Aczéltól az undergroundig
Aczéltól az undergroundig
szerk / 2017-04-03 film
Baranya megye és Pécs az 1960-as évektől a hazai művészeti élet országosan meghatározó, sokszínű helyszínévé vált. Emellett a kor hétköznapjai is bőven tartogattak dokumentálandó pillanatokat. Ezeket örökítették meg az akkori filmesek, majd az 1970-es évek második felében intézményesült pécsi televíziózás alkotói. Remek, időtálló dokumentumfilmek, televíziós műsorok készültek akkoriban.

E hagyományok iránti tiszteletből, a fenti két alkotói (filmes és televíziós) megközelítési módra fókuszálva rendezi meg a Vizuális Nevelésért Alapítvány április 7-8-án Pécsett, a Pannon Magyar Házban (János utca 22.) szakmai konferenciáját Pécs és Baranya valósága dokumentumfilmek tükrében címmel rangos szakemberek közreműködésével.

A két nap során igyekeznek feltárni a régió dokumentumfilmes örökségét, néhány kiemelkedő, jellemző példát bemutatva. Az eseményen szó lesz többek között a pécsi amatőr dokumentumfilmezés kezdeteiről (Hamerli és az amatőr dokumentumfilmezés), az intézményesült és kísérleti televíziók (pl. MTV Pécs, Lvov-Kertvárosi TV, Magasház TV) alkotásairól, felidézzük a 2000-es évek második felében megrendezett IdőMOZaIK dokumentumfilmklub szakmai és közönségtalálkozóit (a témában megjelent új, A befogadó kamera című kötetet is bemutatva). Ezek mellett kitérnek az underground és a televízió kapcsolatára, az Ormánságról készült dokumentumfilmekre, valamint kerekasztal-beszélgetés keretében elemzik – a politikus születésének 100. évfordulóján – Aczél György kultúrpolitikáját, s a kor titkosszolgálatának testet-lelket megnyomorító működési mechanizmusait.

A konferencia hivatalos Facebook-eseménye a részletes programmal ITT. 

 

lokál
Irodalmárok a Zrínyiek nyomában
 
lokál
Karrierépítés egy világcégnél Pécsett: lehetséges!
 
zene
Szórakozás helyett meló