Teszteltük: Kóstolda
Teszteltük: Kóstolda
Müllner & Kálmán Content Lab / 2019-08-13 ételital
Erős, karakteres ízek és szívből jövő vendéglátás.

Délutántól zárásig a tábláról szemezgethetünk, ebédidőben pedig a jellemzően két levesből és két főételből álló menüből választhatunk a Király utca újonnan nyílt éttermében. Arányosan elosztva a feladatokat, két nap, két műfajt is kipróbáltunk, kíváncsiak voltunk mindkettőre, hiszen nem túl sok vállaltan cigány étterem működik Magyarországon.

Részben varázslat, részben praktikum, ami a Kóstoldában történik, hagyománnyal és tisztességes megoldásokkal. Ám mielőtt bárki azt gondolná, hogy egzotikus kalandozásokat tesz majd a cigány gasztrokultúra mélységeiben, gyorsan tisztázzuk: kalandozásokat valóban teszünk, csak máshová. Akinek megadatott, az a saját anyja, nagyanyja konyhájába, mert bizony itt gondos háziasszonyi konyha fut. Minden egyes falat ismerős, méghozzá leginkább a gondtalan gyerekkorból, vagy a hétvégi családlátogatásokból. 

Galuska a zöldséglevesben? Jó arányú pirospaprika a fasírtban? Selymes, és a lisztet értelmesen, valóban csak segédanyagként használó főzelék? Egy helyén lévő szalonnataréj? Mind oldschool, ám semmi esetre sem hiábavaló dolgok. Egész egyszerűen a Kóstoldában bátran sóznak, borsoznak, paprikáznak és fokhagymáznak, következésképpen íze van az ételeknek. 

A cigánypecsenye fokhagymás, a rizsfelfújt tejes, a mellé adott lekvár harsogóan barackízű, a házi kenyér, a punya pedig omlós és foltot hagy a szalvétán, ott van benne a zsír. Minden pontosan az, aminek látszik, és ettől olyan könnyen érthető és szerethető a Kóstolda konyhája. És persze mindezeken túl roppant rokonszenves és üdvözlendő maga az alapgondolat, amelyet a Színes Gyöngyök, a cigány nőket segítő egyesület vall az étterem céljairól: „minél több ember megismerje a Kóstoldán keresztül a hagyományos cigány konyhát, illetve az, hogy az ott dolgozó nők egyre önállóbbá váljanak, megerősödjenek egy számukra még ismeretlen szerepben helytállva”. 

A napi menüket böngészve hirtelen nem is tudjuk felidézni, hogy mikor ettünk utoljára étteremben resztelt májat és mákostésztát, de alig várjuk, hogy a Kóstoldában sorra kerüljenek újra egy koraőszi ebéden.

Értékelésünk: 5/5

Király utca 36.

H-Cs: 10:00-22:00; P-Szo: 10:00-23:45.

Számla

Paradicsomleves: 600 Ft

Cigánypecsenye (gizdaszelet), petrezselymes krumpli: 2400 Ft

Rizsfelfújt: 550 Ft

Káposztasaláta: 350 Ft

Összesen: 3900 Ft

 

 

 

lokál
COOL LISTA - PÉCS 2016
 
zene
Kispál és a Borz
 
súgó
Villányi Rozé Fesztivál