Kihagyhatatlan dokumentumfilmek
Kihagyhatatlan dokumentumfilmek
Major Zoltán / 2024-01-23 film
Február 1. és 4. között ismét hét nagyon kiváló és különleges dokumentumfilmmel várja a közönségét a BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) 2024-es programsorozata Pécsett. A vetítések és az azt követő szakmai beszélgetések az Apolló moziban lesznek.

A 2024-es pécsi rendezvénysorozat során hét dokumentumfilm lesz február 1. és 4. között az Apolló moziban. A filmek nagyon aktuális és izgalmas témákat kínálnak. A fesztivál megnyitója február 1-jén 17:30-kor lesz, a megnyitóbeszédet Dr. Kunszt Márta civil tanácsnok asszony tartja.

A nyitófilm, a Kiáltvány a gyerekekért, látleletet nyújt a mai oroszországi iskolai viszonyokról – kezdve az átlagos reggeli készülődéstől az iskolai lövöldözés és terrortámadások témájáig. Döbbenetes képsorok, amelyeket a diákok saját mobiltelefonjaikkal rögzítettek.

Előzetes ITT.

Másnap, február 2-án 17:30-tól a téma az ukrajnai háború. A Harcban című dokumentumfilm készítői lehetőséget kaptak, hogy elkísérjék kameráikkal Ukrajna külügyminiszterét, Dmitro Kulebát, illetve az ukrán felső vezetés további néhány politikusát, és az ő háborús mindennapjaik által igyekeznek képet adni a lassan két éve zajló háborúról.

Szombaton, február 3-án egy elképesztő emberi történettel ismerkedhetnek meg a nézők. A 15 órakor kezdődő La Singla, a flamenco-királynő rejtélye főszereplője a roma származású spanyol flamenco- táncosnő, aki siket. Néhány évtizeddel ezelőtt sikert sikerre halmozott, a világhírnév kapujában azonban egyik pillanatról a másikra eltűnt. Mi lett vele? A dokumentumfilm készítői a legenda nyomába erednek.

Előzetes ITT

17:30-kor az Amíg még nézhetjük című alkotásban egy indiai független hírtelevízió és szerkesztőjének egyre küzdelmesebb mindennapjaiba, az ellehetetlenítés és a dezinformáció elleni harcba tekinthetünk bele. A jelenség nem egyedi, a világ sok országában tetten érhető.

Előzetes ITT.

 

A zárónapon, február 4-én 15 órakor ismét egy emberi történet következik. A Cowboy-lányok-ban két huszonéves lány mindennapjait láthatjuk, amint az amerikai prérin, illetve hegyekben tehénpásztorként dolgoznak, ahogyan a 19. században, 20. század elején élt elődeik. Hogyan lehet fenntartani ezt az életformát a 21. században? Milyen lehetőségeik vannak a lányoknak?

Előzetes ITT.

 

Ez után a film után utunk Kínába vezet, ahol az állam mindent tud polgárairól, több millió kamera figyeli minden mozdulatukat az országban, és ahol az ún. társadalmi kreditrendszer határozza meg, hogy az emberek mit tehetnek és mit nem. A 17:10-kor kezdődő Tökéletes bizalom (nyitóképünkön) című dokumentumfilm azért is különleges, mert az országban a fővároson kívül csak Debrecenben és Pécsett lehet megnézni a BIDF ideje alatt, ezért sem érdemes kihagyni!

Előzetes ITT.

A fesztivál zárásaként, 19:50-kor Izlandra látogathatunk, A mi kis hazai pályánk című dokumentumfilmben annak lehetünk tanúi, ahogy a foci összekovácsolja egy falu közösségét. Huszonöt évvel azután, hogy az előző edző felépített egy vulkán lábánál egy focipályát, az edző fia ismét összerántja a település lakóit és egy visszavágóra készülnek, felavatva ezzel a pályát.

Előzetes ITT.

Jegyvásárlás személyesen az Apolló mozi jegypénztárában, online pedig ITT.
 
 
 
súgó
Ámor nyila
 
lokál
Neked munka, nekem álom
 
súgó
Minőség, emberség, szabadság, közösség!