzést, valamint életre szóló élményeket kívánunk! Hajrá, magyarok!

A malomvölgyi fáink meglátogatása

November 23-án olvasóinkkal közösen 35 darab fát ültettünk el a Malomvölgyi Parkerdőben a BIOKOM Nkft. szakmai irányítása mellett. Azóta nem voltunk ott, úgyhogy nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy a fáink élnek-e még, épségben vannak-e, megszokták-e új lakóhelyüket. És ha mindent rendben találunk, neki is állunk egy újabb fásítási program szervezésének, mert annyira jól sikerült az első, hogy az mindenképpen folytatást kíván. 

Tavaszi szemétszedés

Október 1-jén szemétszedésre hívtuk olvasóinkat. Nagyon sokan eljöttek akciónkra, melynek eredményeképpen 328 kiló hulladékot gyűjtöttünk össze közösen a TV-torony környékén 3 óra alatt. Felemelő volt látni, hogy sokan tevékenyen járulnak hozzá, hogy egy szebb, tisztább Pécsen élhessünk. A sikerre való tekintettel tavasszal újabb szemétszedést szervezünk, melyre mindenkit várunk nagy szeretettel!

Rekordszámú jelentkező a 2021-es Made in Pécs Fesztiválra

Idén 130 pécsi produkciót láthatott a közönség a Made in Pécs Fesztiválon. Ez brutális szám, de tudjuk, hogy van ebben még bőven tartalék. A helyzet ugyanis az, hogy a fesztivál hatására több pécsi banda alakul, sokan vesznek hangszert a kezükbe, és készülnek a Made in Pécsre, hogy profi körülmények között bemutathassák műsorukat. Éppen ezért arra számítunk, hogy idén minden eddiginél többen fognak jelentkezni a rendezvényre, fejfájást okozva nekünk, hogy hová is tegyük ezt a rengeteg zenekart. De majd megoldjuk valahogy…

Piknikezés a Mecseken

Mecsek-függők vagyunk! Sokszor leírtuk már, de nem árt tudatosítani: baromi szerencsés helyzetben vagyunk, hogy itt van nekünk a Mecsek, ahová bármikor elvonulhatunk, ha csöndre, kikapcsolódásra, friss levegőre vágyunk. A kirándulásokon kívül azt szeretjük a legjobban, amikor plédet, ételt, italt fogva letelepedünk egy szép tisztásra és falatozgatva, heverészve élvezzük az erdő semmihez sem hasonlítható csendjét. Ezért is várjuk már nagyon a tavaszt.

Az első korty sör egy belvárosi teraszon

Az igazi tavasz akkor kezdődik számunkra, amikor ellepik a belvárost a kerthelyiségek. És akkor kerül fel rá a korona, amikor egy valóban enyhe estén belekortyolunk a szezon legelső sörébe. Utána pedig a másodikba, és így tovább. Jó ilyenkor elmerülni a zsongó városi forgatagban, beszélgetni, világot megváltani a szabad ég alatt azzal a tudattal, hogy jópár meleg hónap áll még előttünk, amikor ezt bármikor megtehetjük.

Valódi bicikliutak, amin biztonságosan tekerhetünk

Bringautak tekintetében nagyon gyorsan lépni kell. Azok a felfestések, amelyeket bicikliutaknak neveztek eddig, az nevetésre kiváló alapot szolgáltat, kerékpározásra viszont nem. Elengedhetetlen, hogy minél több tényleges bicikliút épüljön a városban, mert konkrétan életveszély Pécsett nyeregbe pattanni. Tervek, koncepció a helyzet megoldására van, most már a tényleges megvalósítás felé kell lépni, ha valóban európai várossá szeretnénk válni.  

Pécs-Orfű-Abaliget félmaraton

Az elmúlt néhány évben elmaradt ez a nagyszerű tömegsport-rendezvény, mert sokakat visszatartott a táv szintkülönbsége. Június 13-án azonban bárki megmérettetheti magát ezen a gyönyörű útvonalon, ugyanis újra lesz Pécs-Orfű-Abaliget félmaraton. Sőt, borászok is beszálltak a mókába, így a frissítőpontokon víz mellett fröccsel is lehet enyhíteni a szomjúságot. A Remeteréten Szabó Zoli várja a futókat, Orfűn a kis parkolóban a Zierfandler kínálatából kóstolhatnak a sportolók, az Abaligeti Kempingben pedig a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet újdonságai várják a célba érkezőket.

Petanque a Tettyén

Szerencsére egyre többen fedezik fel ezt a csodálatos és szórakoztató sportot, vele együtt pedig a Tettyét, ahol a város legjobb petanque-pályája várja a játékoskedvűeket. Csak néhány golyó kell a boldogsághoz, és konkrétan el lehet tölteni egy szép napot a város egyik legszebb pontján. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a jókedv fokozása érdekében mi néhány palack italt is szoktunk magunkkal vinni golyódobáláshoz, ami egy idő ront a sportélményen, úgyhogy ezt nyugodtan hagyjátok ki és koncentráljatok csak a golyókra. 

Árutól roskadozó pultok a Búza téren

Örömmel nyugtázzuk, hogy nincs téli szünet a Búza téri termelői piacon. A téli időszakban is minden héten körülnézünk itt – mert szombaton piacozni kötelező – ám azt az időszakot várjuk már nagyon, amikor friss zöldségek és gyümölcsök alatt roskadoznak az árusok pultjai. A Búza téren az a jó, hogy minden termék tényleg háztáji, mindennek valóban fantasztikus íze van, úgyhogy nekünk nem is nagyon hiányzik az új vásárcsarnok, megelégszünk a Búza térrel.

Séta a felújított Ferencesek utcáján

2019. májusában kezdődtek a felújítási munkálatok a Ferencesek utcájában. Sok bosszúságot okozott a feltúrt utca az üzlettulajdonosoknak és a járókelőknek egyaránt, de van egy jó hírünk! Úgy néz ki, hogy lassan-lassan végéhez közeledik a káosz, és egy minden ízében felújított, szép, fákkal díszített utcát kapunk cserébe a sok kellemetlenségért. Nagyon várjuk már azt a pillanatot, amikor végig mehetünk az új utcán, ami – ha hasonlítani fog az előzetes látványtervekhez – nagyon szép és barátságos lesz.

Heaven Street Seven a Fishingen

A Fishing on Orfű minden évben gurít egy hatalmasat! Most éppen azt, hogy a 2015-ben megszűnt, ám idén a 25. szülinapját ünneplő Heaven Street Seven két koncertre összeáll, és ebből a két koncertből az egyiket Orfűn adja. (A másikat aug. 1-jén a Budapest Parkban.) Az orfűi koncert pontos időpontja: június 18. 21:10. Annyit szeretnénk ehhez hozzátenni, hogy aki szeretné látni a zenekart, siessen a jegyvásárlással, mert soha ilyen ütemben nem fogytak még a jegyek a Fishingre mint most, ezért a későn ébredők végérvényesen lemaradhatnak a HS7-ről.    

 

 

 

 

lokál
Zöld Pécs - Az év gyógynövénye: Fekete nadálytő
 
súgó
PFZ: Haydn, Mozart, Beethoven
 
ételital
Teszteltük: Pezsgőház