1000 daru
1000 daru
/ 2015-10-05 lokál
Gajcsi Blanka ötvösművész jótékonysági Kickstarter-kampányba kezdett, melynek keretében 1000 ezüst origami darumedál elkészítésével támogatná a pécsi Dóri Ház, az első európai színvonalú hazai gyermekhospiceház felépülését. A kampány november 13-ig tart.

Szaszaki  Szadako 1943-ban született Hirosimában. Kétéves volt, mikor 1945. augusztus 6-án Hirosimára ledobták az atombombát. 1954-ben leukémiát állapítottak meg nála. Egy régi japán legenda hatására – mely szerint aki 1000 papírdarut hajtogat, annak az istenek teljesítik egy kívánságát – elkezdett darvakat hajtogatni, hogy azt kérhesse, meggyógyuljon. 644 daruval készült el haláláig, barátai pedig a temetésre meghajtogatták a hiányzó madarakat, és azokkal együtt temették el a 12 éves kislány. Ebből a japán történetből indult ki Gajcsi Blanka pécsi szobrász és ötvösművész, aki 2012 óta készít origami hatású darumedálokat. Blanka limitált szériás ezüst darumadaraival most segíteni szeretne a Pillangó Ház nevű új gyermekhospiceház felépítésében.

A Kickstarteren közösségi finanszírozásban indított projekt 5 millió forinttal szeretne hozzájárulni a Szemem Fénye Alapítvány új hospiceházának létrehozásához. A támogatók az interneten – a projekt oldalán – választhatják ki, mennyivel tudnak hozzájárulni a kezdeményezés sikeréhez; a legkisebb összeg 5 dollár, ezért egy köszönet-email jár, 150 dollárért pedig az 1000, limitált szériás ezüst darumedál egyikét kapja meg a támogató. Mindez csak akkor valósul meg, ha a projekt eléri a kitűzött célösszeget, ha nem, a támogatóktól az összeget nem vonják le. Az 1000 ezüst darumedált Blanka sikeres kampány esetén december végéig szeretné eljuttatni a világ bármely pontjára, ahonnan a támogatás érkezett. A Szemem Fénye Alapítvány új gyermekhospiceházának teljes építési költsége 762 millió forint, melyből jelenleg 41% áll az Alapítvány rendelkezésére.

ételital
Teszteltük: Főnix Pizzéria
 
zene
Pécs akusztik
 
súgó
Művészportré: Bóbics Diána