Most, amikor számos kedves boltunk, kávézónk, éttermünk nem fogadhat helyben vendégeket, érdemes átböngésznünk, ki milyen megoldást eszelt ki az év végére, hiszen így nemcsak magunkat tehermentesíthetjük, hanem „befektethetünk” a jobb időkre. Felelősen, közösen tehetünk azért, hogy amikor egy könnyű tavaszi (nyári?) napon szürcsöljük majd az Aperol spritz-ünket, limonádénkat, fröccsünket (kívánt rész aláhúzandó), akkor megmelengethesse szívünket, hogy a bajban is ott álltunk szeretett helyeink mellett. És mi másra vágynának a vendéglátók, mint vendéget látni? Körbenéztünk, hogy vajon honnan és mit varázsolhatunk az ünnepi asztalokra: akár a sajátunkra, akár meglepetésnek szánva a máséra. Idén miért ne lehetne az egymásnak adott ünnepi idő az ajándék?
Csak ámultunk és drukkoltunk, amikor a tavaszi karantén alatt szép csendben, majd annál nagyobb lendülettel megnyitott a Skoko. Kifinomult konyhájával, hamar népszerűvé váló pékáru-szolgáltatásával, élménygasztronómiájával meghatározó színfoltja lett a pécsi éttermi életnek. A második hullámban viszont elővigyázatosságból a Soul–Skoko-alakzatból az előbbi tartja a frontot, méghozzá nem is akárhogyan. Gondban lennénk, ha választani kéne a pezsgő – füstölt maldon sós karamellkrém – hízott kacsamáj terrine – vaníliás kifli – fahéjas mandula – rozmaringos-parmezános sós keksz vagy a vörösbor – borókabogyós vaddisznó rilette – narancsos-gyömbéres sütőtök lekvár – mézeskalácsos csokis puffancs – sós-chilis mandula – sós-rozmaringos keksz csomag között. A dilemma feloldását az olvasókra bízzuk, december 20-ig gondolkodhatnak, hiszen addig lehet leadni az előrendelést.
A Teleky csapata klasszikusabb megoldásokat kínál a majonézes krumplisalátától a halászlén keresztül a kocsonyáig, de sült kacsacomb, töltött káposzta vagy harcsapaprikás is található a kínálatban (december 21-ig válogathatunk).
A Pezsgőház idén a klasszikusok mellett az otthon befejezhető pakkokkal rukkolt elő. Így csak be kell tolni a sütőbe az alutepsibe előkészített kacsát, vagy az emblematikus lyoni csukagombócot és otthon sül készre a fogás. Emellett az idén csütörtöktől vasárnapig tartó elsőkörös ünnepi szakasz azon napjaira is gondoltak, amikor már csak egy üvegben eltett pástétomra vágyunk.
A Rokusch-érzést csempészhetjük haza, amennyiben a CrackerJack pörkölőüzemmel közösen kialakított termékekből választunk, hiszen a csészék, a vászontáskák, a karácsonyi szemeskávés kóstoló – és előrendelhető sütemény –, valamint a kekszcsomagok mellett az elmaradhatatlan pannetonne is rendelhető.
Koktélbár a nappalinkban? Miért ne? Csak erre várnak a Filter palackozott forralt bor-alapjai (mandarin, kubeba, levendula, klasszik és ígéretük szerint még folytatódik a lista) és elviteles koktél-csomagjai: többek között gin-tonic, Moscow Mule és Dark and Stormy szerepel a kínálatban. Vócsert is beszerezhetünk itt, talán nem is olyan nehéz olyat választanunk az ajándékozandók listájáról, aki örülne neki.
A Krédli négyszemélyes karácsonyi csomagokkal készül az ünnepekre. A pakkokban töltött káposzta, bejgli, kacsamájpástétom és kocsonya is lesz. Az ajánlat részletei a kisvendéglő Facebook-oldalán olvasható.
Lokodi Ákos főként karácsonyi desszertek videóreceptjeivel készül a Főzz Otthon – Karantén Kitchen ünnepi különkiadásaiban. Lesz kalács, madártej, de megmutatja azt is, hogyan készülhet el az ünnepi asztal sokaknál elmaradhatatlan fogása, a borleves. Azoknak sem kell aggódniuk, akik inkább sós ízekre vágynak, hiszen főétel ötleteket is találnak majd a séf YouTube csatornáján az adventi időszakban.