Fácángyilkosok
Fácángyilkosok
szerk / 2015-03-16 film

Egy bentlakásos elitiskola két diákját, egy lányt és fiútestvérét rendkívül brutális módon gyilkolták meg. Egy helybeli fiú magára is vállalta a tettet, akit három évvel később bizonyos indokok alapján felmentettek. A háromszemélyes Q ügyosztályt (melynek tagjai a labilis idegállapotú Carl Mörck és társa, az őt rendszeresen összekanalazó Assad, illetve a Mörckbe reménytelenül szerelmes, a nyomozásba hobbiból besegítő titkárnő) a helyi rendőrőrs alagsorában a lezáratlan ügyek újra-felgöngyölítésére hozták létre. A húsz évvel ezelőtt történt eset újra az ügyosztály munkatársainak látóterébe kerül, ugyanis a hirtelen felbukkanó iratoknak és elveszettnek hitt lány megjelenésének köszönhetően újabb darabok kerülnek elő a kirakóshoz. Az ügy szálai tehetős és befolyásos emberekhez vezetnek, akik annak idején együtt jártak ebbe a bizonyos iskolába.

A dán thrillert hasonszőrű társaitól a történetileg indokolt rendkívüli brutalitás (nem marketingfogás az a 18-as karika) és a karakterek, főként a nyomozó és a rejtélyes lány közti lelki viszony finom ábrázolása különbözteti meg. A Fácángyilkosok a Nyomtalanul után Norgaard második rendezése, mely az író, Jussi-Adler Olsen éjsötét kulisszái közt, Carl Mörck nyomozó kusza és veszélyes érzelmi világában játszódik. Hamarosan valószínűleg visszatérünk ebbe a komor dán környezetbe, ugyanis a szerző tíz kötetesre tervezett Mörck-sorozatának minden eddig megjelent részének megfilmesítési jogát már eladta.

Színes, dán thriller, 2014, 119 perc, (18) Rendező: Mikkel Norgaard. Szereplők: Nikolaj Lie Kaas, Sarah-SofieBoussnina, David Dencik, Danica Curcic. Apolló mozi: március 19-től

4/5 csillag

lokál
PEN2016
 
lokál
Együtt a Mecsekért
 
lokál
Minden sarkon gitáros