Férfiak és csirkék
Férfiak és csirkék
Major Zoltán / 2016-02-18 film
Ha azt halljuk, dán abszurd humor filmen, akkor a következők biztosan eszünkbe jutnak: Gengszterek fogadója, Ádám almái, Zöld hentesek és a rendező-forgatókönyvíró: Anders Thomas Jensen.

Idén februártól még egy filmet hozzáírhatunk ehhez a listához. Ugyanis nagyon nagy örömhír a rajongóknak, hogy Jensen újra összeállt az említett filmekből (is) ismert Mads Mikkelsennel, Nikolaj Lie Kaas-szal, valamint maga mellé vett még néhány elképesztő figurát, hogy elkészítse a műfaj egy újabb gyöngyszemét.

Daniel Dencik (akit legutóbb a Fácángyilkosokban láthattunk) és Mikkelsen, habár távolról sem olyanok, mint két tojás, sem testben, sem lélekben, mégis testvérek. Az apjuk halála után azonban kiderül, hogy egész életük hazugság volt, valójában másvalaki az apjuk, méghozzá egy titokzatos, isten háta mögötti szigeten élő férfi. A két testvér természetesen szeretné megtudni az igazságot és szeretnének találkozni az igazi apjukkal, ezért elmennek erre a felettébb furcsa helyre. Itt legnagyobb meglepetésükre még négy testvérükkel találkoznak, akiknek eddig a létezéséről sem tudtak. A finoman szólva is különc figurák egy bármelyik pillanatban összedőlő romhalmazban laknak, megdöbbentő körülmények között, saját szabályaik szerint, körülöttük mindenféle háziállattal. A két jövevény érkezése teljesen felforgatja eddigi életüket, nyilván ez fordítva is igaz.

A Férfiak és csirkékkel az alkotóknak a (nagyon) fekete humor, az abszurditás, a tabudöntögetés újabb szintjeit sikerült elérniük, mi pedig bűnös élvezettel merülhetünk el ebben a kifordított, embertelen, mégis nagyon is emberi világnak a bugyraiban. Nagyon megéri!

Dán-német fekete komédia, 2015, 104 perc, (16) Rendező: Anders Thomas Jensen. Szereplők: Mads Mikkelsen, David Dencik, Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro.

Apolló mozi: február 18-tól

Értékelésünk: 5/5 

zene
Cosa Polska
 
lokál
Tettyei Romok: Lehajtott fejek
 
lokál
Fiatal pécsi mesterek 2. – Vajda János Péter, kerékpárszerelő