Teszteltük: Umami
Teszteltük: Umami
Müllner & Kálmán Content Lab / 2022-10-17 ételital
Menza, kávézó, közösségi tér. A kora reggeli kávétól a délutáni mezzéig, akár egy korai vacsoráig – hétköznaponként ezt kínálja a Pécsi Tudományegyetem Szigeti úti campusán az Umami.

Mi is betértünk hát egy korai vacsorára, hogy több földrész diákjaival együtt válogassunk a közel-keletire hangolt délutáni ételkínálatból. A naponta változó ebédmenük után a közel-keleti gasztronómiából ismert és kedvelt mezzéké ilyenkor a főszerep. Nagy-, közepes vagy kis mezze tálat választhatunk. A tálak alapelemei – shawarma csirkemell, falafel, marha-bárány köfte, citromos csirkeszárny, és nagy örömünkre gránátalmás csirkemáj – mellé választhatunk köreteket, feltéteket és krémeket. A mezze egyébként nemcsak a fogásokat jelenti, hanem egy életérzés is: több, kisebb adag ételből álló amolyan terülj-terülj asztalkám, amit a legjobb másokkal megosztva fogyasztani, bele-belekóstolva a különböző ízekbe. Persze ehhez rengeteg kisebb tálka lenne igazán alkalmas, nem pedig egyetlen nagy tányér, mint itt, de egy menza típusú helyen természetesen nehézkes és talán kivitelezhetetlen is volna a szerviz. A feltétekből mintegy kéttucat található a pultban, a nagy tálhoz ebből összerakosgatni a kilencet nem tart rövid ideig, de a készséges személyzet szakszerűen világosít fel bennünket, ha a phkali, a diós labneh vagy a tahini és a harissa között hezitálnánk (amúgy se tegyük, kérjük mindegyiket), de ropogós csicseriborsó éppúgy található közöttük, mint krémes padlizsán, citromos-mentás sárgarépa vagy marinált hagyma. Fahéj, menta, koriander – mindegyikkel találkoztunk, ami a közel-keleti, észak-afrikai, dél-európai konyhában hétköznapi párosítás, és mi is jólesően adjuk át magunkat a kombinációknak. Segítünk a párosításokban: a fahéj a karfiolra, a menta az uborkára, a koriander a céklára kerül.

Az Umaminál az alapanyagok minősége mellett azt is fontosnak tartják, hogy a vendégek megismerjék a beszállítókat és a környékbeli termelőket, ezeket egy rokonszenves gesztussal fel is tüntetik a honlapjukon.

Szigeti út 12. (PTE ÁOK új Elméleti Tömb) H-CS 7:00-18:00; P 7:00-16:30

Értékelésünk: 5/5 

SZÁMLA

Nagy tál (marha-bárány köfte): 4490 Ft

Nagy tál (gránátalmás csirkemáj): 2990 Ft

Üdítő: 490 Ft

Összesen: 7970 Ft

zene
Cosa Polska
 
súgó
Lúdas Matyi
 
súgó
Addikt