Ünnep elvitelre
Ünnep elvitelre
Müllner & Kálmán Content Lab / 2020-12-15 ételital
Párizs polgármestere Amazon-mentes karácsonyra biztatta a Mikulást. A nyílt levél annak szellemiségében íródott, hogy ha valaha is vissza akarunk térni a kisebb, helyi üzletekbe, ha a városunkat szeretnénk megőrizni olyannak, amilyennek szeretjük, akkor irány a helyi! Rendeljünk például karácsonyi menüt vagy gasztroajándékokat pécsi vendéglátóhelyektől! Tartalmas körképünk következik.

Most, amikor számos kedves boltunk, kávézónk, éttermünk nem fogadhat helyben vendégeket, érdemes átböngésznünk, ki milyen megoldást eszelt ki az év végére, hiszen így nemcsak magunkat tehermentesíthetjük, hanem „befektethetünk” a jobb időkre. Felelősen, közösen tehetünk azért, hogy amikor egy könnyű tavaszi (nyári?) napon szürcsöljük majd az Aperol spritz-ünket, limonádénkat, fröccsünket (kívánt rész aláhúzandó), akkor megmelengethesse szívünket, hogy a bajban is ott álltunk szeretett helyeink mellett. És mi másra vágynának a vendéglátók, mint vendéget látni? Körbenéztünk, hogy vajon honnan és mit varázsolhatunk az ünnepi asztalokra: akár a sajátunkra, akár meglepetésnek szánva a máséra. Idén miért ne lehetne az egymásnak adott ünnepi idő az ajándék?

Csak ámultunk és drukkoltunk, amikor a tavaszi karantén alatt szép csendben, majd annál nagyobb lendülettel megnyitott a Skoko. Kifinomult konyhájával, hamar népszerűvé váló pékáru-szolgáltatásával, élménygasztronómiájával meghatározó színfoltja lett a pécsi éttermi életnek. A második hullámban viszont elővigyázatosságból a Soul–Skoko-alakzatból az előbbi tartja a frontot, méghozzá nem is akárhogyan. Gondban lennénk, ha választani kéne a pezsgő – füstölt maldon sós karamellkrém – hízott kacsamáj terrine – vaníliás kifli – fahéjas mandula – rozmaringos-parmezános sós keksz vagy a vörösbor – borókabogyós vaddisznó rilette – narancsos-gyömbéres sütőtök lekvár – mézeskalácsos csokis puffancs – sós-chilis mandula – sós-rozmaringos keksz csomag között. A dilemma feloldását az olvasókra bízzuk, december 20-ig gondolkodhatnak, hiszen addig lehet leadni az előrendelést.

A Teleky csapata klasszikusabb megoldásokat kínál a majonézes krumplisalátától a halászlén keresztül a kocsonyáig, de sült kacsacomb, töltött káposzta vagy harcsapaprikás is található a kínálatban (december 21-ig válogathatunk). 

A Pezsgőház idén a klasszikusok mellett az otthon befejezhető pakkokkal rukkolt elő. Így csak be kell tolni a sütőbe az alutepsibe előkészített kacsát, vagy az emblematikus lyoni csukagombócot és otthon sül készre a fogás. Emellett az idén csütörtöktől vasárnapig tartó elsőkörös ünnepi szakasz azon napjaira is gondoltak, amikor már csak egy üvegben eltett pástétomra vágyunk.

A Rokusch-érzést csempészhetjük haza, amennyiben a CrackerJack pörkölőüzemmel közösen kialakított termékekből választunk, hiszen a csészék, a vászontáskák, a karácsonyi szemeskávés kóstoló – és előrendelhető sütemény –, valamint a kekszcsomagok mellett az elmaradhatatlan pannetonne is rendelhető.

Koktélbár a nappalinkban? Miért ne? Csak erre várnak a Filter palackozott forralt bor-alapjai (mandarin, kubeba, levendula, klasszik és ígéretük szerint még folytatódik a lista) és elviteles koktél-csomagjai: többek között gin-tonic, Moscow Mule és Dark and Stormy szerepel a kínálatban. Vócsert is beszerezhetünk itt, talán nem is olyan nehéz olyat választanunk az ajándékozandók listájáról, aki örülne neki.

A Krédli négyszemélyes karácsonyi csomagokkal készül az ünnepekre. A pakkokban töltött káposzta, bejgli, kacsamájpástétom és kocsonya is lesz. Az ajánlat részletei a kisvendéglő Facebook-oldalán olvasható.

Lokodi Ákos főként karácsonyi desszertek videóreceptjeivel készül a Főzz Otthon – Karantén Kitchen ünnepi különkiadásaiban. Lesz kalács, madártej, de megmutatja azt is, hogyan készülhet el az ünnepi asztal sokaknál elmaradhatatlan fogása, a borleves. Azoknak sem kell aggódniuk, akik inkább sós ízekre vágynak, hiszen főétel ötleteket is találnak majd a séf YouTube csatornáján az adventi időszakban.

 

súgó
Ancora Art Galéria
 
ételital
Teszteltük: Purrfect Cat Cafe
 
lokál
Tettyei Romok: Pécs 2024